800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat houdt afkopen in bij een uitvaartverzekering?

Het afkopen van een uitvaartverzekering is mogelijkheid als je je uitvaartverzekering wilt opzeggen.

Wil je graag meer weten over het afkopen van je huidige uitvaartverzekering, wat er allemaal bij komt kijken en wat de belangrijkste voordelen en nadelen zijn? Hieronder krijgen al je vragen een duidelijk antwoord, zodat je zeker de juiste beslissing maakt.

 

 

 

Afkopen uitvaartverzekering handen schudden

Hoe kun je een uitvaartverzekering afkopen?

Er zijn verschillende methodes mogelijk als je je uitvaartverzekering wilt afkopen. Belangrijk om te weten, voor we daar dieper op in gaan, is dat het premievrij maken van een uitvaartverzekering in sommige gevallen voordeliger is dan het afkopen of annuleren van de complete polis.

Uitvaartverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!

Waarom een uitvaartverzekering afkopen?

Er zijn verschillende mogelijke redenen om een uitvaartverzekering af te kopen, zoals je hieronder ziet:

  1. Je beschikt als verzekerde over een andere of zelfs een dubbele verzekering, waardoor je oververzekerd bent. Het is in dit geval een goed idee om beide opties te vergelijken en zo een weloverwogen keuze te maken.
  2. Je vermogen als verzekerde is in die mate gestegen dat je eventuele kosten gemakkelijk dekt met je eigen kapitaal. In dat geval is een uitvaartverzekering niet langer nodig en is het zelfs voordeliger om je uitvaartverzekering af te kopen.
  3. Je ervaart financiële problemen en bent dus niet meer in staat om je maandelijkse premie voor de uitvaartverzekering te betalen. Je huidige verzekering afkopen is dan een goede oplossing op de korte termijn.
  4. Je bent niet tevreden met de voorwaarden voor je huidige uitvaartverzekering en wilt overstappen naar een andere polis die beter op je verwachtingen aansluit.

Dit zijn natuurlijk slechts enkele van de mogelijke redenen om een uitvaartverzekering af te kopen. Hoe doe je dat nu precies en waar moet je zoal op letten?

Wat is het verschil tussen afkopen en opzeggen?

Vaak ontstaat er onduidelijkheid of verwarring met betrekking tot de term ‘een uitvaartverzekering afkopen’ en wordt gedacht dat er een verschil is met het annuleren van een uitvaartverzekering.

Beide duiden echter op hetzelfde. De reden waarom men het woord ‘afkopen’ gebruikt is omdat de verzekeringnemer een bedrag betaalt aan de verzekeraar als hij of zij de verzekering voortijdig opzegt.

Wat zijn de voor- en nadelen van een uitvaartverzekering afkopen?

Hieronder een duidelijk overzicht van de belangrijkste voordelen en nadelen van een uitvaartverzekering afkopen:

De voordelen

  1. Je kan veranderen van verzekeraar

Als je je huidige uitvaartverzekering afkoopt, kan je natuurlijk zonder zorgen op zoek gaan naar een andere die betere voorwaarden biedt voor jouw persoonlijke situatie en voorkeur.

  1. Je betaalt niet langer een premie

Bij het afkopen van een uitvaartverzekering zit je niet langer vast aan de huidige maandelijkse premie. Dit is voordelig als je tijdelijk financiële problemen hebt, hoewel het op de lange termijn natuurlijk beter is om wél een uitvaartverzekering af te sluiten.

  1. Afkopen kan op eender welk moment

Ten slotte is het afkopen van je uitvaartverzekering altijd mogelijk, op eender welk moment. Dit betekent dat je, zelfs als je reeds een uitvaartverzekering hebt afgesloten, zonder problemen op zoek kunt gaan naar een andere en meteen je huidige kunt opzeggen.

De nadelen

  1. De afkoopwaarde ligt meestal hoog

Het grootste nadeel van een uitvaartverzekering afkopen is dat de afkoopwaarde waarschijnlijk veel lager zal zijn dan het bedrag waarvoor je als verzekeringnemer verzekerd bent.

Vaak ligt die waarde ook lager dan de reeds betaalde premie. Dat betekent dat het aan jou uitgekeerde bedrag waarschijnlijk niet hoog genoeg zal zijn om een uitvaart te financieren.

  1. Een uitvaartverzekering afkopen kan niet bij elke verzekering

Ten slotte is een uitvaartverzekering afkopen enkel mogelijk als je een Kapitaalverzekering hebt. Heb je gekozen voor een Naturaverzekering? Dan is het opzeggen van je uitvaartverzekering dus geen optie.