800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
een koppel met twee honden

Sluit een uitvaartverzekering voor senioren af.

Geef je nabestaanden geen kopzorgen na je overlijden.

Neem contact op

Goed advies.

Ruime dekking.

Hulp van onze experts.

Alles over een uitvaartverzekering voor senioren

Een uitvaartverzekering afsluiten is een goed idee als je je nabestaanden minder financiële en praktische kopzorgen wilt geven na je overlijden. Hoewel het beter is om zo’n verzekering op jongere leeftijd af te sluiten, kan het ook voor senioren.

Hoe gaat het afsluiten van een uitvaartverzekering voor senioren precies in zijn werk en waarmee moet je zoal rekening houden?
Al je vragen krijgen hieronder een antwoord.

Kan je op latere leeftijd nog een uitvaartverzekering afsluiten?

Het is wel degelijk mogelijk om ook op latere leeftijd een uitvaartverzekering af te sluiten voor senioren, hoewel er in dergelijk geval bepaalde criteria en regels van kracht zijn.

Bij de meeste uitvaartverzekeraars is het afsluiten van een verzekering voor senioren mogelijk tot 75 jaar. Houd er rekening mee dat de premie voor de verzekering dan ook wel een stuk hoger ligt dan aan een lagere leeftijd.

Wat zijn de voorwaarden voor een uitvaartverzekering voor senioren?

Afhankelijk van bij welke verzekeraar je een verzekering wilt afsluiten, bestaat de kans dat die niet aanvaard wordt op basis van je leeftijd als senior. Dit komt natuurlijk doordat de verzekeraar in dat geval een hoger risico’s loopt, aangezien de kans op overlijden bij een ouder persoon hoger ligt dan bij een jonger iemand.

Dat is dan ook de reden waarom er voor verzekeraars enkele regels gelden en waarom de premie voor een uitvaartverzekering voor senioren doorgaans hoger ligt. Niettemin is het een goed idee om ook als oudere een dergelijke verzekering aan te vragen, aangezien je je nabestaanden er heel wat problemen mee bespaart.

Welke criteria zijn er zoal bij het afsluiten van een uitvaartverzekering voor senioren?

1. Een gezondheidsverklaring afleggen

De kostprijs van een uitvaartverzekering hangt van verschillende factoren af, waaronder de leeftijd van de verzekeringnemer, de dekking, de hoogte van het bedrag dat verzekerd is en de gezondheidstoestand van de persoon in kwestie. In de meeste gevallen moeten senioren dan ook enkele relevante vragen beantwoorden in verband met hun gezondheid.

Het kan gebeuren dat je geen gezondheidsverklaring moet aangeven bij het afsluiten van een uitvaartverzekering, maar dan maakt de verzekeraar doorgaans gebruik van een ander criterium: de zogenaamde Carenzjaren.

2. De Carenzjaren

De Carenzjaren houden in feite in dat de verzekeraar een periode vastlegt van doorgaans 2 jaar waarin je als verzekeringnemer wel premie betaalt voor je verzekering, maar waarbij de verzekeraar geen (of slechts een gedeeltelijke) uitkering hoeft te betalen als je binnen die periode komt te overlijden.

Zodra deze periode ten einde is, ben je echter wel volledig gedekt voor de kosten van een crematie of begrafenis. De Cadenzjaren zorgen ervoor dat de verzekeraar minder risico loopt op een vervroegde uitkering, met als gevolg dat je als verzekeringnemer ook een lagere premie betaalt.

De voor- en nadelen van een uitvaartverzekering voor senioren

Als oudere is het belangrijk om bij het afsluiten van een uitvaartverzekering rekening te houden met de voordelen en nadelen. Enkel zo kan je een weloverwogen beslissing maken. Hieronder een overzicht:

De voordelen

  • De uitvaart wordt hoe dan ook georganiseerd en betaald
  • Je nabestaanden hebben minder praktische verantwoordelijkheden en kopzorgen
  • Je nabestaanden moeten ook zelf niet betalen voor je uitvaart

De nadelen

  • De premie van een uitvaartverzekering voor senioren kost meer
  • Er zijn specifieke, beperkende polisvoorwaarden van kracht, zoals reeds aangehaald
  • De kans dat je als verzekeringnemer wordt afgewezen door een verzekeraar is een stuk groter

Een uitvaartverzekering afsluiten voor senioren is dus wel degelijk een mogelijkheid en is nog altijd de beste beslissing als je jezelf en je naasten een hart onder de riem wilt steken, zowel financieel als emotioneel. Zolang je rekening houdt met de specifieke vereisten is er in feite geen enkele reden om het niet te doen!

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een verzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je verzekering.”

foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura - Expert verzekeringen

Meer dan 10 jaar ervaring verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.2
Op basis van 3343 beoordelingen 92% beveelt ons aan.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op