800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe kan ik mijn schorsing opheffen bij de RDW?

Als je voor het eindigen van de schorsingsperiode weer gebruikt wilt maken van je auto, kun je de schorsing eerder opheffen. Als je de schorsing opheft, wordt deze per direct beëindigd. Het is niet mogelijk om de schorsing op te heffen voor een datum in de toekomst. Als je de schorsing beëindigd voordat de schorsingsperiode afloopt, krijg je geen geld terug. Het opheffen is wel gratis. Je kunt de schorsing bij de RDW opheffen. Dit kan zowel online als via het loket. Op Alpina.nl lees je alles over het opheffen van een schorsing bij de RDW.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

schorsing opheffen

Schorsing online opheffen

De makkelijkste manier is de schorsing online opheffen. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week.

  1. Ga naar ‘Schorsing auto opheffen’ en log in met je DigiD.
  2. Geef aan welke schorsing je wilt beëindigen.
  3. Vervolgens krijg je twee e-mails van de RDW. Pas na ontvangst van de tweede e-mail is de schorsing per direct opgeheven. Bij deze e-mail zit ook een bevestiging en een einddatum van de schorsing.

Je kentekencard (kentekenbewijs op creditcardformaat) blijft gewoon geldig na afloop van de schorsing. Je ontvangt geen nieuw kentekenbewijs. Op sommige papieren kentekenbewijzen (wanneer de auto geschorst is voor 1-1-2014) staat de schorsing vermeld. Je ontvangt dan binnen 5 werkdagen een nieuwe kentekencard en een tenaamstellingscode. Als je een papieren kentekenbewijs zonder vermelding van de schorsing heeft, blijft deze gewoon geldig.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Schorsing opheffen bij een loket

Als je de auto liever bij een loket schorst, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Ga naar een kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation.
  2. Neem het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs OF de kentekencard en de tenaamstellingscode mee. Vergeet ook een geldig identiteitsbewijs niet.
  3. Een medewerker zet de schorsing direct stop.
  4. Je ontvangt een papieren bewijs met de einddatum van de schorsing.

Als je een kentekencard hebt, staan op je schorsingsbewijs de eerste 4 cijfers van je nieuwe tenaamstellingscode. Je ontvangt vervolgens binnen 5 dagen een brief van de RDW met daarin de laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode. Je kentekencard blijft wel gewoon geldig. Als je een papieren kentekenbewijs hebt met daarop een vermelding van de schorsing, ontvangt je samen met de laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode ook een nieuw kentekenbewijs op creditcardformaat. Een papieren kentekenbewijs zonder vermelding van de schorsing blijft gewoon geldig.

Wat kost het opheffen van een schorsing?

Het opheffen van een schorsing is gratis. Er is echter wel een minimale schorsingsperiode van 1 maand. Wanneer je de schorsing van jouw auto binnen 1 maand beëindigd na het begin van de schorsing, moet je alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. Deze motorrijtuigenbelasting over de schorsingsperiode betaal je via een naheffing. Wanneer de schorsing is opgeheven moet je direct weer aan alle voertuigverplichtingen voldoen. Voordat je met de auto de weg opgaat, moet deze dus een geldige APK hebben. Ook moet het voertuig minimaal WA-verzekerd zijn.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op