Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Uitvaartverzekering bloemen
Home Uitvaartverzekering

Regel uitvaartverzekering voor jezelf en nabestaanden

Een uitvaartverzekering regelen is geen gemakkelijke taak. Met een goede uitvaartverzekering laat je je nabestaanden achter zonder financiële zorgen.

Neem contact op

Hulp van onze experts

Persoonlijk advies

Snel geregeld

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Met kennis van elke branche en veel know how verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3696 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Alles over uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering is belangrijk maar de dood is geen prettig onderwerp. Vaak vindt men het vervelend om te praten of na te denken over de dood. Toch krijgt iedereen er vroeg of laat een keer mee te maken.

Als je komt te overlijden, zijn je nabestaanden verantwoordelijk voor het regelen van de uitvaart. Geen gemakkelijke taak. Daarom kun je ze een handje helpen door van te voren al goede maatregelen te treffen, bijvoorbeeld in de vorm van een uitvaartverzekering.

Met een goede verzekering laat jij je nabestaanden achter zonder financiële zorgen.

Op Alpina.nl helpen wij je graag bij het vinden van de juiste verzekering, zodat je hier verder geen zorgen meer over heeft en je nabestaanden niet voor vervelende financiële verrassingen komen te staan. Je kan het gemakkelijk afsluiten bij ons.

Wat is een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering zijn de kosten van jouw uitvaart gedekt. Wist je dat een uitvaart gemiddeld €7.500 kost? Dit lijkt misschien een hoog bedrag, maar bij een uitvaart komen een hoop kosten kijken, zoals de kist, de afscheidsdienst, de opbaring, rouwvervoer, rouwkaarten, bloemen en catering. Niet iedereen heeft dit bedrag zomaar op zijn of haar spaarrekening staan op het moment van overlijden. Zeker niet omdat de dood soms onverwacht komt. Met een uitvaartverzekering neemt jij je nabestaanden een hoop financiële zorgen uit handen en help je ze bij het regelen van een mooi afscheid. Ook weten welke verzekering het best bij je past? Kijk dan hier naar de mogelijkheden.

Waarom een verzekering tegen uitvaartkosten afsluiten?

Een uitvaartverzekering sluit je eigenlijk niet voor jezelf af, maar voor je nabestaanden. Het overlijden van een geliefd persoon is een moeilijke gebeurtenis. Tijdens deze verdrietige periode moeten jouw nabestaanden ook nog de uitvaart regelen. Je wilt natuurlijk niet dat je nabestaanden de kosten van je uitvaart moeten dragen of ze opzadelen met financiële zorgen. Terwijl de kosten van een uitvaart hoog zijn, hoeft een verzekering dit niet te zijn. Hoe eerder jij in je leven een verzekering afsluit, hoe lager de premie. Als je eenmaal een verzekering hebt afgesloten, hoef jij je hier de rest van je leven geen zorgen meer om te maken. Je kunt dan zorgeloos verder leven met het idee dat alles goed geregeld is.

Is het verstandig om een verzekering af te sluiten?

Een uitvaartverzekering is geen verplichte verzekering. Je kiest dus zelf of je een dergelijke verzekering afsluit of niet. In een aantal situaties is het afsluiten van een verzekering zeker verstandig. De gemiddelde kosten van een uitvaart liggen tussen de € 6.500 en € 11.000. Heb je geen of weinig spaargeld en geen uitvaartverzekering? Dan wordt het voor jouw nabestaanden lastig om een uitvaart te organiseren. Je zadelt ze dan op met financiële zorgen. Met een verzekering weet je zeker dat de kosten van je uitvaart gedekt zijn en dat je nabestaanden niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Heb je wel voldoende spaargeld? Ook dan kun je voor een uitvaartverzekering kiezen. Als de spaarrente laag staat, is het al snel gunstiger om een uitvaarverzekering af te sluiten. Het levert je in dat geval meer op dan een spaarrekening.

Waar let je op bij het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering zijn er verschillende zaken waar je op moet letten. Door nu alvast een goede verzekering af te sluiten, zorg je ervoor dat jouw nabestaanden straks geen (financiële) zorgen hebben rondom het organiseren van een waardig afscheid.

