800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen
Schadevrije jaren opgebouwd

Opgebouwde schadevrije jaren overdragen

Schadevrije jaren horen bij een autoverzekering op naam en kun je niet aan iemand anders geven. Er zijn een paar uitzonderingen waarbij dit wel kan. Hier zijn regels voor. Soms kun je schadevrije jaren overdragen bij een scheiding aan je ex-partner of ze overnemen als je partner overlijdt.

Schadevrije jaren overdragen via een verzoek

Schadevrije jaren zitten vast in een autoverzekering op naam van diegene die de verzekering heeft afgesloten. Schadevrije jaren zijn een beloning voor jouw rijgedrag.

Heb je veel schadevrije jaren? Dan krijg je meestal korting op je premie. Daarom kunnen ze niet worden overgedragen aan een ander zoals een inwonend kind.

In de volgende gevallen is het wel mogelijk om ze over te dragen aan een persoon zodat je niet opnieuw hoeft te beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren:

Heb je een nieuwe of tweede auto? Of had je een leaseauto? Ook dan worden je schadevrije jaren overgedragen naar je autoverzekering.

Doe een verzoek

De persoon aan wie je dit wilt overdragen moet op hetzelfde adres geregistreerd staan en een rijbewijs hebben. Voldoe je aan deze voorwaarden en wil je schadevrije jaren overdragen? Doe dan een verzoek bij je verzekeraar.

Schadevrije jaren overdragen aan een partner bij een scheiding

Heeft je partner geen autoverzekering op naam, maar rijdt hij of zij net zo vaak in de auto als jij? Dan bouwt je partner geen schadevrije jaren op. Zolang jullie samen zijn, is dat meestal geen probleem.

Bij een scheiding of het einde van een geregistreerd partnerschap kunnen sinds 2022 wel schadevrije jaren worden overdragen. Dit komt omdat ervan uitgegaan wordt dat beide partners dezelfde auto gebruiken en samen verantwoordelijk zijn voor de schadevrije jaren.

Hebben jullie samen 2 auto’s en staan beide autopolissen op jouw naam? Dan kun je één set schadevrije jaren overdragen aan je partner. Alleen de verzekeringnemer kan schadevrije jaren overdragen aan iemand die als vaste bestuurder op de polis staat.

De polishouder kiest zelf hoeveel schadevrije jaren worden overgedragen. Dit regel je met een afstandsverklaring of splitsingsverklaring.

Schadevrije jaren overdragen bij overlijden

Als de verzekerde overlijdt, mag de partner die op hetzelfde adres woonde vaak de schadevrije jaren overnemen. Zonder eigen schadevrije jaren is een autoverzekering veel duurder, ook als je al jaren geen schade heeft gehad.

De meeste verzekeraars eisen hiervoor:

icon

Een kopie van de overlijdensakte

icon

Een verklaring van gezamenlijke huishouding of huwelijk/partnerschap

icon

Een ingevuld overdrachtsformulier

De precieze regels verschillen per verzekeraar dus vraag altijd eerst of het mogelijk is om over te dragen.

Andere situaties waarbij je schadevrije jaren kunt overdragen

Overdragen van een leaseauto

Heb je een (private) leasecontract gehad? Bij lease worden er geen schadevrije jaren overgedragen, maar een leaseverklaring kan wel gebruikt worden om schadevrij rijden aan te tonen. Hierin staat hoeveel jaar de auto is gebruikt en hoeveel schade er is geweest. Een leaseverklaring vraag je bij je leasemaatschappij op.

Werknemers die in een auto van de zaak rijden, krijgen officieel geen schadevrije jaren. Sluit je zelf een nieuwe autoverzekering af? Dan kan je soms een werkgeversverklaring aanvragen.

Overdragen naar nieuwe auto of verzekering

Heb je een nieuwe auto gekocht? Dan geef je het nieuwe kenteken door aan je autoverzekering. Je schadevrije jaren worden automatisch meegenomen naar je nieuwe verzekeringspolis.

Wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Je nieuwe autoverzekeraar haalt je schadevrije jaren uit Roy-data en koppelt deze aan je nieuwe polis. Zo kun je je schadevrije jaren makkelijk meenemen naar een nieuwe auto.

Overzetten naar tweede auto

Je kunt schadevrije jaren maar voor één auto gebruiken. Koop je een tweede auto? Dan wil je waarschijnlijk je schadevrije jaren en de bijbehorende no-claimkorting meenemen naar de verzekering van je tweede auto. Sommige verzekeraars hebben hiervoor een tweede autoregeling.

Bij deze regeling wordt de korting van je eerste auto overgenomen voor de tweede, maar de polissen worden verder niet aan elkaar gekoppeld.

Overdragen vanuit het buitenland

Vaak kun je schadevrije jaren uit het buitenland meenemen naar een Nederlandse autoverzekering. Hiervoor moet je buitenlandse verzekeraar je schadevrije jaren overdragen naar je nieuwe verzekering. Dit kan met een schadevrijverklaring. Niet alle Nederlandse verzekeraars accepteren schadevrije jaren uit het buitenland.

Overdragen naar andere voertuigen

Schadevrije jaren tellen meestal alleen voor het type voertuig waarmee je ze hebt opgebouwd. Sommige verzekeraars accepteren ook schadevrije jaren van andere voertuigen voor korting. Bijvoorbeeld als je van een motor naar een auto overstapt.

Dit is geen vaste regel en verschilt per verzekeraar. Vraag daarom altijd eerst na of het mogelijk is om schadevrije jaren over te dragen. Je kunt de schadevrije jaren van je brommer nooit meenemen naar je autoverzekering.

Veelgestelde vragen over schadevrije jaren overdragen

Aan wie kun je schadevrije jaren overdragen?

Je kunt schadevrije jaren overdragen aan je partner bij een scheiding of bij overlijden. Dit kan alleen als je partner op hetzelfde adres stond ingeschreven en vermeld stond als regelmatige bestuurder. Bij een scheiding moet je een afstands- of splitsingsverklaring invullen. Bij overlijden zijn aanvullende documenten zoals een overlijdensakte vereist.

Wanneer kun je schadevrije jaren overdragen aan je partner?

Je kunt schadevrije jaren overdragen aan je partner bij een scheiding of bij overlijden. Dit kan alleen als je partner op hetzelfde adres stond ingeschreven en vermeld stond als regelmatige bestuurder. Bij een scheiding moet je een afstands- of splitsingsverklaring invullen. Bij overlijden zijn aanvullende documenten zoals een overlijdensakte vereist.

Kun je schadevrije jaren meenemen bij een scheiding?

Ja, sinds 2022 is het mogelijk om schadevrije jaren over te dragen aan een ex-partner na een scheiding. Dit geldt als jullie samen een auto gebruikten en de autoverzekering op één naam stond. De polishouder bepaalt hoeveel schadevrije jaren worden overgedragen via een officiële verklaring.

Hoe werkt schadevrije jaren overnemen bij overlijden?

Als de verzekeringnemer overlijdt, mag de partner op hetzelfde adres de schadevrije jaren meestal overnemen. Verzekeraars vragen hiervoor documenten zoals een overlijdensakte, bewijs van samenwoning of huwelijk en een overdrachtsformulier. De voorwaarden verschillen per verzekeraar, dus neem vooraf contact op.

Hoe doe je een verzoek tot overdracht van schadevrije jaren?

Een verzoek tot overdracht dien je in bij je autoverzekeraar. Dit kan meestal via een formulier op de website van de verzekeraar. Voor overdracht moet de ontvanger op hetzelfde adres wonen en een rijbewijs hebben. Informeer altijd bij je verzekeraar naar de exacte procedure en voorwaarden.

Vergelijk online de premie van jouw autoverzekeringen!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via chat, WhatsApp, telefoon of e-mail

Vragen? Neem contact met ons op als je meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

Neem contact op