800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat is het maximale aantal schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn jaren dat je geen schade claimt bij de verzekeraar. Voor elk jaar dat je geen schade claimt, krijg je 1 schadevrij jaar. Door schadevrij te rijden krijg je korting op de verzekeringspremie. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer no-claimkorting je krijgt. Je schadevrije jaren bepalen dus mede hoeveel premie je betaalt voor je autoverzekering. Hoeveel korting je krijgt, verschilt per verzekeraar. Wel is er een maximaal aantal schadevrije jaren vastgesteld. In dit artikel leggen we je meer uit over het maximale aantal schadevrije jaren dat je kunt opbouwen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

maximale schadevrije jaren

Maximale schadevrije jaren

Je kunt maximaal 99 schadevrije jaren opbouwen. Voor elke schade die je claimt, raak je 5 schadevrije jaren kwijt. Wanneer je meer dan 15 schadevrije jaren hebt, val je na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren. Het maakt dan niet uit of je 15 of 30 schadevrije jaren hebt. Vóór 1 januari 2016 was dit anders. Toen mocht elke verzekeraar zelf bepalen hoeveel schadevrije jaren je verloor na een schade. Hierdoor kon het voorkomen dat je bij de ene verzekeraar 3 schadevrije jaren verloor, en bij de ander 5, terwijl het om dezelfde schade ging. Dit vond men oneerlijk en daarom is er een nieuwe regeling in het leven geroepen. Met deze regeling valt iedereen die een schade claimt 5 schadevrije jaren terug.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Korting

De maximale no-claimkorting hangt af van de bonus malus ladder die de verzekeraar gebruikt. Hierdoor kan de maximale korting verschillen per verzekeraar. Elke verzekeraar mag namelijk een eigen bonus malus ladder gebruiken. De maximale no-claim korting kan oplopen tot wel 80% op de basispremie van je autoverzekering. Dit betekent echter niet dat een autoverzekering met een maximale korting van 80% ook direct de voordeligste autoverzekering. Een autoverzekering met een maximale korting van 80% kan namelijk nog steeds duurder zijn dan een verzekering met een maximale korting van 70%. Het is daarom belangrijk om te berekenen hoeveel premie je uiteindelijk per maand betaalt. Dit doe je eenvoudig door autoverzekeringen te vergelijken.

Tredes

Zoals gezegd mag elke verzekeraar dus een eigen bonus malus ladder gebruiken. Hierdoor kan het aantal tredes op de ladder per verzekeraar verschillen. Ook kan het per verzekeraar verschillen op welke trede van de bonus malus ladder je start. Heb je 5 schadevrije jaren opgebouwd? Bij de ene verzekeraar start je dan op trede 10 en bij de ander op trede 11. Net als elke ladder heeft een bonus malus ladder ook een bovenste trede. Als je op deze trede staat, heb je de top (de maximale korting) bereikt. Je bouwt dan nog wel schadevrije jaren op, maar deze tellen niet meer mee voor de no-claimkorting. Mensen die in de bovenste trede zitten, kunnen dus 15 schadevrije jaren hebben, maar ook 30.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost lees je meer over deze nieuwe regeling.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op