Hoe werkt het overnemen van schadevrije jaren bij een brommerverzekering?

In sommige gevallen is het mogelijk om de schadevrije jaren van iemand anders over te nemen. Dat is gunstig, want hierdoor gaat de premie voor een brommerverzekering voor u omlaag. Voor elk jaar dat u geen schade claimt bij uw brommerverzekeraar krijgt u één schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren u opbouwt, hoe meer premiekorting u krijgt. De maximale korting kan oplopen tot wel 80% op de basispremie. Het overnemen van schadevrije jaren kan echter niet zomaar. In dit artikel op Alpina.nl leggen we u uit in welke situaties u schadevrije jaren kunt overnemen.

Brommerverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Kan je schadevrije jaren overnemen bij het overlijden van uw partner?

Het overnemen van schadevrije jaren kan slechts in een aantal situaties. Een daarvan is het overlijden van een partner. Als u samen met uw partner een brommer deelt, staat de brommerverzekering op naam van een van beiden. Alleen de persoon op wiens naam de brommerverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op. Bij het overlijden van die partner zou de ander dus in theorie zonder schadevrije jaren achterblijven. Zonder schadevrije jaren krijgt u veel minder premiekorting, waardoor een brommerverzekering een stuk duurder wordt.

Sinds 1 januari 2022 is vastgesteld dat het bij overlijden van een partner mogelijk is om de schadevrije jaren van de overledene over te nemen. Voorwaarden zijn dat u op hetzelfde adres staat ingeschreven als uw partner en dat u in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Veel verzekeraars waren voor deze nieuwe wetgeving al coulant hierin, maar vanaf nu is hier een eenduidig beleid in waaraan alle verzekeraars zich aan dienen te houden.

Kan ik schadevrije overnemen van mijn ex-partner?

Ja, in het geval van een echtscheiding is het mogelijk om schadevrije jaren over te nemen van uw ex-partner. De schadevrije jaren worden dan verdeeld tussen de twee ex-partners. De partner die de zuivere schadevrije jaren heeft opgebouwd, bepaalt de verdeelsleutel. Vervolgens levert hij een afstandsverklaring in bij de verzekeraar waarin afstand wordt gedaan van de schadevrije jaren. Schadevrije jaren die worden afgestaan aan een ex-partner kunnen niet meer voor een eigen verzekering worden gebruikt, want schadevrije jaren kunnen niet worden gekopieerd, enkel overgedragen.

Kunnen leaserijders schadevrije jaren overnemen na leaseperiode?

Als u een brommer leaset, staan de brommer en de brommerverzekering op naam van de leasemaatschappij. Omdat de brommerverzekering niet op uw naam staat, bouwt u dus ook geen schadevrije jaren op. Als u na de leaseperiode zelf een brommer koopt, moet u ook zelf een brommerverzekering afsluiten. Daarom kunt u bij de leasemaatschappij een leaseverklaring opvragen. Voor 1 januari 2022 gingen verzekeraars hier nog wisselend mee op. Sommige verzekeraars gaven enkel een premiekorting, maar die raakte u bij een overstap van verzekeraar kwijt.

Schadevrije jaren die u heeft opgebouwd met een buitenlandse brommerverzekering kunt u overnemen met een schriftelijke verklaring van de verzekeraar uit het desbetreffende land. Deze kunt u vervolgens aanleveren bij uw Nederlandse brommerverzekeraar.

Bereken direct de premie voor een brommerverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 20-01-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op