Jouw uitvaartwensen

Niemand praat graag over de dood, maar het is belangrijk om vooraf je wensen voor een uitvaart met elkaar te bespreken. Deze zijn namelijk ook belangrijk bij het afsluiten van een uitvaartverzekering. Ga je voor een begrafenis of een crematie? Wil je dat het afscheid plaatsvindt in een uitvaartcentrum of crematorium of in de kerk? Zou je willen dat je familie de kist draagt? Heb je rouwvervoer nodig? Deze zaken komen allemaal aan bod bij het kiezen van een uitvaartverzekering. Door hier alvast over na te denken krijg je een goede indicatie van de kosten en weet je welk bedrag je het beste kunt verzekeren.

Type verzekering

Bij het afsluiten van een verzekering heb je de keuze uit een kapitaalverzekering en een naturaverzekering. Hieronder gaan we dieper in op de soorten uitvaartverzekeringen.

Looptijd van de verzekering

Een andere belangrijke factor om op te letten is de looptijd van de uitvaartverzekering. De looptijd van een verzekering geeft aan tot wanneer je premie moet betalen. Er zijn uitvaartverzekering bent een looptijd van 10 jaar, 20 jaar, 30 jaar of tot een bepaalde leeftijd. Als de looptijd van je uitvaartverzekering eindigt, betekent dat je genoeg premie hebt betaald aan de verzekeraar om je uitvaart mee te bekostigen.

Tarievenkaart

Het is voor ons van groot belang dat je volledig op de hoogte bent van de kosten die je betaalt voor onze diensten. Daarom streven wij naar maximale transparantie en helderheid met betrekking tot de tarieven bij Alpina. Bekijk hier onze tarievenkaart.

Soorten uitvaartverzekeringen

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kun je kiezen uit verschillende soorten verzekeringen. Je kunt kiezen tussen een kapitaalverzekering en een naturaverzekering. Ook is een combinatie van beide verzekeringen mogelijk bij sommige verzekeraars.

Natura

Met een natura uitvaartverzekering verzeker je geen bedrag, maar een pakket aan producten en diensten. Jouw nabestaanden kunnen kiezen uit een aantal opties die de verzekeraar aanbiedt. De pakketten kunnen variëren van een simpele uitvaart tot een uitgebreide uitvaart met bijvoorbeeld een herdenkingsbijeenkomst.

Kapitaal

Met een kapitaal uitvaartverzekering verzeker je een vooraf afgesproken bedrag. Dit bedrag wordt bij je overlijden uitgekeerd aan de nabestaanden. Met dat bedrag kunnen je nabestaanden jouw uitvaart naar je wens invullen.

Combinatie

Steeds vaker bieden verzekeraars ook een combinatie van een naturaverzekering en een kapitaalverzekering aan. Bij een combinatie uitvaartverzekering is, net als bij een naturaverzekering, een standaard pakket inbegrepen voor de uitvaart. Dit pakket wordt aangevuld door een geldbedrag dat naar eigen wens besteed kan worden. Het verschilt per verzekeraar hoe hoog dit bedrag is. Vaak mag je als verzekeringsnemer zelf kiezen hoe hoog dit bedrag is.

Veelgestelde vragen bij een uitvaartverzekering

Wat kost een uitvaartverzekering?

De kosten van een uitvaartverzekering zijn afhankelijk van een aantal factoren:

  • Je leeftijd
  • Het type uitvaartverzekering dat je kiest
  • De looptijd van de verzekering
  • Je gezondheid

Vanaf welke leeftijd eigen uitvaartverzekering?

Tot 18 jaar kunnen kinderen meeverzekerd worden op de uitvaartverzekering van hun ouders. Vanaf het moment dat je 18 wordt, kun je een eigen uitvaartverzekering afsluiten.

Tegenwoordig sluiten ook steeds meer jongere studenten een uitvaartverzekering af.

Hoe lang duurt het om een uitvaartverzekering te regelen?

Het regelen van een uitvaartverzekering duurt op Alpina.nl slechts een paar minuten. Wel is het belangrijk dat je van te voren al nadenkt over je uitvaartwensen. Zo kun je eenvoudig een indicatie berekenen van het bedrag dat je moet verzekeren om jouw uitvaart te dekken.

