800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan

Is de uitkering van een uitvaartverzekering vrij te besteden?

De uitvaartverzekering is een van de interessantste verzekeringen als je ook aan de toekomst denkt. Met zo’n verzekering bespaar je immers zowel jezelf als je naasten van heel wat (financiële) en andere kopzorgen na je overlijden.

Deze verzekering houdt in dat je maandelijks een premie betaalt om een bedrag op te bouwen dat vrijkomt zodra je overlijdt. Dit bedrag kan dan gebruikt worden door je naasten om je uitvaart te regelen. Veel mensen vragen zich echter af of dat bedrag vrij te gebruiken is of niet. Hieronder krijg je een antwoord op deze en andere, gerelateerde vragen met de hoofdvraag is de uitkering uitvaartverzekering vrij te besteden?

Uitvaartverzekering uitkering vrij te besteden

Let altijd op de voorwaarden van je uitvaartverzekering

Bij de zoektocht naar een goede verzekeraar voor je uitvaartverzekering is het vooral belangrijk dat je rekening houdt met de voorwaarden. Het loont de moeite om een goede afweging te maken tussen verschillende aanbieders, zodat je zeker weet dat je voor jouw situatie, budget en wensen in verband met de uitvaart zelf de juiste optie kiest.

Ook als we het hebben over een vrij beschikbaar bedrag of een uitkering die je nabestaanden krijgen als je bent overleden, is dit van belang. Wil je op voorhand weten wat de specifieke regels zijn in verband met vrije besteding en welke vrijheid of flexibiliteit je verzekeraar je geeft op dit vlak? Raadpleeg dan altijd de voorwaarden. Hierin staan alle procedures en ook eventuele uitzonderingen, zodat je alvast misverstanden met je verzekeraar voorkomt.

Uitvaartverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!

Is de uitkering van een uitvaartverzekering vrij te gebruiken?

Vanaf het moment dat je komt te overlijden, keert de verzekeraar bij wie je een uitvaartverzekering hebt afgesloten het opgebouwde, verzekerde bedrag uit aan je naasten voor de financiering van je uitvaart. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is dat bedrag echter niet vrij te gebruiken.

Dit betekent dat je nabestaanden het geld niet zomaar voor eender wat kunnen gebruiken, bijvoorbeeld persoonlijke aankopen. Het gaat immers niet om een erfenis, maar om een som geld die enkel bedoeld is voor de financiering van de uitvaart zelf.

Aan de andere kant hanteren bepaalde verzekeraars wel specifieke uitzonderingsregels. Zo kan het gebeuren dat een terminale patiënt voortijdig een uitkering krijgt voor vrije besteding. Daarbij komt het wel eens voor dat nabestaanden en deeltje van het bedrag vrij mogen uitgeven. De norm is echter dat de uitgekeerde som enkel bedoeld is voor het betalen van de uitvaart en alles wat erbij komt kijken.

Is er dus nooit een vrij te gebruiken bedrag bij een uitvaartverzekering?

Hoewel er in de meeste gevallen geen vrij te besteden bedrag beschikbaar wordt gesteld voor de nabestaanden, is het wel mogelijk om, afhankelijk van het soort verzekering dat je hebt afgesloten, een dienstenpakket te kiezen.

Bij de Naturaverzekering is er bijvoorbeeld sprake van een op voorhand vastgelegd pakket aan diensten en producten die door de verzekeraar bezorgd, geregeld en betaald worden. Soms gebeurt het dat nabestaanden en de verzekeringnemer zelf mogen kiezen wat dat pakket inhoudt en door wie ze die diensten of producten laten leveren of regelen.

Daarbij kan het zijn dat je korting krijgt op specifieke diensten en producten die met de uitvaart te maken hebben. Dit is vaak zo als er een overeenkomst bestaat tussen de verzekeraar en het bedrijf of de organisatie die de producten en diensten levert.

Dit alles wordt vaak omschreven met de term ‘vrij te besteden’, hoewel er dus wel degelijk beperkingen zijn. Als je een Kapitaalverzekering hebt afgesloten, dan is er sprake van een vast geldbedrag en in dit geval is er weinig of geen beweegruimte voor de nabestaanden. De som is dan enkel te besteden aan de uitvaart zelf.

Wil je een goedkope uitvaartverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!