Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Gaan schadevrije jaren per auto of per persoon?

Als u autorijdt, bouwt u schadevrije jaren op. Voor elk jaar dat u geen schade heeft, krijgt u één schadevrij jaar. Uw schadevrije jaren zijn van invloed op de hoogte van de premie. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe meer premiekorting u krijgt. U betaalt dan dus minder voor uw autoverzekering. We krijgen vaker de vraag of schadevrije jaren per auto of per persoon gaan. Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden. Alleen de verzekeringsnemer, de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

schadevrije jaren persoonsgebonden

Hoe werken schadevrije jaren precies?

Schadevrije jaren zijn jaren waarin u geen schade claimt bij uw verzekeraar. Door schadevrij te rijden krijgt u korting op de verzekeringspremie. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe lager de premie. Schadevrije jaren worden bijgehouden in Roy-Data. Roy Data is de centrale database van Stichting EPS (Efficiënte Processen Schadeverzekeraars). Bij het opzeggen van een autoverzekering registreert de verzekeraar uw opgebouwde schadevrije jaren. Als u vervolgens een nieuwe autoverzekering afsluit, raadpleegt uw nieuwe verzekeraar de Roy Data database om te zien hoeveel schadevrije jaren u heeft. Hierdoor hoeft u bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering geen papieren royementsverklaring meer aan te leveren.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden

Zoals we eerder al zeiden zijn schadevrije jaren persoonsgebonden. Als u de verzekeringsnemer bent, staan ze op uw naam. U bouwt dus geen schadevrije jaren op als de autoverzekering niet op uw naam staat, ook al rijdt u misschien net zo vaak als de verzekeringsnemer in de auto. Heeft de verzekeringsnemer meerdere voertuigen op naam? Dan worden de schadevrije jaren per voertuig opgebouwd. Ook als u als regelmatige bestuurder op de polis staat, bouwt u zelf geen schadevrije jaren op.

Schadevrije jaren overdragen

Per 1-1-2022 kunnen schadevrije jaren in sommige situaties worden overgedragen, bijvoorbeeld bij overlijden. De schadevrije jaren van de overledene kunnen worden overgedragen aan de achterblijvende partner. Nu kon dit soms ook al, maar dit hing van de verzekeringsmaatschappij af. Vanaf 1 januari geldt de regeling voor alle verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond voor Verzekeraars. De partner moet wel op hetzelfde adres wonen en een rijbewijs hebben.

Ook voor leaserijders wordt het overdragen van schadevrije jaren mogelijk. Leaserijders bouwen zelf geen schadevrije jaren op, omdat de autoverzekering op naam van de leasemaatschappij staat. Ze kunnen nu wel al een leaseverklaring opvragen. Op basis hiervan kennen de meeste autoverzekeraars wel schadevrije jaren toe, maar enkele geven alleen een premiekorting. Deze raakt u kwijt als u overstapt van autoverzekeraar. Vanaf januari kunt u met een leaseverklaring zuivere schadevrije jaren in Roy Data laten opnemen door de verzekeraar.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op