Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Hoe werkt een terugval in schadevrije jaren?

Door schadevrij te rijden, krijgt u korting op verzekeringen voor motorrijtuigen. Dit geldt niet alleen voor een autoverzekering, maar bijvoorbeeld ook voor een motorverzekering. Ieder jaar dat u geen schade claimt, bouwt u één schadevrij jaar op. Claimt u een schade, dan betekent dit een terugval in uw schadevrije jaren. Toch is er nog veel onduidelijk over schadevrije jaren en wellicht heeft u zelf ook een van de volgende vragen. Wanneer verlies ik schadevrije jaren? Hoeveel schadevrije jaren raak ik kwijt bij het claimen van een schade? Is dit bij alle verzekeraars gelijk?

Terugval schadevrije jaren

Terugval schadevrije jaren: gevolgen

Terugvallen in schadevrije jaren heeft een aantal gevolgen. Als u een schade claimt bij de verzekeraar valt u terug op de bonus malus ladder. U krijgt vervolgens minder premiekorting en gaat dus meer premie voor uw autoverzekering betalen. Als u nog niet zoveel schadevrije jaren heeft opgebouwd of als u in korte tijd meerdere schades claimt, kunt u ook uitkomen op negatieve schadevrije jaren. Dat betekent dat u helemaal geen premiekorting meer krijgt, maar een premieopslag. Het is verstandig om altijd eerst te kijken naar de gevolgen van het claimen van een schade. Is de schade relatief klein en de reparatiekosten niet al te hoog? Dan kunt u overwegen om de schade zelf te betalen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Hoeveel schadevrije jaren val ik terug?

Als u een schade claimt bij uw verzekeraar valt u altijd 5 schadevrije jaren terug. Dit is hetzelfde bij alle verzekeraars. Heeft u 15 of meer schadevrije jaren opgebouwd? Dan valt u altijd terug naar 10 jaar na een claim.  Hoeveel korting u op de premie van uw autoverzekering krijgt of verliest, blijft wel verschillend per verzekeraar. Verzekeraars gebruiken, naast de verplichte tabel voor schadevrije jaren een aparte tabel om uw korting te berekenen. Dit is de zogenaamde bonus malus ladder. Elke verzekeraar heeft zijn eigen bonus malus regeling. Daardoor kunnen er verschillen in korting zijn tussen de verschillende verzekeraars. De bonus malus regeling van uw verzekeraar kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden.

Terugval schadevrije jaren bij alle verzekeraars gelijk

Sinds 1 januari 2016 is er een nieuwe regeling ingevoerd die ervoor zorgt dat de terugval in schadevrije jaren bij alle verzekeraars hetzelfde is. In het verleden was nooit helemaal duidelijk hoeveel schadevrije jaren u verloor bij een schade, omdat dit per verzekeraar verschillend was. Hierdoor kostte het claimen van dezelfde schade u bij de ene verzekeraar 5 schadevrije jaren en bij de andere verzekeraar maar 3. Er is daarom door het Verbond van Verzekeraars een standaardtabel gemaakt voor de terugval bij schade. Alle verzekeraars moeten, vanaf 2016, verplicht deze tabel gebruiken om de terugval in schadevrije jaren te berekenen. Met deze nieuwe regeling valt iedereen die een schade claimt 5 schadevrije jaren terug. Het hoogste aantal schadevrije jaren dat u kunt hebben is 99 en het minste aantal is min 5.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! We zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op