800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Als ik een autoverzekering afsluit, ben ik dan gelijk verzekerd?

Als u net de trotse eigenaar van een nieuwe auto bent, wilt u er natuurlijk zo snel mogelijk de weg mee op. Voordat u met de auto mag rijden op de openbare weg moet u wel een autoverzekering hebben afgesloten. In Nederland is het namelijk wettelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten, voordat u met de auto gaat rijden. Binnen een paar minuten sluit u al een autoverzekering af, maar bent u dan ook gelijk verzekerd? In dit artikel leggen we het u graag uit.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

gelijk verzekerd

Gelijk verzekerd met een voorlopige dekking

Als u een autoverzekering afsluit, moet een verzekeraar de aanvraag nog beoordelen. Waarschijnlijk wilt u het liefst gelijk verzekerd zijn. Daarom is er de voorlopige dekking bedacht. Een autoverzekering met voorlopige dekking wil zeggen dat u volwaardig bent verzekerd. In principe is de autoverzekering dus al ingegaan, maar de definitieve acceptatie en de polis volgen nog. Rijdt u onverhoopt al schade tijdens de voorlopige dekking, dan is uw auto gewoon verzekerd. Nadat u de autoverzekering heeft aangevraagd, wordt de aanvraag direct doorgestuurd naar de verzekeraar. Vervolgens krijgt u een mail waarin staat of u wel of geen voorlopige dekking heeft.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

Geen voorlopige dekking, wat nu?

Krijgt u een mail waarin staat dat u geen voorlopige dekking krijgt? Dan bent u dus nog niet gelijk verzekerd en mag u de auto nog niet gebruiken. De verzekeraar moet in dat geval eerst uw aanvraag beoordelen en goedkeuren. Gemiddeld is dit binnen 1 uur afgerond en in veel gevallen zelfs al binnen 10 minuten. Dit kan maximaal 48 uur duren. Meestal kunt u dus alsnog gelijk de weg op met uw auto. Het kan voorkomen dat uw aanvraag voor de autoverzekering, na het krijgen van een voorlopige dekking, alsnog wordt afgewezen. In dat geval nemen wij contact met u om de mogelijkheden te bekijken.

Niet gelijk verzekerd? Ga dan niet de weg op!

Het is natuurlijk vervelend als u niet gelijk voorlopige dekking krijgt, maar het is onverstandig om dan toch de weg op te gaan met uw auto. In een onverzekerde auto rondrijden is namelijk een strafbaar feit. Als u in een onverzekerde auto rijdt, riskeert u een boete van €550. Daar kan nog een boete van €400 van de RDW bovenop komen. Als u schade rijdt met een onverzekerde auto moet u alle kosten bovendien zelf betalen. En als de auto te lang onverzekerd op naam staat, wordt u geregistreerd bij Stichting CIS en zullen veel reguliere verzekeringsmaatschappijen u niet meer accepteren.

Niet gelijk verzekerd? Bij Alpina zorgen we dat u snel verzekerd bent!

Bent u niet gelijk verzekerd? Of wordt uw aanvraag voor een autoverzekering helemaal afgewezen? Dan kunt u altijd nog terecht bij verzekeringsmaatschappij de Vereende. Het maakt niet uit wat de reden voor de afwijzing is, in de meeste gevallen zal de Vereende uw aanvraag accepteren. Doorloop altijd eerst de aanvraag voor een autoverzekering bij een reguliere maatschappij en wacht tot u een mail krijgt met daarin informatie over de voorlopige dekking. In de meeste gevallen krijgt u voorlopige dekking en bent u dus gelijk verzekerd.

Heeft u nog vragen? Neem dan vooral contact met ons op. Onze verzekeringsspecialisten helpen u graag. Kijk ook eens tussen onze veelgestelde vragen over een autoverzekering. Hier hebben we al een heleboel informatie voor u verzameld.

Sluit direct een autoverzekering af!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op