Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

cybercrime cyberverzekering laptop
Home Blog Bescherm je bedrijf tegen cybercrime met een cyberverzekering

Bescherm je bedrijf tegen cybercrime met een cyberverzekering

17 okt 2023
3 min leestijd

Cybercriminaliteit komt niet alleen steeds vaker voor, cybercriminelen worden ook steeds slimmer. Ze gaan geraffineerder te werk, waardoor meer en meer bedrijven wel eens het slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Niet alleen grote ondernemingen, maar ook kleine bedrijven kunnen te maken krijgen met een cyberaanval. Bovendien kan een cyberaanval grote impact hebben op de organisatie. Wanneer het bedrijf gehackt is en daarbij gevoelige persoons- of bedrijfsgegevens op straat komt te liggen loop je het risico op flinke reputatieschade. Ook kan door een cyberaanval de bedrijfsvoering stil komen te liggen, waardoor je financiële schade lijdt. Om jezelf en je bedrijf hier tegen te verzekeren kun je een cyberverzekering afsluiten.

Wat is een cyberverzekering precies?

Een cyberaanval kan dus flink wat (financiële) schade aanrichten. Met een cyberverzekering verzeker je je bedrijf tegen schade als gevolg van cybercriminaliteit. Vaak is niet alleen bedrijfsschade meeverzekerd, maar ook schade die een klant of zakenpartner oploopt als gevolg van het cyberincident. Veel cyberverzekeringen zijn opgebouwd uit drie onderdelen:

  • Preventie
    Samen met de verzekeraar kijk je naar de risico’s die je nu loopt op het gebied van cybercrime. Waar kan en moet je maatregelen nemen om de kans op incidenten zo laag mogelijk te houden, zoals het installeren van goede beveiligingssoftware.
  • Herstellen
    Na een cyberincident volgt zo snel mogelijk herstel van de schade.
  • Vergoeden van schade
    Schade als gevolg van het incident wordt onder voorwaarden vergoed. Denk hierbij aan een computer die niet meer werkt als gevolg van een virus, of wanneer je webwinkel uit de lucht is door een ransomware aanval (gijzeling).

Eisen bij het afsluiten van een cyberverzekering

Er gelden wel een aantal eisen bij het afsluiten van een cyberverzekering. Deze eisen zijn ook onderdeel van het kopje preventie bij een cyberverzekering. Zo is het belangrijk dat je actuele beveiligingssoftware hebt, een passend wachtwoordbeleid hanteert en regelmatig back-ups maakt. Welke eisen er precies gelden, hangt onder andere af van het soort onderneming dat je hebt en van de desbetreffende verzekeraar.

Een cyberverzekering is een aanvulling op je bestaande verzekeringen

Je moet een cyberverzekering niet zien als een vervanging van een bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Zoals gezegd is schade na een cyberincident bij een klant meestal gedekt met een cyberverzekering, maar dat geldt niet voor andere schades die je bij een klant veroorzaakt. Voor andere aansprakelijkheidsschades heb je nog altijd een bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Daarom kun je een cyberverzekering eerder zien als een aanvulling op je andere verzekeringen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op