800.000+ klanten
14 dagen bedenktijd
98% beveelt ons aan
Home Uitvaartverzekering Wat is een uitvaartverzekering?

Wat is een uitvaartverzekering?

U staat er misschien niet dagelijks bij stil. Maar de kosten van een uitvaart lopen al snel op. U kunt zich hiervoor verzekeren met een uitvaartverzekering. Wat  is een uitvaartverzekering en welke soorten zijn er?

Welke soorten uitvaartverzekering zijn er?

Als u een uitvaartverzekering gaat afsluiten kunt u kiezen uit verschillende soorten verzekeringen. Deze verschillende soorten kun je in twee hoofdgroepen indelen: de natura uitvaartverzekering en de kapitaal uitvaartverzekering.

Natura uitvaartverzkering:

Bij een natura uitvaartverzekering verzeker je een aantal diensten. Je kunt dan denken aan het werk van de uitvaartverzorger, de kist, het rouwdrukwerk en de auto’s. Het verzorgen van de uitvaart wordt uit handen van de nabestaande(n) genomen.

Kapitaal uitvaartverzekering

De kapitaal uitvaartverzekering keert bij het overlijden van de verzekerde een vast bedrag uit. Met dit bedrag kan (een deel van) de kosten van de uitvaart worden betaald. De nabestaanden moeten de uitvaart verder zelf verzorgen.

Combinatie verzekering

Tot slot bieden veel verzekeraars ook de mogelijkheid om de twee bovengenoemde type uitvaartverzekeringen te combineren. De combinatie uitvaartverzekering bestaat uit een gedeelte natura en een gedeelte kapitaal. U stelt zelf een pakket van producten en diensten op en daarop aanvullend zal er een vrij te besteden worden toegevoegd. Dit bedrag kunnen nabestaanden gebruiken voor extra wensen zoals bijvoorbeeld een luxere grafkist

Natura sommenverzekering

Bij een natura sommenverzekering wordt een vast bedrag verzekerd. Het belangrijkste kenmerk van dit type uitvaartverzekering is dat nabestaanden verplicht zijn dit bedrag uit te geven aan de uitvaart. Het geld mag voor geen enkel ander doel uitgegeven worden. De kosten van de uitvaart moeten worden voorgeschoten door de nabestaanden en kunnen achteraf gedeclareerd worden.

Wat kost een uitvaartverzekering?

Wat een uitvaartverzekering kost, hangt af van diverse factoren:

  • Leeftijd: hoe jonger je bent op het moment van afsluiten hoe lager de premie;
  • De looptijd van de premie: kiest u voor 15, 20, 30 jaar of levenslang?
  • De hoogte van het verzekerd bedrag: de premie stijgt bij een hoger kapitaal;
  • De soort uitvaart die je kiest: wordt het een begrafenis of crematie?

Kosten uitvaart veranderen

De kosten van een uitvaart stijgen doorgaans met enkele procenten per jaar. Het kan daarom belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat de dekking van de verzekering die u heeft afgesloten, meestijgt met de kostprijs van de gewenste uitvaart. Anders is de kans aanwezig dat uw nabestaanden alsnog een deel van de uitvaart uit eigen portemonnee moeten betalen.

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kunt u daarom het volgende afspreken:

  • Winstdeling: hierbij wordt er periodiek een bijschrijving gedaan bij het verzekerde kapitaal. Deze bijschrijving is een deel van de winst die een verzekeringsmaatschappij maakt, bijvoorbeeld door middel van rentebijschrijvingen of beleggingen. Bij winstdeling spreek je altijd een vast uitkeringsbedrag uit als je overlijdt.
  • Indexatie: hierbij wordt het verzekerde bedrag en de premie jaarlijks aangepast, zodat de waarde van de uitkering meestijgt met de kosten. Als basis voor de indexatie worden vaak cijfers gebruikt van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).Als u kiest voor indexatie moet u er wel rekening mee houden dat u iets meer premie betaalt.

Wat kost een uitvaartverzekering per maand?

Zoals hierboven uitgelegd hangen de kosten van uw uitvaartverzekering af van een aantal factoren. Wat u per maand betaald voor uw uitvaartverzekering hangt dus van uw persoonlijke situatie. Hoe jonger u uw uitvaartverzekering afsluit, hoe lager de premie is die u betaald.

Wilt u snel en gemakkelijk uw uitvaartkosten berekenen? Met deze tool weet u binnen een paar minuten hoeveel uw uitvaart ongeveer kost. Want als u nadenkt over uw eigen uitvaart, is er vast een aantal zaken dat voor u belangrijk is.

 

 

Wilt u een afspraak voor advies op maat?

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op