De 10 belangrijkste verzekeringen voor startende ondernemers
Als u net start als ondernemer zijn er een heleboel zaken die u moet regelen. Een belangrijk onderdeel zijn uw verzekeringen. Als startende ondernemer wilt u uw onderneming natuurlijk goed beschermen. Er is een ontzettend groot aanbod aan zakelijke verzekeringen, waardoor het soms lastig is om te bepalen welke verzekeringen u nou écht nodig heeft. Bij het kiezen van verzekeringen is het daarom van belang dat u bepaalt welke risico’s u wilt verzekeren. U hoeft niet alle risico’s te verzekeren. Sommige risico’s kunt u misschien zelf dragen, omdat u daar financieel de ruimte voor heeft. Welke risico’s u het beste kunt verzekeren is afhankelijk van uw onderneming, uw financiële draagkracht en de branche waarin u opereert. Op Alpina.nl zetten we de 10 belangrijkste verzekeringen voor startende ondernemers op een rijtje!
1. Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB)
Stelt u zich voor dat u net een winkel geopend heeft, en een klant struikelt over het vloerkleed en breekt een been. Of u bent net gestart als schilder en laat per ongeluk een pot verf over de laminaatvloer van uw klant vallen. Aansprakelijkheidsschades kunnen soms hoog oplopen, vooral als er ook letselschade bij komt kijken. Met een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven bent u verzekerd voor aansprakelijkheidsschade bij een klant. Het gaat hierbij om schade aan anderen of aan spullen aan anderen die veroorzaakt zijn door u of uw producten. De dekking van een AVB is vergelijkbaar met een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP), maar dan voor uw bedrijf.
2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt nogal eens verward met een AVB, maar is wel degelijk anders. Met een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert u uzelf bij een beroepsfout waarvoor u aansprakelijk bent. Deze verzekering dekt vermogensschade van ondernemers. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is met name bedoeld voor ZZP’ers en MKB’ers die bijvoorbeeld advies geven. Dit kunnen architecten, ingenieurs, consultants in de zakelijke dienstverlening en ICT-specialisten zijn.
3. Zakelijke rechtsbijstandverzekering
Een zakelijke rechtsbijstandverzekering is een handige aanvulling voor elke ondernemer. Er zijn namelijk veel manieren waarop u betrokken kunt raken bij een juridisch conflict. Bijvoorbeeld als een leverancier de materialen niet op tijd levert of als er een conflict ontstaat over een vergunning. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering bent u verzekerd van juridische hulp en advies bij een conflict dat ontstaat door het verrichten van activiteiten in uw beroep. Ook krijgt u een vergoeding voor de kosten van deze juridische hulp. Dit zijn onder andere proceskosten en kosten van onafhankelijke deskundigen.
4. Inventarisverzekering
Als ondernemer heeft u waarschijnlijk veel inventaris., zoals bureaus, computers, kantoorbenodigdheden, speciale machines en voorraden. Uw inventaris is essentieel voor uw bedrijf, dus het is logisch dat u niet wilt dat er iets mee gebeurd. Om uw onderneming te beschermen kunt u daarom een inventarisverzekering afsluiten. Met een inventarisverzekering is uw inventaris verzekerd bij schade als gevolg van onder andere brand, storm of inbraak.
5. Transportverzekering
Bijna iedere ondernemer heeft wel te maken met transport. Of het nou gaat om materialen voor uw onderneming of transport richting de klant: als er tijdens het transport iets misgaat met uw goederen kan dat vervelende gevolgen hebben. Daarom kunt een transportverzekering afsluiten. Een transportverzekering is een verzekering waarmee u uw spullen kunt verzekeren bij schade en diefstal tijdens transport. Veel ondernemers denken bij transport alleen aan vervoer met bijvoorbeeld een vrachtauto of een containerschip, maar ook vervoer in een bedrijfsauto of vliegtuig is meeverzekerd. Als de vervoerder de goederen beschadigd of verliest, krijgt u hiervoor een vergoeding van uw verzekeraar. Ook als door brand de lading van een vrachtauto in vlammen opgaat, bent u hier gelukkig voor verzekerd.
6. Bedrijfsschadeverzekering
Met een berdrijfsschadeverzekering is uw onderneming verzekerd bij schade door bijvoorbeeld brand, storm, waterschade, vandalisme of diefstal. Een bedrijfsschadeverzekering dekt uw vaste lasten en de winst die u onder normale omstandigheden zou hebben gemaakt. Zo komt u niet direct in financiële problemen als uw bedrijf een tijdje moet sluiten. U bent dan verzekerd tegen omzetverlies als de bedrijfsvoering een tijd stil komt te liggen.
7. CAR-verzekering
Een CAR-verzekering is vooral nuttig voor bijvoorbeeld aannemers, opdrachtgevers, architecten en constructeurs. CAR staat voor Construction All Risk. Een CAR-verzekering dekt materiele schade die ontstaat tijdens de bouw of verbouwing van bijvoorbeeld gebouwen, wegen, bruggen en installaties. Bijvoorbeeld als een geplaatste wand tijdens een aanbouw plotseling instort. De schade kan bijvoorbeeld ontstaan door een ontwerpfout, uitvoeringsfout of constructiefout. Maar ook schade door brand, storm of diefstal is meeverzekerd. Een standaard opstalverzekering of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schades tijdens bouw- of verbouwwerkzaamheden niet.
8. Cyberverzekering
Cyberaanvallen vinden helaas dagelijks plaats en zijn niet zonder risico’s. Steeds meer Nederlandse bedrijven zien de gevaren van cybercriminaliteit. Met een cyberverzekering verzekert u zich tegen de gevolgen van incidenten met betrekking tot digitale processen, zoals virussen, hackers, systeeminbraak, datalekken, verloren data en DDoS-aanvallen. Ook fouten tijdens het gebruik, onderhoud en bij de verbetering van het ICT-systeem vallen onder de dekking van de cyberverzekering.
9. Milieuschadeverzekering
Iedere ondernemer kan te maken krijgen met milieuschade. Bijvoorbeeld als blijkt dat u schoonmaakmiddelen gebruikt die het milieu aantasten, maar ook als er een brand ontstaat in uw bedrijfspand waardoor er asbest vrijkomt. Als u de saneringskosten zelf moet betalen kan dit behoorlijk oplopen. Om hiertegen verzekerd te zijn, kunt u een milieuschadeverzekering afsluiten. Een milieuschadeverzekering is een zakelijke verzekering die de kosten van milieuschade dekt. Dit kan zowel milieuschade op uw eigen locatie zijn of milieuschade die u bij een ander veroorzaakt. Ook milieuschade die iemand anders op uw locatie veroorzaakt is meeverzekerd. Milieuschade ontstaat door bijvoorbeeld verontreinigd bluswater, asbestdeeltjes, lekkende diesel of bepaalde schoonmaakmiddelen met schadelijke stoffen erin verwerkt.
10. Bedrijfs- of bestelautoverzekering
Maakt u in uw onderneming gebruik van een bedrijfsauto of bestelbus (of meerdere)? Dan bent u verplicht om het voertuig minimaal WA te verzekeren. U kunt ook kiezen voor een uitgebreidere dekking, zoals de WA + beperkt casco op een allrisk-verzekering. U heeft ook de mogelijkheid om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de schade-inzittendenverzekering en de ongevallen-inzittendenverzekering. Ook kunt u kiezen voor de aanvulling eigen vervoer. Hiermee verzekert u bezittingen die in de auto liggen, maar geen onderdeel zijn van het voertuig.
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.