Overlijdensrisicoverzekering berekenen
Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is een van de beste beslissingen die je kunt nemen als je denkt aan zowel je eigen toekomst als die van je nabestaanden. Met zo’n verzekering geef je je naasten alvast een duwtje in de rug op financieel gebied. Zij ontvangen immers een op voorhand vastgelegd geldbedrag na je overlijden.
Het belangrijkste doel van dit geldbedrag is om het wegvallen van jouw inkomen aan te vullen voor je gezin of familie. Hierdoor is de kans op financiële problemen een stuk kleiner. Het berekenen van de premie voor een overlijdensrisicoverzekering is van essentieel belang als je duidelijk zicht wilt op de toekomst. Hoe wordt de premie voor deze verzekering precies berekend en van welke factoren is de hoogte van die premie afhankelijk? Alle antwoorden vind je hier!
Waarom moet je je overlijdensrisicoverzekering berekenen?
Waarom zou je de premie voor je overlijdensrisicoverzekering precies moeten berekenen? Het antwoord is vanzelfsprekend: meten is weten. Met andere woorden, hoe sneller je een beeld hebt van de hoogte van de maandelijkse premie op basis van verschillende factoren, hoe beter je weet waar je staat op financieel vlak, wat je allemaal uit de verzekering kunt halen en wat je erin moet investeren.
Overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!
Welke factoren beïnvloeden de premie voor je overlijdensrisicoverzekering?
1. Je eigen leeftijd
De leeftijd van de verzekeringnemer is waarschijnlijk de belangrijkste factor die de hoogte van de premie voor een overlijdensrisicoverzekering bepaalt. Jongere personen betalen maandelijks een stuk minder dan ouderen en dat is ook logisch. De kans op overlijden is bij iemand van 18 jaar een stuk lager dan bij een senior van 65 jaar.
2. Je gezondheidstoestand
Ook je gezondheidstoestand en de aanwezigheid van eventuele (chronische) aandoeningen zullen een grote invloed hebben op de hoogte van de premie. Lijd je bijvoorbeeld aan diabetes type 2? Dan is de kans dat je sneller overlijdt groter dan bij iemand die deze aandoening niet heeft.
Dat is trouwens ook een van de redenen waarom ouderen haast altijd meer betalen voor hun overlijdensrisicoverzekering. Ze hebben over het algemeen immers meer gezondheidsproblemen.
3. Het verzekerde bedrag
Vervolgens is er het verzekerde bedrag, met andere woorden het totale bedrag dat je later uitgekeerd wilt zien aan je nabestaanden. Het spreekt voor zich dat je voor een verzekering van 200.000 euro een hogere maandelijkse premie betaalt dan voor een verzekerd bedrag van 100.000 euro.
4. Het aantal verzekerde personen
Bij verzekeraars is het doorgaans mogelijk om meerdere personen te laten verzekeren. Op basis daarvan zal de maandelijkse premie hoger of lager liggen. Let erop dat het verzekerde bedrag in zo’n situatie wordt uitgekeerd van zodra een van die twee personen overlijdt.
5. De looptijd van je verzekering
Hoe langer je overlijdensrisicoverzekering loopt, hoe hoger de maandelijkse kostprijs van de premie. Hoe komt dat? In feite loopt je verzekeraar bij een langdurige overlijdensrisicoverzekering meer financieel risico dan bij een verzekering die korter duurt. Dat extra risico zit vervat in de premie, die dus hoger is.
6. De verzekeringsvorm
Ten slotte speelt ook de verzekeringsvorm een grote rol bij het berekenen van de overlijdensrisicoverzekering. Er zijn drie mogelijkheden:
- Een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering, waarbij de maandelijkse premie altijd stabiel blijft.
- Een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering, waarvoor je elk jaar minder premie betaalt, maar dan ook minder uitbetaald krijgt.
- Een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering, waarbij de premie elk jaar met een bepaald percentage daalt en je dus uiteindelijk ook iets minder uitbetaald krijgt.
Kortom, je overlijdensrisicoverzekering berekenen, dat vraagt wat onderzoek en antwoorden op enkele belangrijke vragen. Het resultaat is dan wel dat je weet wat je kunt verwachten van de premie en dat je nabestaanden niet voor onaangename verrassingen komen te staan.