Hoe werkt een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering ben je verzekerd tegen de kosten van je uitvaart. Je betaalt elke maand een bedrag aan premie voor je uitvaartverzekering. Wanneer je komt te overlijden komt het geldbedrag of pakket vrij (afhankelijk van het type uitvaartverzekering) om je uitvaart van te betalen.

Geen uitvaartverzekering; wat nu?

Heb je geen uitvaartverzekering? Dan moeten jouw nabestaanden de uitvaart betalen. Misschien heb je zelf een bedrag gespaard om je uitvaart mee te betalen. In dat geval kunnen jouw nabestaanden dit geld gebruiken om de uitvaartkosten op te vangen. Als je geen of weinig spaargeld hebt, is het echter verstandig om een uitvaartverzekering te overwegen. Zo hoeven jouw nabestaanden zich geen zorgen te maken over hoge uitvaartkosten.

Wanneer kun je het beste een uitvaartverzekering afsluiten?

Het loont om een uitvaartverzekering al op jonge leeftijd af te sluiten. Een uitvaartverzekering is namelijk een stuk voordeliger als je jong bent. De premie gaat omhoog als u ouder bent, waardoor het duurder is om een uitvaartverzekering op 50 jarige leeftijd af te sluiten dan wanneer je 20 bent. Je kunt een uitvaartverzekering dus het beste vroeg afsluiten.

Is de uitkering van een uitvaartverzekering vrij te besteden?

Vanaf het moment dat je komt te overlijden, keert de verzekeraar bij wie je een uitvaartverzekering hebt afgesloten het opgebouwde, verzekerde bedrag uit aan je naasten voor de financiering van je uitvaart. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is dat bedrag echter niet vrij te gebruiken.

Dit betekent dat je nabestaanden het geld niet zomaar voor eender wat kunnen gebruiken, bijvoorbeeld persoonlijke aankopen. Het gaat immers niet om een erfenis, maar om een som geld die enkel bedoeld is voor de financiering van de uitvaart zelf.

Hoe wordt de premie van een uitvaartverzekering bepaald?

Het bepalen van de premie van een uitvaartverzekering is op zich eenvoudig. Enkele factoren spelen hierbij een rol, waaronder de hoogte van het verzekerde bedrag zelf, de verzekeraar die je kiest en meer. Dit overzicht helpt je alvast om daar meer duidelijkheid over te krijgen.

Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?

Twee soorten verzekeringen die vaak door elkaar worden gehaald, zijn de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering. Wat houden beide nu precies in en op welke vlakken verschillen ze? Hieronder lees je meer, zodat je de juiste keuze maakt voor jouw situatie, budget en persoonlijke voorkeuren.

Is een uitvaartverzekering verplicht?

De uitvaartverzekering is zonder twijfel een van de interessantste verzekeringen als je nu al beseft dat je overlijden ook je nabestaanden zullen beïnvloeden. De financiering van een uitvaart is immers een zaak die vaak heel wat kosten met zich meebrengt en je wilt je naasten daarmee natuurlijk niet opzadelen. Zeker wanneer ze nog door de rouwperiode gaan.

Juist daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk een uitvaartverzekering af te sluiten. Is zo’n uitvaartverzekering nu eigenlijk verplicht, ja of nee?

Hoe werkt het oversluiten van een uitvaartverzekering?

Wat is het oversluiten van een uitvaartverzekering, hoe gaat dit proces in zijn werk en waar let je best op als je deze stap zet? Al deze vragen krijgen hier een antwoord, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Kan je een uitvaartverzekering afsluiten boven de 65 jaar?

Heb je zelf nog geen uitvaartverzekering als 65-plusser maar wil je er wel een afsluiten? Lees dan snel verder voor antwoorden op al je vragen in verband met een uitvaartverzekering boven de 65 jaar.

Wat houdt het afkopen van een uitvaartverzekering in?

Wil je graag meer weten over het afkopen van je huidige uitvaartverzekering, wat er allemaal bij komt kijken en wat de belangrijkste voordelen en nadelen zijn? Hieronder krijgen al je vragen een duidelijk antwoord, zodat je zeker de juiste beslissing maakt.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op