800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
studieschuld hypotheek speelgoedhuis

Studieschuld en hypotheek

Bereken het zelf met onze rekentools!

Heeft u een studieschuld? Ook dan kunt u gewoon een huis kopen! Wel is uw studieschuld van invloed op het maximale bedrag dat u kunt lenen. Dit komt doordat u maandelijks een bedrag moet aflossen op uw studieschuld. Dat betekent dat u minder geld overhoudt om de hypotheek van te betalen. De hypotheekverstrekker kijkt naar het totale bedrag dat u destijds heeft geleend en wanneer de schuld is ontstaan. Hoe zwaar een studieschuld meetelt voor een hypotheek is afhankelijk van het stelsel waaronder u gestudeerd heeft. Er wordt een bepaald percentage van de oorspronkelijke schuld afgetrokken van de maximale woonlast per maand. Dit is 0,65% bij een studieschuld uit het oude stelsel of 0,35% bij een studieschuld uit het nieuwe stelsel.

Verzwijgen van uw studieschuld mag niet en is ook geen goed idee. Op Alpina.nl vetellen we u meer over een studieschuld in combinatie met een hypotheek. Bovendien kunt u direct uw maximale hypotheek met studieschuld berekenen.

Bereken je hypotheek met studieschuld

Bij het berekenen van uw maximale hypotheek wordt rekening gehouden met het rentepercentage, de hoogte van de oorspronkelijke studieschuld en de looptijd van de studielening. Daarnaast is ook het leenstelsel van belang voor het berekenen. Als u de lening met het oude leenstelsel (voor 1 september 2015) heeft afgesloten, dan geldt er een percentage van 0,65%. Bent u na die tijd aan uw studie begonnen? Dan valt u onder het nieuwe leenstelsel en geldt er een percentage van 0,35%. Op Alpina.nl kunt u direct uw maximale hypotheek met studieschuld berekenen.

Bereken direct je maximale hypotheek!

Invloed van studieschuld op hypotheek

Als u een studieschuld heeft, dan is dit van invloed op uw maximale hypotheek. Een studieschuld vermindert het bedrag dat u mag lenen bij het afsluiten van een hypotheek. De hypotheekverstrekker gaat er namelijk vanuit dat u elke maand een bedrag aflost op uw studieschuld. Dat betekent dat u maandelijks minder geld overhoudt om de hypotheeklasten te betalen. Als u een studieschuld heeft, betekent dat niet dat u geen hypotheek kunt afsluiten. De invloed van een studieschuld op de hypotheek is minder groot dan die van een andere lening. De wegingsfactor van een consumptieve schuld is namelijk 2%, terwijl dit bij een studieschuld 0,65% of 0,35% is, afhankelijk van het leenstelsel. De wegingsfactor is het percentage dat van de oorspronkelijke studieschuld dat wordt afgetrokken van de maximale hypotheek.

Veelgestelde vragen

Wat is de invloed van je studieschuld op je hypotheek?

Een studieschuld van na 2015 (dit valt onder het nieuwe leenstelsel) telt minder zwaar mee voor de hypotheek dan een studieschuld onder het oude leenstelsel. Er wordt een bepaald percentage van de oorspronkelijke schuld afgetrokken van de maximale woonlast per maand. Dit is 0,65% bij een studieschuld uit het oude stelsel of 0,35% bij een studieschuld uit het nieuwe stelsel.

Waarom oorspronkelijke studieschuld hypotheek?

Een hypotheekverstrekker gaat bij het berekenen van de maximale hypotheek uit van de oorspronkelijke studieschuld. Ook als u al een gedeelte heeft afgelost. Aan de hand van de oorspronkelijke studieschuld maken ze een inschatting van wat u per maand kwijt bent aan het terugbetalen hiervan. Ze kijken niet dus niet naar wat u al heeft afgelost. Het kabinet heeft aangegeven dat ze willen dat voor starters de actuele stand van de studieschuld wordt meegeteld bij het aanvragen van een hypotheek. Het is echter nog niet bekend wanneer dit voorstel ingaat.

Wat als je je studieschuld niet opgeeft bij hypotheek?

U bent wettelijk verplicht om al uw financiële verplichtingen op te geven bij het aanvragen van een hypotheek. Dit geldt dus ook voor een studieschuld. Een studieschuld is echter niet BKR geregistreerd. Hierdoor kan een hypotheekverstrekker niet controleren of u een studieschuld heeft en hoe hoog deze is. Toch is het niet verstandig om een studieschuld te verzwijgen bij het aanvragen van een hypotheek. De hypotheekverstrekker kan dan geen goede berekening maken van wat u kunt lenen voor uw hypotheek. Hierdoor kan het zijn dat u straks de maandelijkse lasten van uw hypotheek niet kunt betalen. Als later blijkt dat u toch een studieschuld heeft, vervalt bovendien uw recht op de verzekering van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Hoe wordt studieschuld meegenomen in hypotheek?

Hoe een studieschuld wordt meegenomen in de hypotheek, hangt af van het leenstelsel. Een studieschuld onder het oude leenstelstel met basisbeurs heeft meer invloed op uw maximale hypotheek dan een studieschuld onder het nieuwe leenstelsel (vanaf 1 september 2015). Hypotheekverstrekkers gaan er vanuit dat u elke maand een percentage van uw studieschuld aflost. Ze gaan uit van 0,65% bij een studieschuld uit het oude stelsel of 0,35% bij een studieschuld uit het nieuwe stelsel.

Hoe zwaar weegt studieschuld bij hypotheek?

Hoe zwaar een studieschuld meetelt voor een hypotheek is afhankelijk van het stelsel waaronder u gestudeerd heeft. Als u na 1 september 2015 begonnen bent met studeren valt uw studieschuld onder het nieuwe stelstel. U mag de lening in 35 jaar terugbetalen. Als u voor 1 september 2015 begonnen bent met studeren valt uw studieschuld onder het oude stelsel. Deze schulden tellen zwaarder mee, omdat u ze in 15 jaar moet aflossen.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Hypotheek laten berekenen

Wij helpen u graag met een hypotheekberekening op maat. U geeft uw wensen aan, waarna u direct een berekening ontvangt van de best passende hypotheek.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring van Alpina. Alpina mag mij benaderen via telefoon, e-mail of post.

Toestemming*(Vereist)

Bereken het zelf met onze rekentools!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op