800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
woonlastenverzekering familie in woonkamer
Home Blog Is het verstandig om een woonlastenverzekering af te sluiten?

Is het verstandig om een woonlastenverzekering af te sluiten?

21 jul 2023
3 min leestijd

Stel je voor dat je door onvoorziene omstandigheden je baan verliest of langdurig ziek wordt. Heb je dan voldoende financiële middelen om je woonlasten te blijven betalen? Een woonlastenverzekering kan jou in dit soort situaties beschermen. In dit blog ontdek je wat een woonlastenverzekering precies inhoudt, hoe het werkt en waarom het een waardevolle aanvulling kan zijn op jouw financiële planning.

Wat is een woonlastenverzekering?

Een woonlastenverzekering is een verzekering die jouw maandelijkse hypotheeklasten dekt als je tijdelijk niet in staat bent om deze te betalen. Het biedt financiële zekerheid en voorkomt dat je in de problemen komt als je inkomen wegvalt door bijvoorbeeld werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van je partner.

Bescherming bij werkloosheid en arbeidsongeschiktheid

Als je onverhoopt je baan verliest, zal de verzekering gedurende een bepaalde periode jouw hypotheeklasten op zich nemen, zodat je niet in de financiële problemen raakt. Hetzelfde geldt als je door ziekte of een ongeval niet in staat bent om te werken. De verzekering voorziet dan in de betaling van je maandelijkse hypotheeklasten, zodat je je kunt richten op je herstel zonder je zorgen te maken over je woonlasten.

Overlijdensrisicodekking

Een woonlastenverzekering kan ook een overlijdensrisicodekking bevatten. Dit betekent dat als jij of je partner komt te overlijden, de verzekering het resterende hypotheekbedrag kan aflossen. Hierdoor blijft je achterblijvende partner niet achter met een hoge hypotheekschuld en kan deze financieel verzorgd achterblijven.

Hoe werkt een woonlastenverzekering?

Voordat je een woonlastenverzekering afsluit, moet je een aantal gegevens verstrekken, zoals je leeftijd, beroep, inkomen en medische geschiedenis. Op basis hiervan wordt bepaald of je in aanmerking komt voor de verzekering en welk premiebedrag je moet betalen. De premie kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals het verzekerde bedrag, de duur van de dekking en je persoonlijke situatie.

Het verzekerde bedrag is het bedrag dat je ontvangt als je aanspraak maakt op de verzekering. Dit kan gelijk zijn aan je maandelijkse hypotheeklasten of een percentage daarvan. De duur van de dekking is de periode waarin de verzekering jouw hypotheeklasten zal betalen. Dit kan variëren van enkele maanden tot meerdere jaren, afhankelijk van de polisvoorwaarden.

Wel of niet afsluiten?

Een woonlastenverzekering biedt jou gemoedsrust en financiële bescherming in onzekere tijden. Het kan je helpen om je levensstijl te behouden en je financiële verplichtingen na te komen, zelfs als je tijdelijk niet kunt werken. Door de dekking bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en overlijden kun je jezelf en je dierbaren beschermen tegen mogelijke financiële problemen.

Toch is een woonlastenverzekering lang niet altijd nodig. Heb je voldoende spaargeld? Kunnen jullie rondkomen met alleen het inkomen van je partner? Of kun je makkelijk besparen op andere kosten? Dan is een woonlastenverzekering voor jou wellicht niet nodig. Soms kun je ook gebruik maken van een collectieve verzekering via je werkgever of ben je standaard al verzekerd.

Onze financieel adviseurs staan voor je klaar

Twijfel je nog over het afsluiten van een woonlastenverzekering of heb je vragen? Neem dan vooral contact met ons op. Onze adviseurs kijken samen met jouw naar je persoonlijke situatie en wensen. Zo kunnen ze je helpen bij het vinden van de beste verzekering.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op