Hypotheek oversluiten
Bereken het zelf met onze rekentools!
Bij het afsluiten van een hypotheek spreekt u een rentepercentage af met de hypotheekverstrekker. Dit rentepercentage wordt vastgezet voor bijvoorbeeld 10, 20 of 30 jaar. Dit noemen we de rentevaste periode. Het kan echter zijn dat de rente op een gegeven moment een stuk lager is dan de rente die u momenteel voor uw hypotheek betaalt. U kunt er dan voor kiezen om uw hypotheek over te sluiten. Het oversluiten van een hypotheek levert in dat geval een financieel voordeel op. U kunt profiteren van de lagere hypotheekrente, waardoor uw maandlasten ook omlaag gaan.
Hou er wel rekening mee dat het oversluiten van een hypotheek niet gratis is. Hier zijn altijd kosten aan verbonden. Sluit u de hypotheek over voor het beëindigen van de rentevaste periode? Dan moet u boeterente betalen. Op Alpina.nl leest u alles over het oversluiten van een hypotheek en wat daar allemaal bij komt kijken.
Wat is hypotheek oversluiten?
Een hypotheek oversluiten betekent dat u uw huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit. Dit kan bij zowel bij uw huidige hypotheekverstrekker als bij een andere die voor u op dat moment misschien gunstiger is. Het oversluiten van een hypotheek wordt meestal gedaan op het moment dat de rentestand laag is, waardoor er een financieel voordeel te behalen valt. Bovendien kunnen hiermee uw maandlasten flink omlaag gaan. Hou er wel rekening mee dat het oversluiten van een hypotheek geld kost. Zo moet u boeterente betalen en zijn er notaris-, advies-, en taxatiekosten betalen. Oversluiten is alleen verstandig als u die kosten weer terugverdient.
Waarom hypotheek oversluiten?
De voornaamste reden voor het oversluiten van een hypotheek is omdat u er financieel voordeel mee kunt behalen. In de meeste gevallen kiest iemand er voor om zijn of haar hypotheek over te sluiten, omdat de hypotheekrente dan lager is. Bij het afsluiten van een hypotheek wordt er een rentepercentage afgesproken. Deze wordt vaak vastgezet voor bijvoorbeeld 10, 20 of 30 jaar. Dit noemen we de rentevaste periode. Door uw hypotheek over te sluiten lost u de lopende hypotheek af en sluit u een nieuwe hypotheek af met een nieuw rentepercentage en een nieuwe rentevaste periode. U kunt dan profiteren van een lagere hypotheekrente. Hierdoor gaan uw maandlasten ook omlaag. Uw hypotheek oversluiten naar een lagere rente kan u soms duizenden euro’s voordeel opleveren.
Wanneer hypotheek oversluiten?
Uw hypotheek oversluiten is vooral verstandig als u er financieel voordeel uit haalt. U moet met uw nieuwe hypotheek natuurlijk niet duurder uit zijn dan met uw vorige. Het oversluiten van een hypotheek kan met name financieel een goede zet zijn als de actuele hypotheekrente een stuk lager is dan de rente die u op dat moment betaalt. De lagere hypotheekrente zorgt voor lagere maandlasten. Het oversluiten van een hypotheek is echter niet zonder kosten. Zo moet u taxatie-, notaris- en advieskosten betalen. Als u uw hypotheek oversluit tijdens uw rentevaste periode moet u meestal ook een boete betalen.
Is het verstandig om een hypotheek over te sluiten?
Of het verstandig is om uw hypotheek over te sluiten hangt af van uw huidige hypotheek, uw persoonlijke situatie, de actuele hypotheekrente en uw plannen voor de toekomst. Er komen ook kosten kijken bij het oversluiten van een hypotheek. Daarom is het belangrijk om deze goed in overweging te nemen voordat u een besluit neemt.
Het oversluiten van een hypotheek heeft zowel voor als nadelen.
Voordelen
- U kunt profiteren van een lagere hypotheekrente en deze meteen voor langere tijd vastzetten
- Het biedt zekerheid op de lange termijn
- Bij het oversluiten van uw hypotheek bespaart u op de maandlasten
- De boeterente (de boete die u moet betalen voor het oversluiten van uw hypotheek) is fiscaal aftrekbaar
- Bij het verduurzamen van een woning kunt u bij het oversluiten de hypotheek direct verhogen. Dit is wel alleen het geval als de hypotheekverstrekker hiermee instemt
Nadelen
- Als u uw hypotheek oversluit voordat uw rentevaste periode afloopt, moet u een boeterente betalen. De hoogte van de boeterente is afhankelijk van o.a. de looptijd van uw oude hypotheek
- Het oversluiten van een hypotheek kost geld. Zo heeft u te maken met taxatie-, notaris, advies- en bemiddelingskosten.
- De hypotheekrenteaftrek is minder, omdat u minder rente betaalt
- Als u kiest voor een nieuwe hypotheekverstrekker zal uw financiële situatie opnieuw beoordeelt worden. Ook als u uw huidige hypotheek al jarenlang netjes betaalt. Uw financiële situatie kan immers veranderen
Oversluiten naar een andere hypotheekvorm
Het is bij de meeste geldverstrekkers ook mogelijk om uw hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekvorm. Misschien is uw persoonlijke situatie veranderd sinds u uw vorige hypotheek heeft afgesloten, waardoor een andere hypotheekvorm nu beter past. Stel dat u nu een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek heeft, maar dat u nu financieel meer ruimte heeft om uw hypotheek af te lossen. Dat kan het lonen om deze om te zetten naar een andere hypotheekvorm. Laat uzelf wel altijd goed adviseren door een hypotheekadviseur.
Boeterente bij oversluiten hypotheek
Bij het afsluiten van een hypotheek zet u de rente vast voor een bepaald aantal jaar, vaak 10, 20 of 30 jaar. Dit noemen we de rentevaste periode. Als u binnen de rentevaste periode uw hypotheek oversluit, omdat u wilt profiteren van de lagere rente, loopt de hypotheekverstrekker onverwacht die rente mist. Daarom vragen ze om een vergoeding. Deze vergoeding staat ook wel bekend als boeterente.
De hoogte van de boeterente hangt af van de resterende looptijd van uw rentevaste periode, de hoogte van uw huidige rente en de hoogte van de actuele rente. Wel mag u elk jaar een percentage, meestal tussen de 10% en 20%, boetevrij aflossen. Dit bedrag wordt van de boeterente afgetrokken. Ook is de boeterente fiscaal aftrekbaar.
Hypotheek laten berekenen
Wij helpen u graag met een hypotheekberekening op maat. U geeft uw wensen aan, waarna u direct een berekening ontvangt van de best passende hypotheek.
Gebaseerd op 3697 reviews
Bereken het zelf met onze rekentools!
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.