Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Wat is het verschil tussen de meldcode en de tenaamstellingscode?

De meldcode en de tenaamstellingscode van de auto worden wel eens door elkaar gehaald. Toch hebben deze twee codes allebei een ander doel. De tenaamstellingscode heb je nodig bij het overschrijven, schorsen, slopen, uitvoeren of inruilen van de auto. De meldcode heb je nodig bij het afsluiten van een autoverzekering. Wij leggen je hier verder het verschil tussen deze twee zaken uit.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

tenaamstellingscode meldvcode

Wat is een tenaamstellingscode?

Een tenaamstellingscode is een unieke 9-cijferige code die hoort bij jouw kentekencard. Hiermee kun je aantonen dat je daadwerkelijk de eigenaar van de auto bent. De tenaamstellingscode bestaat uit 2 delen. Het eerste deel van de tenaamstellingscode krijg je als je de auto op jouw naam laat zetten, dit staat op het tenaamstellingsbewijs dat je ontvangt zodra het kenteken op jouw naam is overgeschreven. Deel 1 van de code bestaat uit de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode.

Het tweede deel van de tenaamstellingscode staat in de brief die je krijgt van de RDW, samen met jouw kentekencard. Deze wordt een paar dagen later per post verstuurd. Op deze brief staan de laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode. Het is de bedoeling dat je de code zelf samenvoegt en goed bewaard.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Wat is een meldcode?

De meldcode van een auto is een unieke viercijferige code. De code is gelijk aan de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van jouw auto. Een verzekeraar heeft de meldcode nodig voor het aanmelden van de auto bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zonder een meldcode kun je ook geen autoverzekering afsluiten. Met de meldcode kan de RDW zien dat de auto (minimaal) WAM-verzekerd is.

 

Wat is het verschil precies?

Er zijn een aantal verschillen tussen de tenaamstellingscode en de meldcode:

 

Tenaamstellingscode Meldcode
Is een bewijs van eigendom Dient als identificatie voor de RDW
Heb je nodig bij het verkopen, slopen, inruilen, schorsen of uitvoeren van de auto Heb je nodig bij het afsluiten van een autoverzekering
Krijg je in 2 delen; op het tenaamstellingsbewijs en via een brief van de RDW Staat in het kentekenbewijs en vind je onder de motorkap
Bestaat uit 9 cijfers Bestaat uit 4 cijfers

Meldcode of tenaamstellingscode kwijt

Ben je de meldcode kwijt? Er zijn meerdere manieren om de meldcode te achterhalen. De meldcode kun je terugvinden op het kentekenbewijs deel 1B of op de kentekencard. Daarnaast staat de meldcode ook onder de motorkap van jouw auto of aan de binnenkant van het portier. Tot slot kun je de meldcode opvragen bij de RDW of bij de autoverkoper.

Ben je de tenaamstellingscode kwijt? Dan kun je via de RDW een nieuwe code opvragen.

  1. Ga naar ‘Tenaamstellingscode auto kwijt’ en log in via de knop ‘Tenaamstellingscode direct downloaden’.
  2. Log in met jouw DigiD.
  3. Betaal de kosten van €1,- met iDeal.
  4. Vervolgens krijg je twee e-mails van de RDW. In de tweede mail staat de link naar jouw nieuwe tenaamstellingscode.

De nieuwe tenaamstellingscode blijft 40 dagen staan. Download hem daarom direct en sla hem goed op. Zodra je de nieuwe tenaamstellingscode hebt, is de oude code niet meer geldig.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op