Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Overlijdensrisicoverzekering: wel of geen afsluiten?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een zogenaamde overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, zodat hun familieleden of gezin na hun overlijden de nodige financiële steun krijgen.

Hoewel de voordelen van deze verzekering divers zijn, vragen velen zich toch af of het wel een goed idee is om er een af te sluiten. Hieronder krijg je meer advies in verband met de overlijdensrisicoverzekering , in welke situaties je deze het beste afsluit en wat er gebeurt als je dat niet doet.

Wanneer is het verstandig om wel een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten?

Er  zijn verschillende situaties waarin het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering een goed idee is. Hieronder een overzicht:

1. De hypotheek betalen na je overlijden

Met een overlijdensrisicoverzekering ben je zeker dat je gezin of familie na je overlijden over alle nodige financiële middelen beschikt om de hypotheek op het huis te blijven betalen. Het wegvallen van een inkomen betekent in veel gevallen geldproblemen voor de nabestaanden, maar de overlijdensrisicoverzekering verlaagt dit risico enigszins.

Vaak staat in het contract van de verzekering zelf aangegeven waarvoor de uitkering die je nabestaanden ontvangen, gebruikt mag worden. In veel gevallen is dat de hypotheek op de gezinswoning. 

2. Een verlies aan inkomsten compenseren

Ook in heel wat andere situaties kan een overlijdensrisicoverzekering uitkomst bieden voor nabestaanden, bijvoorbeeld wanneer het gaat om een gezin met slechts één verdiener. Als deze verdiener komt te overlijden, ligt het maandelijkse inkomen van het gezin een heel stuk lager en dat kan financiële problemen met zich meebrengen.

De overlijdensrisicoverzekering dient in die situatie als een vervanging van dat inkomen. Het kan dus aangewend worden voor de afbetaling van studies, schulden en algemene kosten die essentieel zijn voor het gezin.

3. Een overlijdensrisicoverzekering voor ondernemers

Eigenaars van een bedrijf of ondernemers die samenwerken met een compagnon-eigenaar, hebben ook baat bij een overlijdensrisicoverzekering . Komt een van de eigenaars te overlijden? Dan hebben de nabestaanden van die persoon het recht om aanspraak te maken op zijn of haar aandelen binnen de onderneming. Dit brengt echter heel wat risico’s met zich mee voor het bedrijf zelf.

Ter preventie kunnen beide eigenaars een overlijdensrisicoverzekering afsluiten over elkaars leven. Concreet betekent dat dat, als een van hen overlijdt, de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering naar het gezin van de overleden eigenaar gaat. Hierdoor kunnen nabestaanden niet langer aanspraak maken op de aandelen en zijn de risico’s voor het bedrijf een stuk kleiner.

4. Een lening terugkrijgen

Ten slotte kan een overlijdensrisicoverzekering ook interessant zijn omdat het met zo’n verzekering gemakkelijker is om een lening van een familielid terug te krijgen. Als dat familielid overlijdt, is het terugvorderen van dat bedrag doorgaans een hele uitdaging.

Wanneer degene die geld uitleent een overlijdensrisicoverzekering heeft afgesloten op het leven van de persoon aan wie hij geleend heeft, vormt dat geen probleem. Ook binnen de gezinscontext biedt een overlijdensrisicoverzekering dus heel wat opportuniteiten.

Eventuele gevolgen als je geen overlijdensrisicoverzekering afsluit

Het is duidelijk dat een overlijdensrisicoverzekering afsluiten in veel gevallen een slimme zet is, maar wat gebeurt er precies als je die verzekering links laat liggen? Hoewel het in Nederland niet verplicht is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, geniet je natuurlijk ook niet van de hierboven vernoemde voordelen als je het niet doet.

Het belangrijkste gevolg van het niet afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is dat je familie of gezin na je overlijden in de financiële problemen kan geraken. Dit komt natuurlijk doordat ze geen uitkering ontvangen als compensatie voor een verlies aan inkomen.

Dat is dan ook meteen de grootste reden waarom mensen steeds vaker een overlijdensrisicoverzekering afsluiten: hun nabestaanden hebben hoe dan ook de nodige financiële middelen en dat betekent meer gemoedsrust voor beide partijen.