800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Home Brommerverzekering Schadevrije jaren meenemen

Schadevrije jaren brommer meenemen naar een autoverzekering

Als je geen schade rijdt met je motorvoertuig, wordt dit beloond door verzekeraars met korting op de verzekeringspremie. Hoe langer je schadevrij rijdt, hoe hoger de premiekorting. Elk jaar dat je geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. De korting kan oplopen tot 75% en bij sommige verzekeraars zelfs tot 80%. Zo bespaar je veel geld op de verzekering. Daarom kiezen mensen er soms ook voor om een kleine schade niet te claimen bij de verzekeraar, maar deze zelf te betalen. Hierdoor behouden ze hun schadevrije jaren en vallen ze niet terug op de bonus malus ladder. Helaas doen de meeste autoverzekeraars niets met de schadevrije jaren die met een brommerverzekering zijn opgebouwd. Op deze pagina leggen we uit waarom.

schadevrije jaren brommer auto

Schadevrije jaren van een brommer in Roy-data

Schadevrije jaren die je met een autoverzekering opbouwt worden geregistreerd in Roy-data. Roy-data is de centrale database van Stichting EPS (Efficiënte Processen Schadeverzekeraars). Na het beëindigen van je autoverzekering registreert de verzekeraar jouw opgebouwde schadevrije jaren in Roy-data. Als je vervolgens een nieuwe autoverzekering afsluit, raadpleegt jouw nieuwe verzekeraar de Roy Data database om te zien hoeveel schadevrije jaren je hebt. Schadevrije jaren van een brommer worden echter niet opgenomen in het Roy-data systeem. Hierdoor moet er nog steeds een ouderwetse papieren royementsverklaring worden gebruikt om jouw schadevrije jaren aan te tonen.

Waarom tellen de schadevrije jaren met mijn brommer niet mee?

Verzekeraars vinden helaas dat de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met je brommer weinig waarde hebben voor een autoverzekering. Een argument is dat de rijervaring die je opdoet met de brommer, niet relevant is voor het rijden in een auto. Ervaring met brommer rijden vermindert de kans op een ongeval met de auto niet. Daarom tellen ze de schadevrije jaren die je met jouw brommer opbouwt niet mee bij het bereken van de autopremie.

Als je van een brommer naar een auto gaat, betekent dat niet dat je nooit meer brommer gaat rijden. Als je opnieuw een brommer op je naam wilt verzekeren, komen deze schadevrije jaren misschien toch nog van pas. Let wel op, want schadevrije jaren blijven niet onbeperkt geldig. Na een bepaald aantal jaar komen ze te vervallen. Dit is meestal 3 jaar, maar kan bij uitzondering 2 of zelfs 5 jaar zijn. Controleer dit daarom altijd even voordat je opnieuw een brommerverzekering afsluit.

Brommerverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Kan je schadevrije jaren overnemen bij het overlijden van je partner?

Schadevrije jaren kunnen in een paar situaties overgenomen worden van partners sinds 1 januari 2022, zoals bij overlijden en echtscheiding. Als je samen met je partner een brommer deelt, staat de brommerverzekering op naam van een van beiden. Alleen de persoon op wiens naam de brommerverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op.

Bij het overlijden van een partner is het mogelijk om de schadevrije jaren van de overledene over te nemen. Voorwaarden zijn dat je op hetzelfde adres staat ingeschreven als je partner en dat je in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Veel verzekeraars waren voor deze nieuwe wetgeving al coulant hierin, maar nu is hier een eenduidig beleid in waaraan alle verzekeraars zich aan dienen te houden.

Kan ik schadevrije overnemen van mijn ex-partner?

Ja, in het geval van een echtscheiding is het mogelijk om schadevrije jaren over te nemen van je ex-partner. De schadevrije jaren worden dan verdeeld tussen de twee ex-partners. De partner die de schadevrije jaren heeft opgebouwd, bepaalt de verdeelsleutel. Vervolgens levert deze een afstandsverklaring in bij de verzekeraar waarin afstand wordt gedaan van de schadevrije jaren. Schadevrije jaren die worden afgestaan aan een ex-partner kunnen niet meer voor een eigen verzekering worden gebruikt, want schadevrije jaren kunnen niet worden gekopieerd, enkel overgedragen.

Kunnen leaserijders schadevrije jaren overnemen na leaseperiode?

Als je een brommer leaset, staan de brommer en de brommerverzekering op naam van de leasemaatschappij. Omdat de brommerverzekering niet op jouw naam staat, bouw jij dus ook geen schadevrije jaren op. Als je na de leaseperiode zelf een brommer koopt, moet je ook zelf een brommerverzekering afsluiten. Daarom kun je bij de leasemaatschappij een leaseverklaring opvragen. Voor 1 januari 2022 gingen verzekeraars hier nog wisselend mee op. Sommige verzekeraars gaven enkel een premiekorting, maar die raakte je bij een overstap van verzekeraar kwijt.

Schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met een buitenlandse brommerverzekering kun je overnemen met een schriftelijke verklaring van de verzekeraar uit het desbetreffende land. Deze kun je vervolgens aanleveren bij jouw Nederlandse brommerverzekeraar.

Bereken direct de premie voor een brommerverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op