800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Brommobiel verzekeren oranje brommobiel
Home Blog Je brommobiel optimaal verzekeren

Je brommobiel optimaal verzekeren

15 aug 2023
3 min leestijd

De populariteit van brommobielen groeit gestaag, een trend die zowel jongeren als ouderen aanspreekt. Brommobielen bieden het voordeel van beschutting tegen weer en wind en stellen je in staat om vlot op je bestemming te komen. Bovendien zijn de verplichtingen minimaal. Een helm dragen is bijvoorbeeld niet nodig voor bestuurders van een brommobiel, en wegenbelasting is ook niet van toepassing. Wel is een periodieke keuring vereist voor het voertuig.

Een brommobiel, ook wel bekend als een 45 kilometer auto, heeft de uiterlijke kenmerken van een auto maar valt daar niet helemaal onder. De snelheid van een brommobiel is beperkt tot maximaal 45 kilometer per uur, het gewicht mag niet meer dan 350 kilogram zijn en het vermogen mag de grens van 4 kW niet overschrijden. Deze specificaties categoriseren de brommobiel onder de noemer “bromfiets”.

Essentiële verzekering: WA-dekking voor brommobielen

Net als gewone auto’s moeten bromfietsen, waaronder de brommobiel, minstens een WA-verzekering hebben. Met de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) ben je tijdens je ritten automatisch verzekerd voor schade die aan anderen of hun eigendommen wordt toegebracht. Schade aan je eigen brommobiel wordt echter niet gedekt door deze verzekering. Voor dit doel kun je een beperkte casco- of een volledige casco WA-verzekering afsluiten.

Naast de standaard WA-dekking biedt de beperkt casco-verzekering vergoeding voor bepaalde schades aan je eigen brommobiel, zoals brand-, diefstal- en ruitschade. Schade die je zelf veroorzaakt, valt echter niet onder deze dekking.

De volledig casco-verzekering gaat nog een stap verder. Naast de eerder genoemde dekkingen ben je hiermee ook verzekerd tegen schade door eigen schuld. Deze verzekering is vooral aantrekkelijk voor brommobieleigenaren met voertuigen tot vijf jaar oud.

Premieverschillen voor jonge bestuurders

De minimumleeftijd voor het besturen van een brommobiel is 16 jaar. Indien je jonger bent dan 25 jaar, kun je meestal een hogere verzekeringspremie verwachten. Dit weerspiegelt het extra risico dat verzekeraars zien, omdat statistieken aangeven dat jonge bestuurders vaak meer schade veroorzaken vanwege hun beperkte rijervaring. Het is mogelijk dat er acceptatievoorwaarden gelden voor bestuurders onder de 25 jaar.

Indien je als ouder een brommobiel bezit, dien je voorzichtig te zijn bij het uitlenen ervan aan je 16-jarige zoon of dochter. Veel verzekeraars zullen geen dekking bieden als je jouw brommobiel uitleent aan iemand jonger dan 25 jaar. In geval van schade ben je dan volledig aansprakelijk.

Bouw schadevrije jaren op met je brommobiel

Het is mogelijk om schadevrije jaren op te bouwen met je brommobiel. Hoe langer je zonder schade rijdt, des te hoger de premiekorting. Het is echter belangrijk op te merken dat de schadevrije jaren die je met je brommobiel verzamelt, niet kunnen worden toegepast op je autoverzekering. Rijden in een auto brengt namelijk andere risico’s met zich mee.

Je kunt echter wel de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met je auto gebruiken voor je brommobielverzekering. Dit is echter alleen aan te raden als je van plan bent om niet meer in de auto te rijden. Deze schadevrije jaren kunnen namelijk maar één keer worden ingezet. Nadat je ze voor je brommobiel hebt gebruikt, kun je ze niet opnieuw gebruiken voor je doorgaans duurdere autoverzekering.

Hoewel een brommobiel verschillende voordelen heeft ten opzichte van een scooter of fiets, zijn er toch beperkingen aan waar je ermee mag rijden. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de verkeersregels. Als je hulp nodig hebt bij het verzekeren van je brommobiel, staan onze adviseurs voor je klaar. Neem gerust contact op!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op