Wat is het maximale aantal schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn jaren dat u geen schade claimt bij de verzekeraar. Voor elk jaar dat u geen schade claimt, krijgt u 1 schadevrij jaar. Door schadevrij te rijden krijgt u korting op de verzekeringspremie. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe meer no-claimkorting u krijgt. Uw schadevrije jaren bepalen dus mede hoeveel premie u betaalt voor uw autoverzekering. Hoeveel korting u krijgt, verschilt per verzekeraar. Wel is er een maximaal aantal schadevrije jaren vastgesteld. In dit artikel leggen we u meer uit over het maximale aantal schadevrije jaren dat u kunt opbouwen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Korting

De maximale no-claimkorting hangt af van de bonus malus ladder die de verzekeraar gebruikt. Hierdoor kan de maximale korting verschillen per verzekeraar. Elke verzekeraar mag namelijk een eigen bonus malus ladder gebruiken. De maximale no-claim korting kan oplopen tot wel 80% op de basispremie van uw autoverzekering. Dit betekent echter niet dat een autoverzekering met een maximale korting van 80% ook direct de voordeligste autoverzekering. Een autoverzekering met een maximale korting van 80% kan namelijk nog steeds duurder zijn dan een verzekering met een maximale korting van 70%. Het is daarom belangrijk om te berekenen hoeveel premie u uiteindelijk per maand betaalt. Dit doet u eenvoudig door autoverzekeringen te vergelijken.

Tredes

Zoals gezegd mag elke verzekeraar dus een eigen bonus malus ladder gebruiken. Hierdoor kan het aantal tredes op de ladder per verzekeraar verschillen. Ook kan het per verzekeraar verschillen op welke trede van de bonus malus ladder u start. Heeft u 5 schadevrije jaren opgebouwd? Bij de ene verzekeraar start u dan op trede 10 en bij de ander op trede 11. Net als elke ladder heeft een bonus malus ladder ook een bovenste trede. Als u op deze trede staat, heeft u de top (de maximale korting) bereikt. U bouwt dan nog wel schadevrije jaren op, maar deze tellen niet meer mee voor de no-claimkorting. Mensen die in de bovenste trede zitten, kunnen dus 15 schadevrije jaren hebben, maar ook 30.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 05-01-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op