800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
29 vestigingen
Uitzicht op de hofvijfer den haag prinsjesdag

Prinsjesdag

Prinsjesdag is de dag waarop de Nederlandse regering haar plannen voor het komende jaar presenteert. Deze plannen hebben vaak direct invloed op je financiële situatie, zoals belastingen, zorgpremies en pensioenen. We leggen graag uit wat de veranderingen in 2025 zijn.

Zorgpremie in 2025 stijgt flink: Wat betekent dit?

Ook dit jaar ontkomen we er niet aan: de zorgpremie gaat omhoog, en behoorlijk. Voor 2025 wordt de gemiddelde maandelijkse premie voor de basisverzekering geschat op € 158,33. Dat is meer dan € 10 extra per maand ten opzichte van 2024, toen we nog € 147,34 betaalden. Deze verhoging lijkt slechts een voorbode, want ook de komende jaren zullen de zorgkosten blijven stijgen. Maar wat zit er achter deze toename? En hoe kunnen mensen ervoor zorgen dat hun zorgpremie beheersbaar blijft? Lees meer

Lagere overdrachtsbelasting in 2025

Vanaf 1 januari 2025 wordt de grens voor de startersvrijstelling verhoogd naar €525.000. Ook gaat de overdrachtsbelasting omlaag voor woningen die niet als hoofdverblijf worden gebruikt. ‘’Investeerders doen er goed aan om de overdracht van een nieuwe woning uit te stellen tot het nieuwe jaar om hiervan te profiteren.’’  Lees meer

Vroegpensioen en RVU: de laatste updates

De Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) blijft volop in de belangstelling. Ondanks de onzekerheid rond Prinsjesdag, blijft het kabinet bereid om met vakbonden te praten en heeft hiervoor geld gereserveerd. In 2025 gaat de Wet toekomst pensioenen verder, met extra focus op keuzebegeleiding en goed werkgeverschap. Ook komt er een wetsvoorstel voor premievrije voortzetting van pensioen. Het kabinet werkt verder aan het verminderen van het aantal werknemers zonder pensioenopbouw.  Lees meer

Nieuwe derde belastingschijf

Er komt een derde belastingschijf, waardoor een lager belastingtarief gaat gelden voor het eerste deel van het inkomen. De precieze grenzen en tarieven worden later bekendgemaakt. Momenteel zijn er twee schijven: tot €75.518 geldt een tarief van 36,97%, daarboven is het 49,5%.

Koopkracht stijgt licht

In 2025 stijgt de gemiddelde koopkracht van huishoudens met 0,7%. Uitkeringsgerechtigden profiteren iets meer (+0,9%) dan werkenden (+0,7%) en gepensioneerden (+0,6%). De stijging is lager dan eerder verwacht vanwege uitgestelde belastingverlagingen. De werkloosheid stijgt licht van 3,7% in 2024 naar 3,8% in 2025.

Belastingvoordeel expats blijft grotendeels behouden

Het kabinet heeft besloten het belastingvoordeel voor buitenlandse werknemers, de 30%-regeling, toch grotendeels in stand te houden. Expats blijven over 27% van hun loon geen belasting betalen, in plaats van de eerder voorgestelde 10%.

AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd blijft voorlopig 67 jaar. Vanaf 68-jarige leeftijd is de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden.

Eigen woning blijft in box 1

De hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait (EWF) blijven ongewijzigd. Voor woningen met een waarde tot €1.330.000 blijft het eigenwoningforfait 0,35%, voor woningen boven deze waarde is het 2,35%.

Wet Hillen

De afbouw van de Wet Hillen gaat door, waardoor de aftrekpost voor huizenbezitters met een afbetaalde woning verder beperkt wordt. In 2025 is nog 76,66% van het verschil tussen de eigenwoningvoordelen en de kosten aftrekbaar.

Verhoging woningwaardegrens voor overdrachtsbelasting

De woningwaardegrens voor de startersvrijstelling in de overdrachtsbelasting wordt in 2025 verhoogd van €510.000 naar €525.000. Dit betekent dat starters meer ruimte krijgen bij de aankoop van een woning zonder overdrachtsbelasting te betalen.

Veranderingen bij eenmalige schenking

De eenmalig verhoogde schenking is per 1 januari 2024 afgeschaft. Schenkingen gedaan in 2023 moeten uiterlijk in 2025 besteed worden.

Sleutelovereenkomst aangepast in belastingwet

Een nieuwe regeling in de Fiscale Verzamelwet 2025 voorkomt dat kopers en verkopers onbedoeld overdrachtsbelasting moeten betalen bij een sleutelovereenkomst. Als de juridische eigendom binnen zes maanden wordt overgedragen en de koper de woning als hoofdverblijf gebruikt, wordt de overdracht van economische eigendom niet meer belast. Let op: zorg ervoor dat de woning goed verzekerd is tijdens de sleutelovereenkomst.

Salderingsregeling zonnepanelen

Het kabinet heeft aangekondigd dat de salderingsregeling voor zonnepanelen vanaf 2027 geleidelijk zal worden afgeschaft.

Meer woningbouw in Nederland

Het kabinet investeert fors in woningbouw. De ambitie is om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te bouwen, met €5 miljard aan steun voor de komende vijf jaar. Daarnaast is €2,5 miljard beschikbaar voor infrastructuur.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op