800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
dokter meet bloeddruk bij patiënt
Home Blog Zorgpremies 2024 bekend

Zorgpremies 2024 bekend: de belangrijkste wijzigingen op een rijtje

14 nov 2023
3 min leestijd

Op 12 november zijn de laatste zorgpremies die voor 2024 gaan gelden, bekendgemaakt.

Opvallend is dat de meeste verzekeraars een minder grote premie aanpassing doorvoeren dan eerder door de overheid werd voorspeld. Wij hebben voor jou de belangrijkste trends en conclusies op een rijtje gezet:

  • De premieverschillen tussen de budgetpolissen en de naturapolissen zijn aanzienlijk kleiner geworden. Dit houdt vooral verband met de slechte resultaten op de prijsvechters producten. De naturapolissen waarvoor traditioneel de meeste verzekerden kiezen, zijn gematigd verhoogd en qua prijs heel dicht bij elkaar komen te liggen. De bandbreedte tussen de vier grootste zorgverzekeraars varieert nu van €145,85 tot €147,45 per maand.
  • Voor de restitutieverzekeringen – op enkele uitzondering na combinatiepolissen met de meeste keuzevrijheid van zorgverleners – zijn de premies flink verhoogd. De verhoging varieert tussen €9 en €14 per maand, VGZ uitgezonderd. Ten opzichte van de naturapolis waar contractering van zorgverleners enigszins beperkt is, biedt de combinatiepolis bijna volledige keuzevrijheid van zorgverleners. Weliswaar voor een duidelijk hogere prijs, oplopend van €158 tot ruim €170 per maand.
  • Voor aanvullende zorgverzekeringen en tandartsverzekeringen lopen verzekeringsvergoedingen en prijzen sterk uiteen. Hier zien we sterk uiteenlopende prijsstijgingen. Juist daarom is het goed om naar voorwaarden te kijken om te zien welke aanvullende verzekering(en) bij jou situatie past.
zwart spaarvarken met geld ernaast

Stijgende prijzen

De prijsverhogingen in de basisverzekeringen worden mede veroorzaakt door hogere salarissen in de zorg, toenemende kosten van vergrijzing en inflatie. Daarnaast constateren wij de trend dat de premieverschillen tussen budgetverzekeringen en naturapolissen steeds kleiner wordt. Dit laatste vooral vanwege het ontstane premieverschil tussen budget verzekeringen versus naturapolissen. Wat moeilijk te verklaren was door verzekeraars.

Ook algemene prijsstijgingen in de afgelopen jaren leggen een steeds hogere druk op budgetten van consumenten. Samen met de algemene prijsinflatie van de afgelopen tijd verwachten wij dat veel mensen een scherpe keuze gaan maken bij hun keuze van zorgverzekering. Dit zal opnieuw leiden tot een verder ‘downgraden’ van zowel basiszorgverzekeringen als aanvullende verzekeringen.

Zorgverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Kies de zorgverzekering die bij jouw situatie past

Omdat prijsbeleid van zorgverzekeraars heeft gezorgd voor het verder verkleinen van prijsverschillen tussen de meeste budget en naturaverzekeringen, groeit de waarde van een objectief advies en de bijbehorende dienstverlening. Daarin onderscheidt Alpina zich al jaren met een objectieve vergelijkingssite en direct en snel bereikbare professionele zorgverzekeringsadviseurs die onze relaties helpen bij het maken van de juiste persoonlijke keuze. Juist nu de premieverschillen klein zijn is het belangrijk om goed naar de voorwaarden te kijken die bij jouw situatie past.

We zijn druk bezig om alle nieuwe premies en voorwaarden in onze zorgvergelijker te verwerken. Zodra deze online is kun je direct vergelijken en afsluiten!

Bereken direct de premie van jouw zorgverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op