800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan

Kan je schadevrije jaren afkopen?

Het afkopen van schadevrije jaren is eigenlijk niets anders dan de schade voor eigen rekening nemen. U heeft namelijk in ieder geval tot één jaar na de schadedatum de mogelijkheid om zelf de schade (terug) te betalen. De maximale termijn voor het (terug)betalen van de schade kan per verzekeraar verschillen. Door schade zelf te betalen, zorgt u ervoor dat u niet terugvalt in schadevrije jaren.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

schadevrije jaren afkopen

Wat zijn negatieve schadevrije jaren?

Door schade te claimen bij uw verzekeraar valt u terug in schadevrije jaren. De terugval is bij elke verzekeraar gelijk. U valt bij schade altijd 5 schadevrije jaren terug. Het kan dus voorkomen dat u meer schadevrije jaren verliest, dan dat u heeft opgebouwd, bijvoorbeeld als u een beginnend bestuurder bent. In dat geval heeft u dus negatieve schadevrije jaren. U krijgt dan geen premiekorting meer, maar juist een premietoeslag. Hierdoor stijgt de premie van uw autoverzekering flink. In sommige gevallen is het daarom voordeliger om een eenmalige afkoopsom te betalen dan wanneer u jarenlang een hogere autopremie betaalt. Dit noemen we negatieve schadevrije jaren afkopen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat is het voordeel van schadevrije jaren afkopen?

Het grootste voordeel van schadevrije jaren afkopen is dat uw no-claimkorting gelijk blijft. Als u negatieve schadevrije jaren heeft, kan de premie voor uw autoverzekering flink stijgen. Bovendien is het met negatieve schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars niet mogelijk om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Overstappen van verzekeraar heeft dus ook geen zin. U komt dan al snel uit bij verzekeringsmaatschappij de Vereende. De Vereende is een maatschappij die speciaal is opgericht voor het verzekeren van bijzondere risico’s. De premie voor een autoverzekering ligt echter wel een stuk hoger dan bij reguliere verzekeringsmaatschappijen. Ook stelt De Vereende enkele voorwaarden aan het afsluiten van een verzekering. U moet de premie bijvoorbeeld 3 maanden vooruit betalen. Daarnaast betaalt u in de meeste gevallen een waarborgsom van €175. Wanneer er aan het eind van de verzekering geen schade is geweest, krijgt u dit bedrag weer terug.

Schadevrije jaren afkopen: wel of niet verstandig?

Misschien twijfelt u nog over het afkopen van schadevrije jaren. Hierbij is het belangrijk om het schadebedrag in overweging te nemen. Als het om een flinke schade gaat, kan het natuurlijk ook heel duur zijn om de schade uit eigen zak te betalen. Over het algemeen is het verstandig om een schade tot een bedrag van ongeveer €1000,- voor eigen rekening te nemen, maar dit hangt uiteraard ook af van andere factoren, zoals uw auto, het aantal schadevrije jaren dat overblijft wanneer u de schade niet zelf betaalt en uw financiële mogelijkheden. Door al deze factoren te bekijken kunt u een weloverwogen beslissing nemen.

Door de negatieve schadevrije jaren af te kopen, hoeft u geen autoverzekering af te sluiten bij de Vereende. U kunt uw autoverzekering dan gewoon bij een reguliere verzekeringsmaatschappij onderbrengen. Zo bespaart u veel geld op de verzekeringspremie. Als het afkopen van uw schadevrije jaren niet dusdanig hoge kosten met zich meebrengt, kunt u de afkoopsom snel terugverdienen, doordat u honderden euro’s bespaart op de premie van uw autoverzekering.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op