Geld lenen muntgeld

Geld lenen?

Bekijk wat jij kan lenen

Wilt u uw huis verbouwen? Plant u een grote aankoop, bijvoorbeeld een auto? Of staat er een bijzondere gebeurtenis op de planning, zoals een bruiloft? Dan is het fijn om er financieel goed voor te staan. Helaas zit onze spaarpot niet altijd vol genoeg op het moment dat we het nodig hebben. Daarom kiezen mensen er soms voor om geld te lenen. Belangrijk is dat u een lening kiest die past bij uw persoonlijke situatie. Op Alpina.nl geven we u graag meer informatie over verantwoord geld lenen.

Soorten leningen

Er zijn twee verschillende soorten leningen: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Met een persoonlijke lening leent u een eenmalig bedrag. U kunt zelf kiezen wat het leendoel is, bijvoorbeeld een verbouwing van uw woning of de aanschaf van een auto. In sommige gevallen geldt er voor een bepaald leendoel een lagere rente. U betaalt iedere maand hetzelfde bedrag aan rente en aflossing. De rente staat vast tijdens de looptijd van de lening. Zo weet u van te voren wanneer de lening volledig is afgelost en komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

De andere optie is doorlopend krediet. Doorlopend krediet wordt ook wel flexibel krediet genoemd. U spreekt van te voren met de geldverstrekker af welke bedrag u maximaal mag lenen. Zodra de lening ingaat kunt u geld opnemen, totdat het afgesproken limiet is bereikt. U mag geen geld opnemen boven het afgesproken limiet. Het geld dat u opneemt, moet u ook weer terugbetalen. Daarnaast betaalt u rente over het bedrag dat u opneemt. Vooraf spreekt u een maandelijks aflospercentage af. Meestal is dit een percentage van 1,5% of 2% van het kredietlimiet. Als u een doorlopend krediet van €10.000 afsluit, met een aflospercentage van 1,5%, betaalt u elke maand dus €150 totdat het opgenomen bedrag volledig is terugbetaald.

Voor- en nadelen van geld lenen

Het lenen van geld heeft zowel voor- en nadelen. Het is belangrijk dat u een weloverwogen beslissing maakt, voordat u een lening aangaat. Daarom hebben we hieronder alle voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet:

Voordelen

  • Met een lening zijn bepaalde zaken (sneller) bereikbaar

Een nieuwe auto, een verbouwing, een nieuwe keuken, een bruiloft. Allemaal zaken die veel geld kosten. U heeft niet altijd voldoende spaargeld om zulke grote aankopen te bekostigen. Soms is het noodzakelijk om een grote aankoop te doen, bijvoorbeeld wanneer uw auto stuk gaat. Andere zaken wilt u liever geen jaren uitstellen, zoals bijvoorbeeld een bruiloft. Door geld te lenen kunt u sneller genieten van die nieuwe auto en grote dag.

  • U kiest zelf een lening die past bij uw persoonlijke en financiële situatie

Een lening sluit u waarschijnlijk niet zomaar af. Daar denkt u eerst goed over na. Bovendien kiest u zelf het soort lening dat het beste bij uw financiële situatie past.

Nadelen

  • U betaalt rente

Over het bedrag dat u leent, moet u rente betalen. Hoeveel rente u betaalt, hangt af van het bedrag u leent en uw persoonlijke situatie. U spreekt van te voren met de geldverstrekker een rentepercentage af. Hoe langer u doet over het terugbetalen van de lening, hoe hoger de totale rentekosten.

  • U zit langere tijd aan een lening vast

Een lening aflossen gebeurt niet in een paar maanden tijd. Zeker niet als u een groot bedrag leent. U zit dus voor langere tijd aan de lening vast. Bij een langere looptijd loopt u bovendien kans dat de aankoop als kapot of ingewisseld is, terwijl u de lening nog aan het afbetalen bent. Daarnaast krijgt u gedurende de looptijd misschien te maken met onverwachte kosten. Die komen dan bovenop het bedrag dat u aflost.

  • U heeft minder ruimte om te sparen

Elk maand betaalt u een vast bedrag om uw lening af te lossen. Dit bedrag bestaat uit de rente plus aflossing. Afhankelijk van de looptijd van uw lening kan het aflossen best een tijd duren. Gedurende de looptijd heeft u dus extra lasten en houdt u maandelijks minder geld over om uit te geven of te sparen.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.1
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3143 reviews

Bekijk wat jij kan lenen

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 01-05-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op