800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
man en vrouw zitten in het zonlicht
Home Blog Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering vs. Uitvaartverzekering: wat zijn de verschillen?

20 dec 2023
4 min leestijd

Je praat er waarschijnlijk liever niet over, maar toch is het verstandig om er over na te denken: hoe verandert je financiële situatie na overlijden van je partner, of andersom? Nadenken over de toekomst is een belangrijk aspect van verantwoord financieel beheer. Een van de cruciale overwegingen in dit opzicht is het afsluiten van verzekeringen die jou en je dierbaren beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen. Zo voorkom je misschien geldzorgen. Twee veelvoorkomende verzekeringen die vaak in dit gesprek worden genoemd, zijn de overlijdensrisicoverzekering en de uitvaartverzekering. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee, en welke is het meest geschikt voor jouw situatie?

Financiële situatie

Ook na het overlijden van je partner blijven veel vaste lasten hetzelfde. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheek of huur, gas, water en elektriciteit, gemeentelijke belastingen en heffingen, en verzekeringen. Wanneer iemand overlijdt, is de vraag of de achterblijvende partner nog voldoende inkomen heeft om van rond te komen. Dit kan een eigen inkomen zijn, maar ook een partnerpensioen. Je wilt je partner natuurlijk het liefst zonder financiële zorgen achterlaten.

man en vrouw kijken op laptop

Overlijdensrisicoverzekering

Veel stellen die samen een woning kopen, kiezen ervoor om bij het afsluiten van een hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat je nabestaanden een vooraf afgesproken geldbedrag krijgen van de verzekeraar als je overlijdt voordat de verzekering is afgelopen. Dit zorgt ervoor dat je nabestaanden meer financiële zekerheid hebben en het wegvallen van je inkomen kunnen opvangen. Met dit geldbedrag kunnen zij bijvoorbeeld in de huidige woning blijven wonen, de vaste lasten betalen of openstaande schulden afbetalen.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!

Premie overlijdensrisicoverzekering steeds voordeliger

De levensverwachting in Nederland is de afgelopen decennia sterk gestegen en stijgt nog steeds. De gemiddelde levensverwachting voor zowel mannen als vrouwen ligt momenteel boven de 80 jaar. Hierdoor wordt de kans dat iemand overlijdt tijdens de looptijd van zijn hypotheek ook steeds kleiner. Als gevolg hiervan zijn de premies voor een overlijdensrisicoverzekering steeds voordeliger geworden. Ook als je al een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten kan het lonend zijn om je lopende verzekering eens te laten vergelijken. Misschien kan je dezelfde verzekering ergens anders wel tegen een lagere premie afsluiten.

Uitvaartverzekering

Wist je dat een uitvaart in Nederland gemiddeld €7.500 kost? Dit lijkt misschien een hoog bedrag, maar bij een uitvaart komen een hoop kosten kijken, zoals de kist, de afscheidsdienst, de opbaring, rouwvervoer, rouwkaarten, bloemen en catering. Daarom is het verstandig om nu al te sparen voor een uitvaart. Dit kan bijvoorbeeld door geld weg te zetten op een spaarrekening of door het afsluiten van een uitvaartverzekering. Een uitvaartverzekering keert bij overlijden altijd uit. Je kunt kiezen tussen een naturaverzekering en een kapitaalverzekering.  Ook is een combinatie van beide verzekeringen mogelijk bij sommige verzekeraars.

Met een naturaverzekering verzeker je geen bedrag, maar een pakket aan producten en diensten. Je nabestaanden kunnen kiezen uit een aantal opties die de verzekeraar aanbiedt. Bij een kapitaalverzekering  verzeker je een vooraf afgesproken bedrag. Dit bedrag wordt bij je overlijden uitgekeerd aan de nabestaanden. Zij kunnen dan je uitvaart naar jouw wensen invullen.

Uitvaartverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!

Welke verzekering kan ik het beste afsluiten?

Misschien twijfel je nog over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering en/of een uitvaartverzekering. Welke verzekeringen voor jou handig zijn, is onder andere afhankelijk van je leeftijd, je gezinssituatie en het spaargeld dat jullie hebben. Onze financieel adviseurs denken graag met je mee. Met hun kennis kunnen ze je helpen bij het maken van de beste keuze. Neem vooral contact met ons op voor advies op maat.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op