800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Uitvaartverzekering afsluiten kaarsen

Uitvaartverzekering afsluiten

Uitvaartverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!

Je eigen overlijden is misschien niet het leukste onderwerp, maar het is wel degelijk belangrijk om hier tijdig voldoende aandacht aan te besteden. Een van de belangrijkste factoren die hierbij komen kijken, is het regelen van de zogenaamde uitvaartverzekering.

De uitvaartverzekering is in feite een verzekering voor je nabestaanden, voor wie het regelen van jouw overlijden niet bepaald gemakkelijk is. Zeker aangezien het een hele uitdaging is om het emotionele verwerkingsproces aan te vullen met praktische verantwoordelijkheden.

Een uitvaartverzekering helpt je nabestaanden om toch op dit vlak minder kopzorgen te hebben en daarbij kost het ook niet veel. Wat is nu de meerwaarde van zo’n verzekering en wat moet je hiervoor weten? Deze en meer vragen krijgen hier een duidelijk antwoord.

Uitvaartverzekering kosten bloem

Wanneer moet je een uitvaartverzekering afsluiten?

Wanneer sluit je nu best een uitvaartverzekering af? Over het algemeen is het aangeraden om dat op jonge leeftijd te doen. Het kan vanaf de leeftijd van 18 jaar en hoe vroeger je die verzekering afsluit, hoe goedkoper je af bent.

Op hogere leeftijd stijgt de kost voor de uitvaartverzekering. Het resultaat is dat je voor het afsluiten van de verzekering aan 50 jaar dus meer betaalt dan op de leeftijd van 20 jaar. Kortom, hoe vroeger je de stap zet, hoe beter je zelf ook financieel af bent.

Uitvaartverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!

Waarom moet je een uitvaartverzekering afsluiten?

Ten eerste is het belangrijk om te weten waarom het afsluiten van een uitvaartverzekering precies zo interessant is.

1. Minder kopzorgen voor nabestaanden

Zoals reeds gezegd doe je het afsluiten van een dergelijke verzekering voor je nabestaanden, die tijdens een moeilijke rouwperiode zeker baat hebben bij ondersteuning bij de praktische kant van de zaak.

2. Minder kosten

Daarbij kost een uitvaartverzekering ook veel minder voor jou dan dat het regelen van de uitvaart zou kosten voor je nabestaanden. Met zo’n verzekering bespaar je je naasten dus heel wat financiële zorgen.

3. Een éénmalige verantwoordelijkheid

Een laatste belangrijke voordeel van een uitvaartverzekering is dat je je, eenmaal deze is geregeld, verder geen zorgen meer hoeft te maken over alles wat erbij komt kijken. Dat is dan ook de reden waarom veel mensen al op jonge leeftijd een dergelijke verzekering afsluiten.

Waar moet je zoal opletten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is een heuse onderneming die de nodige aandacht verdient als je zeker wilt zijn dat alles aan je wensen voldoet. Welke factoren spelen nu een belangrijke rol bij het regelen van die verzekering?

1. Je persoonlijke uitvaartwensen

Ten eerste moet je jezelf enkele belangrijke, misschien niet al te gemakkelijke vragen stellen:

  • Wil je begraven of gecremeerd worden?
  • Waar moet de uitvaart precies plaatsvinden?
  • Wil je dat familieleden de kist dragen?
  • Wil je rouwvervoer of niet?

Deze en meer vragen verdienen een duidelijk antwoord om de uitvaartverzekering tot in de kleinste details op te stellen.

2. Het type verzekering

Ook het type verzekering dat je kiest is een belangrijke aspect om rekening mee te houden. Er zijn twee mogelijkheden: een naturaverzekering of een kapitaalverzekering. Hieronder vindt je meer info over beide:

1. De Naturaverzekering

Bij een Naturaverzekering wordt er geen bedrag verzekerd, maar een compleet pakket met diensten en producten. In dit geval beslissen je nabestanden welke opties ze uit het aanbod van de verzekeraar kiezen. Het kan gaan van een eenvoudige uitvaart tot een compleet pakket met een herdenkingsbijeenkomst en meer.

2. De Kapitaalverzekering

De Kapitaalverzekering omvat, zoals de naam doet vermoeden, een op voorhand vastgelegd bedrag dat aan de nabestaanden word uitgekeerd na je overlijden. Dit bedrag kunnen zij dan aanwenden om de uitvaart naar jouw persoonlijke wensen te realiseren.

3. Een combinatie van beide

Vaak is het ook mogelijk om een combinatie te maken van de Natura- en Kapitaalverzekering. Het belangrijkste kenmerk van deze aanpak is dat er sprake is van een standaard diensten- en productenpakket, dat daarnaast is aangevuld met een geldbedrag voor eigen besteding.

De hoogte van dit bedrag verschilt naargelang de verzekeraar die je kiest, maar in veel gevallen heb je als verzekeringnemer zelf de vrijheid om het bedrag te bepalen.

3. De looptijd van de verzekering

Ten slotte is ook de looptijd van de verzekering erg belangrijk, aangezien deze periode aangeeft tot wanneer je een premie moet betalen. Je kan hierbij kiezen tussen looptijden van 10, 20 of 30 jaar maar het is ook mogelijk om een specifieke leeftijd vast te leggen.

Wat heb je nodig voor het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Het afsluiten van een uitvaartverzekering brengt heel wat verantwoordelijkheden met zich mee en er zijn specifieke stappen die doorlopen moeten worden. Daarbij bestaan er ook een aantal administratieve verplichtingen voor de nabestaanden:

1. Het overlijden melden bij de gemeente waar de verzekeringnemer is overleden
2. Het overlijden melden bij de banken en verzekeraars
3. Onderzoeken of de overledene een uitvaartverzekering had afgesloten
4. Eventuele abonnementen en lidmaatschappen annuleren
5. De kosten met betrekking tot de uitvaart regelen

Alpina.nl begeleid je optimaal bij het afsluiten van de verzekering zelf en maakt het op die manier ook gemakkelijker voor nabestaanden ná het overlijden.

Sluit direct een uitvaartverzekering af via Alpina.nl

Wil je de best mogelijke professionele begeleiding bij het afsluiten van een uitvaartverzekering? Dan loont het de moeite om hiervoor een specialist in te schakelen.

Alpina.nl neemt alvast de concrete kant van je overlijden van je over. Dat betekent minder zorgen voor jou en je nabestaanden. Neem contact op met Alpina.nl voor meer info over de mogelijkheden!

Uitvaartverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!