Wat is het verschil tussen de meldcode en de tenaamstellingscode?

De meldcode en de tenaamstellingscode van de auto worden wel eens door elkaar gehaald. Toch hebben deze twee codes allebei een ander doel. De tenaamstellingscode heeft u nodig bij het overschrijven, schorsen, slopen, uitvoeren of inruilen van de auto. De meldcode heeft u nodig bij het afsluiten van een autoverzekering. Wij leggen u hier verder het verschil tussen deze twee zaken uit.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat is een meldcode?

De meldcode van een auto is een unieke viercijferige code. De code is gelijk aan de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van uw auto. Een verzekeraar heeft de meldcode nodig voor het aanmelden van de auto bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zonder een meldcode kunt u ook geen autoverzekering afsluiten. Met de meldcode kan de RDW zien dat de auto (minimaal) WAM-verzekerd is.

 

Wat is het verschil precies?

Er zijn een aantal verschillen tussen de tenaamstellingscode en de meldcode:

 

TenaamstellingscodeMeldcode
Is een bewijs van eigendomDient als identificatie voor de RDW
Heeft u nodig bij het verkopen, slopen, inruilen, schorsen of uitvoeren van de autoHeeft u nodig bij het afsluiten van een autoverzekering
Krijgt u in 2 delen; op het tenaamstellingsbewijs en via een brief van de RDWStaat in het kentekenbewijs en vindt u onder de motorkap
Bestaat uit 9 cijfersBestaat uit 4 cijfers

Meldcode of tenaamstellingscode kwijt

Bent u de meldcode kwijt? Er zijn meerdere manieren om de meldcode te achterhalen. De meldcode kunt u terugvinden op het kentekenbewijs deel 1B of op de kentekencard. Daarnaast staat de meldcode ook onder de motorkap van uw auto of aan de binnenkant van het portier. Tot slot kunt u de meldcode opvragen bij de RDW of bij de autoverkoper.

Bent u de tenaamstellingscode kwijt? Dan kunt u via de RDW een nieuwe code opvragen.

  1. Ga naar ‘Tenaamstellingscode auto kwijt’ en log in via de knop ‘Tenaamstellingscode direct downloaden’
  2. Log in met uw DigiD.
  3. Betaal de kosten van €1,- met iDeal
  4. Vervolgens krijgt u twee e-mails van de RDW. In de tweede mail staat de link naar uw nieuwe tenaamstellingscode

De nieuwe tenaamstellingscode blijft 40 dagen staan. Download hem daarom direct en sla hem goed op.  Zodra u uw nieuwe tenaamstellingscode heeft is de oude code niet meer geldig.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 19-01-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op