Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

man en vrouw dragen verhuisdozen
Home Blog Een hypotheek in 2024: dit verandert er

Een hypotheek in 2024: dit verandert er

30 nov 2023
4 min leestijd

Ga jij in 2024 op huizenjacht? Dan is het belangrijk om te weten dat er in volgend jaar een aantal wijzigingen plaatsvinden als het gaat om het afsluiten van een hypotheek. Ook als je al een hypotheek hebt afgesloten is het goed om je te verdiepen in de nieuwe regels en hoe deze van invloed kunnen zijn op jouw situatie. Daarom zetten we in deze blog de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje.

Een hogere hypotheek voor een duurzame woning

Vanaf 2024 zal de maximale hypotheek deels afhankelijk zijn van het energielabel van de woning die je wilt kopen. Hoe beter het energielabel, hoe meer je kunt lenen zonder extra voorwaarden. Bij huizen met een energielabel C en D kun je bijvoorbeeld € 5.000 extra lenen, terwijl bij woningen met energielabel A en B dit bedrag zelfs € 10.000 extra kan bedragen. Als je een uitzonderlijk duurzame woning aanschaft, zou je zelfs tot € 50.000 extra kunnen lenen, op voorwaarde dat de woning een energielabel A++++ heeft met een energieprestatiegarantie van minstens tien jaar.

woning verduurzamen houten huis veld

Een hogere hypotheek voor verduurzaming van de woning

Koop je een huis met een ‘slecht’ energielabel? Ook dan kun je in 2024 een extra bedrag lenen. Dit extra geld moet wel besteed worden aan de verduurzaming van je huis. Hoe hoog het bedrag is dat je extra kunt lenen is afhankelijk van het huidige energielabel. Voor woningen met een energielabel A en B is er bijvoorbeeld een extra leenbedrag van € 10.000 beschikbaar voor verduurzaming. Dit bedrag stijgt tot € 15.000 voor woningen met energielabel C of D en zelfs tot € 20.000 voor energielabels E, F en G. Als je woning geen energielabel heeft, kun je maximaal € 10.000 extra lenen voor verduurzaming.

Hypotheek afsluiten? Neem contact met ons op!

De NHG-grens gaat omhoog

De NHG-grens stijgt in 2024 van €405.000 naar €435.000. Ga je verduurzamen? Dan ligt de grens volgend jaar zelfs op € 461.100.

Alleenstaanden kunnen volgend jaar meer lenen

Als alleenstaande een hypotheek afsluiten of verhogen? In 2024 wil de overheid het voor alleenstaanden makkelijker maken om een huis te kopen. Als je een inkomen van ten minste €28.000 hebt, kan je volgend jaar €16.000 extra lenen. Dit bedrag moet alleenstaanden iets meer financiële ruimte bieden bij het kopen van een woning.

Gewijzigde berekening bij studieschuld

Een studieschuld heeft invloed op je hypotheek. Door een studieschuld kun je namelijk minder geld nemen. Dit blijft ook in 2024 nog hetzelfde, maar de manier waarop een geldverstrekker naar je studieschuld kijkt, verandert wel. Nu kijkt de bank nog naar het feitelijke schuldbedrag. Daarvan tellen ze vervolgens een percentage op bij je maandlasten. Vanaf volgend jaar kijkt de bank naar het werkelijke bedrag dat je elke maand afbetaalt. Hoewel de berekening wijzigt, maakt dit voor de uitkomst in veel gevallen niet zo veel uit.

jong stel houdt sleutel met huisje eraan vast

Overdrachtsbelasting

Als je als woningkoper onder de 35 jaar bent en zelf in het huis gaat wonen, ben je vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Dit blijft ook in 2024 zo. De woning die wordt gekocht, mag niet duurder zijn dan €510.000. Dat is een flinke verhoging ten opzichte van dit jaar, want momenteel is dat bedrag nog €440.000. Ben je ouder dan 35 jaar of heb je al eerder gebruik gemaakt van deze vrijstelling? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Wanneer je een woning koopt om te verhuren bedraagt het percentage 10,4%.

Hypotheek afsluiten? Neem contact met ons op!

Wijziging in hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek stijgt nauwelijks. In 2024 is er een stijging van 36,93% naar 36,97%. Als je een annuïtaire of een lineaire hypotheek hebt, heb je recht op renteaftrek. Als je een andere hypotheekvorm hebt, waarbij de lening is afgesloten vóór 1 januari 2013 mag je betaalde rente ook blijven aftrekken. In dat geval val je namelijk onder het overgangsrecht. Dit kan wel voor maximaal 30 jaar.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op