800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Actuele hypotheekrente

Een duidelijk zicht op de actuele hypotheekrente is van essentieel belang als je wilt weten wat je op financieel vlak kunt verwachten bij het afsluiten van een hypotheek. Bij Alpina.nl krijg je een beeld van de verschillende hypotheekverstrekkers en het rentepercentage dat ze hanteren. Aegon, HollandWoont en Attens Hypotheken zijn daar enkele voorbeelden van.

Waarom stijgt de hypotheekrente?

Bij de zoektocht naar een goede hypotheek is het niet bepaald gemakkelijk om een voordelige oplossing te vinden. Bovenstaande overzicht met percentages maakt het toch al een stuk eenvoudiger. De vraag is nu natuurlijk, waarom stijgt de actuele hypotheekrente? De belangrijkste factor die hier een invloed op heeft, is de Centrale Banken.

Deze banken willen de globale economie beïnvloeden door de stand van de rente aan te passen. Vaak stijgt de rente – en dus ook de hypotheekrente – als er sprake is van een hogere inflatie. Rente kan gebruikt worden als een beschermingsmiddel tegen die inflatie, die ervoor zorgt dat de koopkracht van de consument verlaagt. Een hogere rente houdt bijvoorbeeld in dat je meer geld kunt verdienen op je spaargeld, maar ook dat je meer betaalt voor de maandelijkse aflossing van je hypotheek.

De hypotheekrente is sinds het begin van 2022 sterk gestegen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de rente op de kapitaalmarkt oploopt voor langlopende schulden. Ook zijn de rentes op de geldmarkt (voor kortlopende schulden) alleen maar gestegen. Een belangrijke factor hierbij is de stijgende inflatie.

hypotheek afsluiten? Neem contact met ons op!

 

Wanneer vindt inflatie plaats?

Inflatie heeft een grote invloed op de stijgende hypotheekrente en vindt meestal plaats na een sterke economische groeiperiode. In dit geval geven banken immers meer geld uit om de economie te stimuleren.

Door de lagere rente is het aantrekkelijker om geld te investeren in een woning of om geld te lenen. Het feit dat geld gemakkelijk geleend kan worden en dat er geld wordt bijgedrukt, zijn enkele van de factoren die de inflatie mede bewerkstelligen.

De gevolgen van een stijgende hypotheekrente

De stijgende hypotheekrente brengt logischerwijs enkele gevolgen met zich mee voor zij die een hypotheek willen afsluiten of een woning willen aankopen:

1. Een lagere maximale hypotheek

Een eerste belangrijke gevolg is dat de maximale hypotheek voor mensen die een woning willen aankopen lager ligt. Aangezien de rente op het geleende bedrag stijgt, hebben de meeste consumenten immers minder financiële marge.

De hypotheekrente is een belangrijke factor als het gaat om de maximale hypotheekberekening. Tegenwoordig is het zelfs voor mensen met een hoger inkomen steeds moeilijker om een hypotheek af te sluiten, aangezien de rentes alleen maar stijgen.

Dit hangt in feite samen met de hoge inflatie die zich voordoet. Het betekent ook dat die stijgende inflatie verwerkt wordt in de standaarden voor het bepalen van de maximale hypotheekberekening.

2. Hogere maandlasten

De maandlasten voor een hypotheek stijgen natuurlijk ook door de hogere rentes. Dit betekent dat je meer per maand betaalt voor eenzelfde geleende bedrag bij de bank in vergelijking met een paar jaar geleden.

3. Een onzekere huizenmarkt

Op basis van deze ontwikkelingen zullen de huizenprijzen gestaag dalen in de nabije toekomst. Daartegenover staat natuurlijk dat er weinig huizen te koop staan. De vraag naar woningen is dus nog een stuk groter dan het aanbod.

De hypotheekrente stijgt en dat betekent dat er ook een rechtstreeks gevolg is voor de huizenmarkt. Huizenzoekers denken nu immers twee keer na voor ze de knoop doorhakken en zijn eerder onzeker om een hypotheek af te sluiten.

Is een stijgende hypotheekrente iets om me zorgen over te maken?

Een stijgende hypotheekrente maakt het moeilijker om een hypotheek af te sluiten op een nieuwe woning. Aan de andere kant is het normaal dat die rente stijgt en daalt. Het betekent dan ook niet per se dat er geen mogelijkheden meer bestaan voor starters of mensen die willen verhuizen.

Hoe dan ook brengt de stijgende hypotheekrente een uitdaging met zich mee voor huizenzoekers. De extra kosten die bij het aankopen van een woning en het aflossen van een hypotheek komen kijken, zijn daar de grootste oorzaak van.

Hoewel stijgende rentes wel degelijk positief kunnen zijn (bijvoorbeeld als je geld op een rekening spaart of geld uitleent), loont het dus zeker de moeite om het effect van die stijging op je mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek niet te onderschatten.