Wanneer raak je schadevrije jaren kwijt?

Als u schadevrij rijdt, krijgt u korting op de premie voor uw autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren u opbouwt, hoe meer premiekorting u krijgt. Helaas kunt u ook terugvallen in uw schadevrije jaren. U raakt schadevrije jaren kwijt op het moment dat u een schade claimt bij de verzekeraar. Dit geldt niet alleen bij schade aan uw eigen auto, maar ook als u verantwoordelijk bent voor schade aan de auto van een andere bestuurder. Ook raakt u schadevrije jaren kwijt als u schade claimt waarbij de dader niet bekend is, zoals bijvoorbeeld bij vandalisme.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Gevolgen als je schadevrije jaren kwijt raakt

Het kwijtraken van schadevrije jaren heeft een aantal gevolgen voor uw autoverzekering. De premie van uw autoverzekering wordt namelijk deels berekend aan de hand van uw opgebouwde schadevrije jaren. Als u terugvalt in schadevrije jaren, zal dit dus onder andere van invloed zijn op de premie voor uw verzekering.

Hogere premie

Raakt u schadevrije jaren kwijt? Dan daalt u op de bonus malus ladder. Aan de hand van de bonus malus ladder bepalen verzekeraars de no-claimkorting van uw autoverzekering. Hoe hoger u op de ladder staat, hoe meer no-claim korting u zult ontvangen. Als u schadevrije jaren kwijtraakt en zakt op de bonus malus ladder gaat u dus meer betalen voor uw autoverzekering. Elke verzekeraar heeft zijn eigen bonus malus regeling, dus we kunnen u niet vertellen hoeveel meer premie u precies gaat betalen. Dit verschilt per verzekeraar. De bonus malus regeling van uw verzekeraar kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden.

Negatieve schadevrije jaren

Schades claimen gaat dus ten koste van uw schadevrije jaren, maar wist u dat u ook negatieve schadevrije jaren kan hebben? De bonus malus ladder stopt niet bij 0, maar gaat ook in de min. Als u nog niet zoveel schadevrije jaren heeft opgebouwd, of als u in korte tijd meerdere schades claimt, kunt u zo negatieve schadevrije jaren krijgen. Dit noemen we een malusregistratie. Als u negatieve schadevrije jaren heeft, krijgt u geen korting meer op de premie, maar juist een premietoeslag. Dat kan ook vervelende gevolgen hebben voor uw autoverzekering, want niet elke verzekeraar accepteert een verzekeringsaanvraag als u een malusregistratie heeft.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 06-12-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op