800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Uitvaartverzekering wat regelen bij overlijden

Wat moet er geregeld worden bij overlijden?

Wat moet er allemaal geregeld worden bij het overlijden van een dierbare? Er komt veel kijken bij het regelen van een uitvaart. Een van de eerste dingen die u moet checken is of er een uitvaartverzekering is afgesloten. Weet u wat de wens is van uw dierbare na overlijden? Begrafenis of crematie? Hoe regel ik de financiële zaken? Hieronder vind u een overzicht wat u moet regelen bij een overlijden. Dit geeft houvast in een moeilijke tijd.

Wat te regelen bij overlijden?

Bel de huisarts

Na een overlijden is het belangrijk dat als eerste de huisarts wordt gebeld. De huisarts stelt een verklaring van overlijden op. Deze is nodig om aangifte van overlijden te kunnen doen bij de gemeente. In het geval van een overlijden in het ziekenhuis of zorgcentrum hoeft u de arts niet te bellen. Het personeel zal de arts op de hoogte stellen.

Check of er een uitvaartverzekering is afgesloten

Ga na of er gegevens van een uitvaartverzekering zijn. Of kijk of er een andere financiële regeling is. Weet u niet of er een uitvaartverzekering is afgesloten dan kunt u bij het Verbond van Verzekeraars nagaan of er een polis is afgesloten bij een uitvaartverzekeraar.

Bel de uitvaartverzorger

Bedenk of u de uitvaart wilt regelen via een uitvaartondernemer. In dat geval kunt kiezen voor een uitvaartondernemer die is aangesloten bij het Keurmerk Uitvaart.  Liever zelf de uitvaart regelen? Lees dan hier wat u moet regelen.

Is er een testament of wilsbeschikking?

Misschien heeft de overledene al wat wensen kenbaar gemaakt. Ga na of er een testament of wilsbeschikking is. Wellicht zijn de uitvaartwensen ook bij de uitvaartverzekering bekend.

Wat moet er geregeld worden bij overlijden van een ouder, partner of kind?

Naast dat er voor de uitvaart veel geregeld moet worden, zijn er ook nog een aantal administratieve zaken die geregeld moeten worden. Zo zijn er bijvoorbeeld bankzaken die geregeld moeten worden. Let er bijvoorbeeld op dat u niet zomaar geld van de bankrekening opneemt, zonder dit met de bank eerst te regelen. Geld opnemen na overlijden kan strafbaar zijn.

Indien de bankrekening op naam van één persoon staat dan zal de rekening in de meeste gevallen na overlijden meteen worden geblokkeerd. Alle (automatische) bankzaken worden dan onmiddellijk stopgezet. Er kunnen wel uitzonderingen zijn op deze regel. Er zijn een aantal banken die niet direct stoppen met het uitvoeren van de automatische incasso’s. Als het gaat om een en/of rekening dan heb je als mederekeninghouder wel toegang tot de rekening na het overlijden van de ander.

Check de verzekeringen

Welke verzekeringen lopen er en welke moeten er worden opgezegd? Wanneer het om een overlijden van een partner of kind gaat, dan moeten bepaalde verzekeringen wel doorlopen, maar misschien worden aangepast. Bij het overlijden van een ouder zijn er misschien verzekeringen die helemaal moeten worden opgezegd.

Informeer instanties

Zijn er nog andere belangrijke instanties die moeten worden ingelicht? Zoals werkgever, uitkeringsinstanties, school, hypotheekverstrekker, huurder en pensioenfonds. Denk bijvoorbeeld ook aan verenigingen en abonnementen.

Geen uitvaartverzekering: wie betaalt de kosten?

Wat gebeurt er op het moment dat iemand niet verzekerd is voor zijn of haar uitvaart? Er zijn mensen die bijvoorbeeld geen uitvaartverzekering hebben. Misschien heeft iemand hier zelf geld voor gespaard of is er een ander potje in de overlijdensrisicoverzekering of uitvaartkoopsompolis bijvoorbeeld. Maar als er geen uitvaartverzekering of spaarpotje is, zal de uitvaart door de nabestaanden betaald moeten worden. De kosten voor een begrafenis of crematie lopen al snel op tot gemiddeld zo’n € 7000 – € 10.000. Lees hier meer over de kosten van een crematie als je niet verzekerd bent.

Bekijk ook:

Checklist overlijden pdf 

Stappenplan voor het regelen uitvaart

 

Wilt u een afspraak voor advies op maat?

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op