hypotheekvormen speelgoedhuis

Hypotheekvormen

Bereken het zelf met onze rekentools!

Een hypotheek is er in verschillende soorten en maten. De hypotheekvorm bepaalt op welke manier u de hypotheek aflost. Elke hypotheekvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo kan iedereen een passende hypotheek afsluiten. Welke hypotheekvorm het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen. Op Alpina.nl lichten we de verschillende hypotheekvormen aan u toe.

Welke hypotheekvormen zijn er?

De meest voorkomende hypotheekvormen zijn een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Hierbij kunt u namelijk gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast zijn er ook een aflossingsvrije hypotheek, een spaarhypotheek, een bankspaarhypotheek, een levenshypotheek, een hybride hypotheek, een beleggingshypotheek en een krediethypotheek.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u elke maand een vast brutobedrag gedurende de looptijd van de hypotheek. Dit bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. De maandelijkse som van rente en aflossing blijft dus gelijk gedurende de hele looptijd. In het begin van de looptijd betaalt u vooral veel rente, maar later gaat u meer aflossen. Aan het einde van de looptijd heeft u de hypotheek volledig afgelost.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek lost u gedurende de hele looptijd elke maand hetzelfde bedrag af. De rente die u betaalt wordt steeds lager, waardoor uw maandlasten ook lager worden. Het brutobedrag daalt tijdens de looptijd, omdat er steeds meer hypotheek afgelost wordt en u ook steeds minder rente hoeft te betalen. Aan het einde van de looptijd heeft u de hypotheek volledig afgelost.

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij u tot de einddatum van de hypotheek alleen rente betaalt. U lost de hypotheek dus niet af. Omdat u gedurende de looptijd de hypotheek niet aflost, moet u de lening op de einddatum volledig, in één keer aflossen. Wel kunt u ervoor kiezen om tijdens de looptijd aflossingen te doen, maar dit hoeft dus niet. Vaak is de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek 30 jaar.

Spaarhypotheek

Een spaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij u tijdens de looptijd spaart voor de aflossing van uw hypotheek. U lost gedurende de looptijd niet af, maar lost het hele bedrag aan het einde van de looptijd in één keer af. Over het bedrag dat u spaart, krijgt u een vergoeding. Deze vergoeding is gelijk aan uw hypotheekrente.

Bankspaarhypotheek

Bij een bankspaarhypotheek lost u gedurende de looptijd niet af, maar spaart u maandelijks voor de aflossing van uw hypotheek. Dit geld komt op een geblokkeerde spaarrekening te staan. Aan het einde van de looptijd komt het geld op de spaarrekening vrij en lost u het hele bedrag in één keer af. Hierin verschilt een bankspaarhypotheek niet van een spaarhypotheek. Bij een spaarhypotheek sluit u de spaarrekening echter bij een verzekeraar af en bij een bankspaarhypotheek bij de bank.

Beleggingshypotheek

Bij deze hypotheek vorm lost u niet af, maar spaart u geld op een beleggingsrekening. Het geld dat u spaart, wordt voor u geïnvesteerd in beleggingen. U bouwt dus vermogen op om af te lossen via beleggingen. Het idee is dat u de hypotheek in zijn geheel eerder kunt aflossen. Natuurlijk weet u van te voren niet wat beleggingen opbrengen. Daarom kan het zo zijn dat u minder opbouwt dan uw hypotheekschuld en dat u bij het aflossen zelf moet bijleggen.

Krediethypotheek

Een krediethypotheek is een doorlopend krediet, waarbij uw huis als onderpand dient. Doordat uw huis onderpand is, is de geldverstrekker vaak bereidt om een lagere rente te hanteren dan bij een normaal doorlopend krediet. Daarom wordt deze hypotheekvorm vaak gebruikt als alternatief voor een doorlopend krediet en niet voor het financieren van een woning.

Hybride hypotheek

Bij deze hypotheek vorm worden de voordelen van een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek met elkaar gecombineerd. Dit noemen we een hybride hypotheek. U bepaalt bij een hybride hypotheek zelf hoe groot het beleggingsdeel en hoe groot het spaardeel is. U heeft tijdens de looptijd van de hypotheek geen verplichte aflossing. De vaste maandlasten bestaan bij deze hypotheekvorm uit rente en premie.

Levenhypotheek

Een levenhypotheek is eigenlijk een aflossingsvrije hypotheek, gecombineerd met een levensverzekering. U lost gedurende de looptijd van de hypotheek niets af, maar u betaalt hypotheekrente en verzekeringspremie. Over de premie die u opbouwt, ontvangt u een vergoeding waarmee u aan het einde van de looptijd het hypotheekbedrag in één keer af kunt lossen.

Veelgestelde vragen over hypotheekvormen

Welke hypotheekvorm is het meest gebruikelijk?

Sinds 2013 komt u als starter alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als u een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek afsluit. Daarom zijn dit ook de meest gebruikelijke hypotheekvormen. Welke hypotheekvorm voor u het beste is, hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen.

Welke hypotheekvorm is het goedkoopst?

Een annuïteitenhypotheek is aan het begin van de looptijd het goedkoopst. Uw maandlasten zijn aan het begin van de looptijd namelijk lager dan bij een lineaire hypotheek. Kijkend naar de gehele looptijd is een lineaire hypotheek echter het goedkoopst. Bij deze hypotheekvorm lost u namelijk sneller af en betaalt u dus sneller steeds minder hypotheekrente. Op de lange termijn is een lineaire hypotheek dus de goedkoopste hypotheekvorm.

Bij welke hypotheekvormen heb je recht op renteaftrek?

Bij een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek heeft u recht op renteaftrek. Sinds 2013 zijn dit de enige hypotheekvormen waarbij u als starter recht heeft op renteaftrek.

Hypotheek laten berekenen

Wij helpen u graag met een hypotheekberekening op maat. U geeft uw wensen aan, waarna u direct een berekening ontvangt van de best passende hypotheek.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring van Alpina. Alpina mag mij benaderen via telefoon, e-mail of post.

Toestemming*(Vereist)

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.1
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3143 reviews

Bereken het zelf met onze rekentools!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 16-03-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op