800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Zelf de uitvaart regelen? Stappenplan voor het regelen van een uitvaart

Wat is een uitvaartverzekering?

Je staat er misschien niet dagelijks bij stil. Maar de kosten van een uitvaart lopen al snel op. Je kunt zich hiervoor verzekeren met een uitvaartverzekering. Wat  is een uitvaartverzekering en welke soorten zijn er?

Uitvaartkosten berekenen

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Met kennis van elke branche en veel know how verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.2
Op basis van 3343 beoordelingen 92% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een verzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je verzekering.”

foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura van Maarschalkerweerd - Expert verzekeringen

Meer dan 10 jaar ervaring verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

Waarom een uitvaartverzekering

De kosten van een uitvaart liggen rond de € 7.000 – €10.000. Hoeveel een uitvaart precies kost hangt natuurlijk af van uw persoonlijke wensen.

Het blijkt dat mensen vaak onderschatten hoeveel geld een uitvaart kost. U kunt uw uitvaart financieren door hiervoor zelf te sparen.

Als er geen vermogen is om de uitvaart te betalen, zijn de kosten voor de nabestaanden. Om u nabestaanden niet op te zadelen met deze kostenpost, is het verstandig om tijdig een uitvaartverzekering af te sluiten.

Wat kost een uitvaartverzekering?

Wat een uitvaartverzekering kost, hangt af van diverse factoren:

  • Leeftijd: hoe jonger je bent op het moment van afsluiten hoe lager de premie;
  • De looptijd van de premie: kiest u voor 15, 20, 30 jaar of levenslang?
  • De hoogte van het verzekerd bedrag: de premie stijgt bij een hoger kapitaal;
  • De soort uitvaart die je kiest: wordt het een begrafenis of crematie?
Kosten uitvaart veranderen

De kosten van een uitvaart stijgen doorgaans met enkele procenten per jaar. Het kan daarom belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat de dekking van de verzekering die u heeft afgesloten, meestijgt met de kostprijs van de gewenste uitvaart. Anders is de kans aanwezig dat uw nabestaanden alsnog een deel van de uitvaart uit eigen portemonnee moeten betalen.

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kunt u daarom het volgende afspreken:

  • Winstdeling: hierbij wordt er periodiek een bijschrijving gedaan bij het verzekerde kapitaal. Deze bijschrijving is een deel van de winst die een verzekeringsmaatschappij maakt, bijvoorbeeld door middel van rentebijschrijvingen of beleggingen. Bij winstdeling spreek je altijd een vast uitkeringsbedrag uit als je overlijdt.
  • Indexatie: hierbij wordt het verzekerde bedrag en de premie jaarlijks aangepast, zodat de waarde van de uitkering meestijgt met de kosten. Als basis voor de indexatie worden vaak cijfers gebruikt van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).Als u kiest voor indexatie moet u er wel rekening mee houden dat u iets meer premie betaalt.
Wat kost een uitvaartverzekering per maand?

Zoals hierboven uitgelegd hangen de kosten van uw uitvaartverzekering af van een aantal factoren. Wat u per maand betaald voor uw uitvaartverzekering hangt dus van uw persoonlijke situatie. Hoe jonger u uw uitvaartverzekering afsluit, hoe lager de premie is die u betaald.

Wilt u snel en gemakkelijk uw uitvaartkosten berekenen? Met deze tool weet u binnen een paar minuten hoeveel uw uitvaart ongeveer kost. Want als u nadenkt over uw eigen uitvaart, is er vast een aantal zaken dat voor u belangrijk is.

Welke soorten uitvaartverzekering zijn er?

Als je een uitvaartverzekering gaat afsluiten kun je kiezen uit verschillende soorten verzekeringen.

Deze verschillende soorten kun je in twee hoofdgroepen indelen: de natura uitvaartverzekering en de kapitaal uitvaartverzekering.

Natura uitvaartverzkering

Bij een natura uitvaartverzekering verzeker je een aantal diensten. Je kunt dan denken aan het werk van de uitvaartverzorger, de kist, het rouwdrukwerk en de auto’s. Het verzorgen van de uitvaart wordt uit handen van de nabestaande(n) genomen.

Kapitaal uitvaartverzekering

De kapitaal uitvaartverzekering keert bij het overlijden van de verzekerde een vast bedrag uit. Met dit bedrag kan (een deel van) de kosten van de uitvaart worden betaald. De nabestaanden moeten de uitvaart verder zelf verzorgen.

Combinatie verzekering

Veel verzekeraars bieden ook de mogelijkheid om de twee bovengenoemde type uitvaartverzekeringen te combineren. De combinatie uitvaartverzekering bestaat uit een gedeelte natura en een gedeelte kapitaal. U stelt zelf een pakket van producten en diensten op en daarop aanvullend zal er een vrij te besteden worden toegevoegd. Dit bedrag kunnen nabestaanden gebruiken voor extra wensen zoals bijvoorbeeld een luxere grafkist

Natura sommenverzekering

Bij een natura sommenverzekering wordt een vast bedrag verzekerd. Het belangrijkste kenmerk van dit type uitvaartverzekering is dat nabestaanden verplicht zijn dit bedrag uit te geven aan de uitvaart. Het geld mag voor geen enkel ander doel uitgegeven worden. De kosten van de uitvaart moeten worden voorgeschoten door de nabestaanden en kunnen achteraf gedeclareerd worden.

Wilt u een afspraak voor advies op maat?