800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering

Bij de zoektocht naar een goede verzekeraar is het vooral belangrijk dat je als potentiële verzekeringnemer het verschil kent tussen verschillende verzekeringsvormen. De uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering zijn er twee die vaak nogal wat verwarring met zich meebrengen, aangezien er overlappende kenmerken zijn.

Toch zijn de verschillen tussen beide groot en dat betekent dat je jezelf op voorhand best goed informeert. Wat zijn die verschillen nu precies en in welke situaties sluit je best een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering af?

Verschil overlijdensrisicoverzekering uitvaartverzekering kaars

Wanneer sluit je een overlijdensrisicoverzekering af?

Wanneer sluit je best een overlijdensrisicoverzekering af? Om deze vraag te beantwoorden, moeten we kijken naar de voornaamste kenmerken van de overlijdensrisicoverzekering . Deze verzekering houdt in dat nabestaanden na je overlijden een geldbedrag ontvangen dat ze voor verschillende zaken kunnen gebruiken.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!

De belangrijkste verschillen tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering

Hieronder een duidelijk overzicht van de belangrijkste verschillen tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering.

Een overlijdensrisicoverzekering

  1. Een overlijdensrisicoverzekering heeft een beperkte looptijd

In de eerste plaats is de looptijd of geldigheidsduur van een overlijdensrisicoverzekering beperkt. Concreet betekent dit dat de nabestaanden van de verzekeringnemer enkel het verzekerde bedrag uitgekeerd krijgen wanneer die verzekeringnemer voor de uiterlijke datum op het contract komt te overlijden.

Het is bij het afsluiten van zo’n verzekering dus belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de looptijd. Let hierbij op dat een langere looptijd ook hogere maandelijkse kosten met zich meebrengt, aangezien het risico voor de verzekeraar in dergelijk geval groter is.

  1. De uitkering van een overlijdensrisicoverzekering kan op verschillende manieren gebruikt worden

Daarbij mag de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering op verschillende manieren gebruikt worden door de nabestaanden. Welke manieren dat zijn, hangt eigenlijk vooral af van wat er in het verzekeringscontract staat.

Doorgaans gaat het om het aflossen van een hypotheek, maar ook de financiering van een opleidingstraject of andere zaken kunnen daartoe behoren. Ook dit is informatie die meestal duidelijk wordt vastgelegd in het verzekeringscontract om misverstanden en misbruik te vermijden.

Een uitvaartverzekering

  1. Een uitvaartverzekering blijft lang geldig

In tegenstelling tot een overlijdensrisicoverzekering blijft een uitvaartverzekering vaak lang geldig. Dat houdt in dat de nabestaanden van de overleden verzekeringnemer altijd een uitkering ontvangen, ongeacht wanneer deze eerste overlijdt.

Het voordeel daarvan is natuurlijk dat je je als verzekeringnemer geen zorgen hoeft te maken over geldproblemen binnen je familie voor de financiering van de uitvaart. Je familie beschikt immers hoe dan ook over de nodige financiële steun.

  1. De uitkering van de uitvaartverzekering is enkel voor de uitvaart zelf

Een beperking bij de uitvaartverzekering is dat de uitkering die je nabestaanden krijgen enkel gebruikt mag worden voor het betalen van de uitvaart zelf. Je familie mag het geld dus niet gebruiken voor andere zaken, zoals het afbetalen van een hypotheek.

In plaats van een geldbedrag wordt daarom bij een uitvaartverzekering vaak een diensten- en productenpakket aangeboden in verband met de uitvaart. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de financiering en het regelen van van de ceremonie, de doodskist, decoratie en meer.

Wanneer sluit je een uitvaartverzekering af?

De naam zegt het in feite zelf: een uitvaartverzekering is een verzekering waarvan de uitkering specifiek bedoeld is voor de betaling van de uitvaart van de overledene. Deze optie is dus vooral interessant als je je nabestaanden een financiële buffer wilt geven bij het regelen van de uitvaart.

De uitvaartverzekering is dus iets beperkter dan de overlijdensrisicoverzekering qua toepassing, maar is de beste optie als nabestaanden een mooie, verzorgde uitvaart willen kunnen regelen zonder daardoor een financiële blauwe plek te krijgen.