Waarom nog steeds papieren rompslomp schadevrije jaren scooter?

Daar waar de schadevrije jaren van de autoverzekering inmiddels moeiteloos door verzekeraars kunnen worden ingezien en overgenomen dankzij het Roy-Data systeem; ofwel de landelijke elektronische database voor schadevrije jaren, loopt het systeem voor scooters helaas nog steeds behoorlijk achter.

Schadevrije jaren zoek

Vroeger -voordat Roy-Data bestond- konden opgebouwde schadevrije jaren alleen overgenomen worden op een nieuwe polis nadat de verzekerde de originele papieren royementsverklaring had verstrekt aan de nieuwe verzekeraar. Deze royementsverklaring werd maar eenmalig verstrekt om misbruik te voorkomen. Juist doordat de verklaring maar eenmalig werd verstrekt, wilde het nog wel eens gebeuren, dat de zorgvuldig gespaarde schadevrije jaren verloren gingen, omdat de originele royementsverklaring bijvoorbeeld zoek was geraakt of deze nimmer bij de klant was aangekomen. De korting op de verzekeringspremie kon daardoor dan niet worden verstrekt en de klant was de dupe. Gelukkig staan de schadevrije jaren tegenwoordig dan ook digitaal geregistreerd in de landelijke database. Geen papieren rompslomp meer met de kans op verlies van het document en daarmee de schadevrije jaren.

Scooterverzekering in stenen tijdperk

Wonderlijk is dan wel dat de schadevrije jaren die bij een aantal scooterverzekeraars kunnen worden opgebouwd, nog steeds niet in het Roy-Data systeem (kunnen) worden geregistreerd. Voor wat betreft de scooterverzekering zijn verzekeraar en klant dus nog steeds afhankelijk van de ouderwetse papieren royementsverklaring met alle nadelige gevolgen -zoals hiervoor omschreven-van dien. Digitalisering van deze schadevrije jaren, die veelal ook op een autoverzekering mogen worden gebruikt nadat de scooterverzekering is geroyeerd, zou dan ook een welkome vooruitgang zijn.

helmplicht snorfiets

Vanaf 1 januari 2023 helmplicht voor snorfietsers

Vanaf 1 januari 2023 is het wettelijk verplicht om een helm te dragen op...

Lees meer
rdw kentekeninzage

RDW maakt kentekeninzage makkelijker

De RDW heeft het makkelijker gemaakt om de voertuiggeschiedenis tot 9 jaar terug op...

Lees meer
Hoe kom ik aan een scooterverzekering

Schadevrije jaren brommer moeten in Roy data worden opgenomen

In de uitzending van RADAR van maandag 5 oktober 2020 werd aandacht besteed aan het bijhouden...

Lees meer

Bereken direct de premie van uw scooterverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 22-03-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op