800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Kan ik negatieve schadevrije jaren afkopen?

Wanneer u negatieve schadevrije jaren heeft, kan dit problemen opleveren bij het afsluiten van een autoverzekering. Bovendien zorgt een terugval in schadevrije jaren voor minder korting en daarmee een stijging van de premie op uw autoverzekering. Negatieve schadevrije jaren afkopen, kan daardoor een goede investering zijn, maar hoe werkt dat precies?

Schadevrije jaren afkopen

Het afkopen van schadevrije jaren is eigenlijk niets anders dan de schade voor eigen rekening nemen. U heeft namelijk in ieder geval tot één jaar na de schadedatum de mogelijkheid om zelf de schade (terug) te betalen. De maximale termijn voor het (terug)betalen van de schade kan per verzekeraar verschillen. Door schade zelf te betalen, zorgt u ervoor dat u niet terugvalt in schadevrije jaren.

Door een schadeclaim valt u terug in schadevrije jaren. Deze terugval is bij elke verzekeraar gelijk, namelijk 5 jaar. Een beginnend automobilist heeft nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Bij een schadeclaim worden er dan 5 schadevrije jaren afgetrokken van het totaal. Als er nog geen 5 jaren zijn opgebouwd, krijgt u negatieve schadevrije jaren. Hierdoor krijgt u minder no-claim-korting en stijgt de premie van uw autoverzekering. Hierbij kan het voordeliger zijn om een eenmalige afkoopsom te betalen dan wanneer u jarenlang een hogere autopremie betaalt. Ga dan ook na of de besparing van het afkopen groter is dan de investering.

 

eigen risico caravanverzekering

Wat is het voordeel als ik negatieve jaren afkoop?

Met negatieve schadevrije jaren een autoverzekering afsluiten is meestal bij een reguliere verzekeraar niet mogelijk. U bent dan aangewezen op verzekeringsmaatschappij De Vereende. Dit is een maatschappij die bijzondere risico’s wel wil verzekeren daar waar reguliere maatschappijen afhaken. De premie ligt een stuk hoger dan bij de reguliere maatschappijen. Ook stelt De Vereende enkele voorwaarden aan het afsluiten van een verzekering. U betaalt de premie minimaal 3 maanden vooruit, ook bij maandbetaling. De verzekering gaat pas in na ontvangst van de eerste premie en een ondertekend aanvraagformulier. Daarnaast rekent De Vereende in de meeste gevallen een waarborgsom van gemiddeld € 175,- die vooraf moet worden betaald. Wanneer er aan het eind van de verzekering geen schade is geweest, krijgt u dit bedrag weer terug.

Besparen op uw autoverzekering? Vergelijk premies!

Wel of niet negatieve schadevrije jaren afkopen?

Of het wel of niet verstandig is om negatieve schadevrije jaren af te kopen, hangt af van de hoogte van het schadebedrag. Het kan namelijk heel duur zijn om een schade uit eigen zak te betalen. Normaal gesproken kan het interessant zijn om een schade voor eigen rekening te nemen tot een bedrag van maximaal € 1000,-. Het hangt natuurlijk ook af van een aantal andere factoren, zoals de auto waarin u rijdt en het aantal schadevrije jaren dat overblijft wanneer u de schade niet zelf betaalt.

Alpina is een tussenpersoon van De Vereende. Dat betekent dat u bij ons een verzekering af kunt sluiten bij De Vereende.

Het afkopen van negatieve schadevrije jaren heeft als voordeel dat u geen verzekering af hoeft te sluiten bij De Vereende. U kunt uw verzekering dan afsluiten bij de reguliere verzekeringsmaatschappijen, waardoor u veel geld kunt besparen. Als het afkopen van uw schadevrije jaren niet dusdanig hoge kosten met zich meebrengt, kunt u de afkoopsom snel terugverdienen, doordat u honderden euro’s bespaart op de premie van uw autoverzekering.

Heeft u vragen met betrekking tot het afkopen van schadevrije jaren? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag! We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Bereken de premie voor een autoverzekering

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op