800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Verschillen tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?

Het is niet altijd gemakkelijk om wegwijs te raken in het enorme aanbod aan verzekeringen die je tegenwoordig kunt afsluiten, waaronder bij Alpina.nl. Duidelijkheid krijgen in verband met de verzekeringen die je afsluit, is echter essentieel als je ook daadwerkelijk waarde wilt krijgen voor je geld en als je jezelf en nabestaanden minder kopzorgen wilt opleveren.

Twee soorten verzekeringen die vaak door elkaar worden gehaald, zijn de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering. Wat houden beide nu precies in en op welke vlakken verschillen ze? Hieronder lees je meer, zodat je de juiste keuze maakt voor jouw situatie, budget en persoonlijke voorkeuren.

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering is een verzekering waarmee je je hele leven lang verzekerd bent voor de kosten van je uitvaart na overlijden. Dit betekent dat de verzekeraar bij wie je een dergelijke verzekering hebt afgesloten, je uitvaart financiert zodra je overlijdt. Je kan als verzekeringnemer zelf bepalen hoe groot het verzekerde bedrag is en daarbij bouw je die verzekerde waarde op gedurende je leven.

De belangrijkste kenmerken van een uitvaartverzekering

Hieronder de belangrijkste kenmerken van de uitvaartverzekering:

1. De uitvaartverzekering is levenslang geldig

Als je een uitvaartverzekering afsluit, dan doe je dat voor de rest van je leven (tenzij je er eventueel voor kiest om je verzekering te annuleren), ongeacht de leeftijd waarop je die verzekering afsluit.

2. De uitvaartverzekering keert altijd het geld uit

Daarbij zal de verzekeraar na je overlijden hoe dan ook het verzekerde bedrag uitkeren aan je nabestaanden voor de financiering van je uitvaart als je hebt gekozen voor een Kapitaalverzekering. Dit kan ook in de vorm van een diensten- en productenpakket, bij een zogenaamde Naturaverzekering.

3. De uitvaartverzekering verzekert begrafenis- of crematiekosten

Ten slotte is er bij een uitvaartverzekering altijd sprake van verzekerde crematie- of begrafeniskosten, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren als verzekeringnemer. Een begrafenis kost doorgaans iets meer dan een crematie, waardoor je voor de eerste optie dan ook meer premie zult betalen.

4. Hoe vroeger je een uitvaartverzekering afsluit, hoe lager de premie

Een typisch kenmerk van de uitvaartverzekering is dat de premie die je maandelijks betaalt grotendeels afhangt van de leeftijd waarop je die verzekering afsluit. Hoe jonger je bent, hoe lager je maandelijkse premie.

5. Met een uitvaartverzekering spaar je geld

Ten slotte is een uitvaartverzekering de beste manier om geld bijeen te sparen voor de financiering van je uitvaart, aangezien het gebaseerd is op een spaarmodel. De premie die je maandelijks betaalt, is dus niet zomaar verloren geld maar levert jou en je nabestaanden op de lange termijn effectief iets op

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

De overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die een beetje anders werkt dan de uitvaartverzekering. Zo wordt het geld uitgekeerd aan de nabestaanden van de overledene, waarna ze het vrij kunnen gebruiken.

Naasten van een overleden verzekeringnemer kiezen er vaak voor om het geld als aanvulling op hun eigen inkomen te benutten of om een vakantie of studietraject te betalen. In veel gevallen wenden nabestaanden het geld echter uit eigen beweging aan voor de financiering van de uitvaart van de overledene.

De belangrijkste kenmerken van een overlijdensrisicoverzekering

Hieronder de belangrijkste kenmerken van de overlijdensrisicoverzekering:

1. De overlijdensrisicoverzekering is tijdelijk

Ten eerste is de overlijdensrisicoverzekering een tijdelijke maatregel, in tegenstelling tot de uitvaartverzekering. Dat betekent dat er een vaste einddatum van de verzekering wordt bepaald, waarna deze dus niet langer geldig is.

2. De overlijdensrisicoverzekering keert niet altijd uit

Daarbij zullen de nabestaanden van een verzekeringnemer die een overlijdensrisicoverzekering afsluit niet altijd geld krijgen. Dat is enkel zo als de persoon in kwestie komt te overlijden voor de einddatum die op het verzekeringscontract vermeld wordt.

3. De overlijdensrisicoverzekering vangt een weggevallen inkomen op

Een volgende belangrijke kenmerk van de overlijdensrisicoverzekering is dat deze weggevallen inkomsten als gevolg van een overlijden gedeeltelijk of helemaal opvangt. Hierdoor zijn er voor nabestaanden minder financiële risico’s en zorgen. Vaak wordt dit geld (onder andere) gebruikt voor het betalen van de hypotheek.

4. Met een overlijdensrisicoverzekering spaar je niet

In tegenstelling tot een uitvaartverzekering is er bij een overlijdensrisicoverzekering geen mogelijkheid om je betaalde premiegeld te sparen voor de financiering van je uitvaart.