Hoe zit het met schadevrije jaren na een ongeluk?
Heeft u autoschade veroorzaakt? Dan gaat dit ten koste van uw schadevrije jaren. Alle schuldschades die worden geclaimd op uw autoverzekering, kosten u namelijk schadevrije jaren. Dat wil zeggen dat wanneer u per ongeluk tegen een andere auto aan rijdt, de schuld u toe te rekenen is. Hierdoor zal de schade van de tegenpartij bij uw autoverzekering geclaimd worden.
Na een ongeluk verliest u dus schadevrije jaren, als de schade uw schuld is. Is het ongeluk veroorzaakt door de tegenpartij? Dan kunt u de schade claimen bij de andere autoverzekeraar. Dit gaat niet ten koste van uw schadevrije jaren.
Hoe werken schadevrije jaren precies?
De hoogte van de premie voor uw autoverzekering is voor een groot deel afhankelijk van uw schadevrije jaren. Schadevrije jaren zijn jaren dat u geen schade claimt bij de verzekeraar. Voor elk jaar dat u geen schade claimt, krijgt u 1 schadevrij jaar. Door schadevrij te rijden krijgt u korting op de verzekeringspremie. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe meer no-claimkorting u krijgt. Bij het claimen van schade op uw autoverzekering verliest u ook weer schadevrije jaren. Dit is echter alleen het geval bij schuldschades. Wanneer de verzekeraar de uitbetaalde schade kan verhalen op de tegenpartij dan heeft het geen gevolgen voor uw schadevrije jaren en de hoogte van de premie. Ook schades die u claimt op uw beperkt casco autoverzekering gaan niet ten koste van uw opgebouwde jaren. Hier komen we later nog op terug.
Hoeveel schadevrije jaren verlies ik na een ongeluk?
U raakt schadevrije jaren kwijt door een schade te claimen bij uw verzekeraar. Voor elke schade die u claimt, raakt u 5 schadevrije jaren kwijt. Wanneer u meer dan 15 schadevrije jaren heeft, valt u na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren. In een aantal situaties gaat autoschade niet ten koste van uw schadevrije jaren. Dit zijn schades die u claimt op uw beperkt casco autoverzekering. Denk bijvoorbeeld om brandschade, ruitbreuk, hagelschade, stormschade of een aanrijding met loslopende dieren. Als de schade niet uw schuld is, maar die van de tegenpartij, kunt u de schade daar claimen. Ook in dat geval verliest u geen schadevrije jaren.
Schade na ongeluk claimen of zelf betalen?
In sommige gevallen kan het soms beter zijn om een kleine(re) schade niet te claimen op uw autoverzekering. U raakt u bij elke geclaimde schade 5 schadevrije jaren kwijt, ongeacht het schadebedrag. Hierdoor kan het bij kleine schades, met een laag schadebedrag, voordeliger zijn om de schade zelf te betalen in plaats van te claimen op uw autoverzekering. Vaak is de premieverhoging die ontstaat wanneer u schade claimt, hoger dan het totale schadebedrag van een kleine schade. Als u de schade na een ongeluk zelf betaalt, gaat dit niet ten koste van uw schadevrije jaren.
Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar
Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.
Gerelateerde pagina's over schadevrije jaren
Financieel zeker.
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.