Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Is een uitvaartverzekering verplicht?

De uitvaartverzekering is zonder twijfel een van de interessantste verzekeringen als je nu al beseft dat je overlijden ook je nabestaanden zullen beïnvloeden. De financiering van een uitvaart is immers een zaak die vaak heel wat kosten met zich meebrengt en je wilt je naasten daarmee natuurlijk niet opzadelen. Zeker wanneer ze nog door de rouwperiode gaan.

Juist daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk een uitvaartverzekering af te sluiten. Is zo’n verzekering nu eigenlijk verplicht, ja of nee? Wat gebeurt er als je de verzekering niet afsluit en welke gevolgen kunnen jij en je nabestaanden verwachten? Hieronder krijg je duidelijke antwoorden op belangrijke vragen.

De uitvaartverzekering: niet verplicht, wel verstandig

Om meteen een antwoord te geven op de belangrijkste vraag: het afsluiten van een uitvaartverzekering is nooit verplicht. Met andere woorden, als persoon kies je helemaal zelf of je deze verzekering afsluit en of je dus een maandelijkse premie betaalt of niet.

Natuurlijk is het wel verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten en dat heeft enkele goede redenen. Ten eerste garandeert een uitvaartverzekering dat je uitvaart later effectief gefinancierd kan worden met het verzekerde bedrag. Hierdoor komen je naasten financieel minder onder druk te staan en dat is toch al een zorg minder tijdens het emotioneel zware rouwproces.

Er zijn nog andere voordelen verbonden aan het afsluiten van een uitvaartzekering, die eveneens te maken hebben met het belang van je familie of naasten. Zo is het in de meeste gevallen mogelijk om ook meteen je kinderen mee te verzekeren als je zelf een verzekering afsluit. Hierdoor betaal je voor hen gedurende een lange tijd geen premie.

Ten slotte liggen de kosten voor een premie bij de uitvaartverzekering doorgaans niet zo hoog, afhankelijk van je verzekeraar en je leeftijd. Dat is de reden waarom meestal wordt aangeraden om de uitvaartverzekering zo vroeg mogelijk af te sluiten: hoe jonger je bent, hoe minder premie je betaalt.

Kortom, het afsluiten van een uitvaartverzekering is in geen enkel geval verplicht maar altijd interessant. Hoewel het niet wettelijk verplicht is en er geen sancties aan verbonden zijn als je deze verzekering niet afsluit, hangen er wel gevolgen aan vast. Hieronder lees je daar meer over.

Wat zijn de eventuele gevolgen als je geen uitvaartverzekering hebt?

1. Je nabestaanden betalen voor je uitvaart

Een eerste belangrijke gevolg als je ervoor kiest om geen uitvaartverzekering af te sluiten, is natuurlijk dat je nabestaanden voor je uitvaart zullen moeten betalen. Met zo’n verzekering bouw je immers het verzekerde bedrag op dat je op voorhand hebt vastgelegd.

Deze som kan na je overlijden gebruikt worden om je uitvaart te financieren, ten minste als je een verzekering hebt afgesloten. Het laatste wat je wilt is je naasten een gat in hun bankrekening geven na je overlijden, dus een uitvaartverzekering afsluiten is een logische keuze.

2. Je uitvaart zal waarschijnlijk minder mooi zijn

Als je nabestaanden zelf voor je uitvaart moeten betalen, bestaat de kans dat deze minder verzorgd en mooi is. Een uitvaart regelen kost tegenwoordig immers nogal wat geld, vaak meer dan 10.000 euro. Geld dat niet iedereen ter beschikking heeft en dat maakt een uitvaartverzekering de moeite waard.

Waar komen die hoge kosten precies vandaan? Zaken als je doodskist, de ceremonie van de uitvaart, bloemstukken, andere decoratie en nog veel meer. Vaak onderschatten mensen hoe veel een uitvaart kost en denken ze dat het niet nodig is om een verzekering af te sluiten. Het tegendeel is waar.

3. Je ervaart meer kopzorgen en stress

Vervolgens is een uitvaartverzekering afsluiten ook gewoon interessant voor jezelf. Je wilt immers niet dat je nabestaanden zich zorgen hoeven te maken over de financiering van je uitvaart en de praktische zaken die erbij komen kijken.

Als je je naasten nog meer wilt ontzorgen in verband met je uitvaart is het een goed idee om voor een Naturaverzekering te kiezen. Deze verzekering omvat een pakket aan diensten voor je uitvaart, waardoor je naasten geen financiële en praktische verantwoordelijkheden hebben.

4. De gemeente betaalt voor je uitvaart

Als je geen uitvaartverzekering afsluit en je ook geen nabestaanden (meer hebt), dan zal de gemeente doorgaans de uitvaart regelen. Hiervoor kan men gebruik maken van de erfenis zelf, tenzij er natuurlijk geen erfenis is. In dat geval betaalt de gemeente voor de uitvaart, zelfs als er enkel schulden zijn.

De gemeente bekostigt trouwens ook de uitvaart als er wel nabestaanden zijn, maar deze geen opdracht geven om de uitvaart uit te voeren. De kosten hiervoor komen dan echter wel op de schouders van je naasten te liggen.