800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
man en vrouw met twee sleutels
Home Blog NHG-grens in 2024 verhoogd

NHG­grens in 2024 verhoogd naar €435.000,­: meer toegankelijkheid voor huizenkopers

08 nov 2023
2 min leestijd

Op 1 januari 2024 wordt de grens voor het verkrijgen van een hypotheek met NHG-garantie verhoogd naar €435.000,-. Dit betekent dat huizenkopers die gebruik willen maken van NHG, de mogelijkheid krijgen om een duurder huis aan te schaffen. Een verschil van €30.000,- ten opzichte van de huidige grens van €405.000,-.

Jaarlijkse aanpassing op basis van huizenprijzen

De hoogte van de NHG-grens wordt jaarlijks aangepast en wordt bepaald door de ontwikkeling van huizenprijzen in de laatste 27 maanden. Hoewel het CBS al een jaar meldt dat de huizenprijzen dalen, vindt demissionair minister Hugo de Jonge (woningmarkt) het noodzakelijk om de NHG-grens te verruimen. In zijn brief aan de Tweede Kamer benadrukt hij dat deze grensverhoging ervoor zorgt dat een hypotheek met NHG toegankelijk blijft voor een breed scala aan woningkopers.

NHG: een veiligheidsnet voor huizenbezitters

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) fungeert als een soort verzekering om te voorkomen dat huizenbezitters die met financiële problemen kampen, met een restschuld blijven zitten als ze hun huis noodgedwongen moeten verkopen. Dit kan gebeuren door omstandigheden zoals verlies van werk, een scheiding, of het overlijden van een partner.

NHG neemt het verschil tussen de oorspronkelijke hypotheeksom en de verkoopopbrengst van de woning voor zijn rekening. Eventuele restschulden kunnen worden kwijtgescholden door NHG.

Provisie voor voordelen

Om in aanmerking te komen voor een NHG-hypotheek, dienen huizenkopers een provisie van 0,6 procent over het totale hypotheekbedrag te betalen. In 2024 bedraagt dit maximaal € 2.610,-. In ruil hiervoor krijgen kopers doorgaans een lagere hypotheekrente ten opzichte van een hypotheek zonder NHG. Dit komt doordat de garantie de risico’s voor de verstrekker verkleint.

Bij Alpina Hypotheken kunt u rekenen op deskundig advies. Of u nu uw eerste huis koopt, verbouwplannen heeft, duurzaamheid nastreeft, of uw hypotheek wilt herzien, onze adviseurs staan voor u klaar. Met één vast en lokaal aanspreekpunt en actuele kennis van de markt, begeleiden wij u naar de beste hypotheek voor uw situatie. Meer weten? Maak vrijblijvend een afspraak met een onze adviseurs bij jou in de buurt.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op