800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe zit het met schadevrije jaren na een ongeluk?

Heb je autoschade veroorzaakt? Dan gaat dit ten koste van jouw schadevrije jaren. Alle schuldschades die worden geclaimd op je autoverzekering, kosten je namelijk schadevrije jaren. Dat wil zeggen dat wanneer je per ongeluk tegen een andere auto aan rijdt, de schuld je toe te rekenen is. Hierdoor zal de schade van de tegenpartij bij jouw autoverzekering geclaimd worden.

Na een ongeluk verlies je dus schadevrije jaren, als de schade jouw schuld is. Is het ongeluk veroorzaakt door de tegenpartij? Dan kun je de schade claimen bij de andere autoverzekeraar. Dit gaat niet ten koste van jouw schadevrije jaren.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

schadevrije jaren na ongeluk

Hoe werken schadevrije jaren precies?

De hoogte van de premie voor je autoverzekering is voor een groot deel afhankelijk van jouw schadevrije jaren. Schadevrije jaren zijn jaren dat je geen schade claimt bij de verzekeraar. Voor elk jaar dat je geen schade claimt, krijg je 1 schadevrij jaar. Door schadevrij te rijden krijg je korting op de verzekeringspremie. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer no-claimkorting je krijgt. Bij het claimen van schade op jouw autoverzekering verlies je ook weer schadevrije jaren. Dit is echter alleen het geval bij schuldschades. Wanneer de verzekeraar de uitbetaalde schade kan verhalen op de tegenpartij dan heeft het geen gevolgen voor jouw schadevrije jaren en de hoogte van de premie. Ook schades die je claimt op je beperkt casco autoverzekering gaan niet ten koste van je opgebouwde jaren. Hier komen we later nog op terug.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Hoeveel schadevrije jaren verlies ik na een ongeluk?

Je raakt schadevrije jaren kwijt door een schade te claimen bij jouw verzekeraar. Voor elke schade die je claimt, raak je 5 schadevrije jaren kwijt. Wanneer je meer dan 15 schadevrije jaren hebt, val je na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren. In een aantal situaties gaat autoschade niet ten koste van je schadevrije jaren. Dit zijn schades die je claimt op jouw beperkt casco autoverzekering. Denk bijvoorbeeld om brandschade, ruitbreuk, hagelschade, stormschade of een aanrijding met loslopende dieren. Als de schade niet jouw schuld is, maar die van de tegenpartij, kun je de schade daar claimen. Ook in dat geval verlies je geen schadevrije jaren.

Schade na ongeluk claimen of zelf betalen?

In sommige gevallen kan het soms beter zijn om een kleine(re) schade niet te claimen op jouw autoverzekering. Je raakt bij elke geclaimde schade 5 schadevrije jaren kwijt, ongeacht het schadebedrag. Hierdoor kan het bij kleine schades, met een laag schadebedrag, voordeliger zijn om de schade zelf te betalen in plaats van te claimen op jouw autoverzekering. Vaak is de premieverhoging die ontstaat wanneer je schade claimt, hoger dan het totale schadebedrag van een kleine schade. Als je de schade na een ongeluk zelf betaalt, gaat dit niet ten koste van de schadevrije jaren.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost lees je meer over deze nieuwe regeling.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op