Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Kan je een overlijdensrisicoverzekering afkopen?

Een overlijdensrisicoverzekering afkopen: het kan wel degelijk, maar het loont de moeite om je op voorhand voldoende te informeren over de mogelijkheden en voorwaarden bij je verzekeraar.

De overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die je nabestaanden na je overlijden wat meer financiële zekerheid geeft. Veel mensen kiezen er dan ook voor om de overlijdensrisicoverzekering  af te sluiten.

Het kan natuurlijk gebeuren dat je geen overlijdensrisicoverzekering meer wilt of een andere zoekt. In dat geval kan je je huidige overlijdensrisicoverzekering  afkopen, wat ook wel stopzetten betekent. Hoe gaat dat nu in zijn werk en waar moet je zoal op letten? Hieronder lees je meer.

Wat houdt het afkopen van een overlijdensrisicoverzekering precies in?

Het afkopen van een overlijdensrisicoverzekering betekent dat je deze stopzet en de premies die je tot dan toe hebt betaald, terugkrijgt. Belangrijk om te weten, is dat het afkopen van een overlijdensrisicoverzekering op verschillende manieren werkt, afhankelijk van welk type overlijdensrisicoverzekering je hebt afgesloten.

1. Een standaard overlijdensrisicoverzekering

Bij een standaard overlijdensrisicoverzekering krijg je hoe dan ook het bedrag uitgekeerd dat je hebt laten verzekeren, wanneer je binnen de op voorhand vastgelegde termijn overlijdt. Bij deze vorm bouw je geen kapitaal op. Dat houdt in dat je je overlijdensrisicoverzekering wel kunt beëindigen, maar niet kunt afkopen.

2. Een kapitaal overlijdensrisicoverzekering

Bij deze overlijdensrisicoverzekering bouw je als verzekeringnemer wel kapitaal op en wordt er een op voorhand vastgelegd verzekerd bedrag op een op voorhand afgesproken datum uitgekeerd. Dat betekent dat je zo’n verzekering wel kunt afkopen.

Heb je de kapitaal overlijdensrisicoverzekering al een aantal jaren? Dan krijg je waarschijnlijk een stuk van je geld terug. Houd er echter rekening mee dat het terugbetaalde bedrag altijd lager zal liggen dan de reeds betaalde premies!

3. Een gemengde overlijdensrisicoverzekering afkopen

Ten slotte is er ook de gemengde overlijdensrisicoverzekering, die in feite een combinatie is van de eerste twee. Hierbij maak je duidelijke afspraken met je verzekeraar over de hoogte van de uitkering en de datum waarop je nabestaanden deze krijgen.

Het is wel degelijk mogelijk om een gemengde overlijdensrisicoverzekering af te kopen, maar het stukje van de verzekering dat betrekking heeft op de standaard overlijdensrisicoverzekering verlies je hoe dan ook.

Waarom moet je een overlijdensrisicoverzekering afkopen?

Er zijn verschillende redenen om een overlijdensrisicoverzekering af te kopen, zoals je hieronder ziet:

1. Je zoekt een verzekeraar met betere voorwaarden

Het kan zijn dat de voorwaarden van je huidige verzekeraar niet aan je verwachtingen voldoen, bijvoorbeeld de minimale duurtijd van de overlijdensrisicoverzekering.

2. Je hebt geen overlijdensrisicoverzekering meer nodig

Als je je hypotheek bijna hebt afbetaald, kan het zijn dat je geen overlijdensrisicoverzekering  meer nodig hebt en deze wilt afkopen.

3. Je wil een goedkopere oplossing

Ten slotte kan het gebeuren dat je een overlijdensrisicoverzekering vindt met een goedkopere premie en zo geld bespaart op de lange termijn.

Waar moet je op letten bij het afkopen van een overlijdensrisicoverzekering?

Bij het afkopen van een overlijdensrisicoverzekering zijn er bepaalde zaken waar je best op let. Hier krijg je een duidelijk overzicht:

1. Let op de polisvoorwaarden

Onderzoek altijd de voorwaarden van je verzekering voor je deze afkoopt. In bepaalde gevallen is het immers zelfs niet mogelijk of zijn er specifieke vereisten aan verbonden.

2. De hoogte van de afkoopwaarde varieert

Daarbij zal de hoogte van de afkoopwaarde van je overlijdensrisicoverzekering(de waarde die je terugkrijgt) afhangen van de waarde die je al hebt opgebouwd over de jaren. Hoe meer premie je al hebt betaald, hoe hoger dat bedrag. Bij een verzekering die minder dan 5 jaar loopt, krijg je doorgaans slechts een klein stukje terug.

De voor- en nadelen van het afkopen van een overlijdensrisicoverzekering

Zit je nog met twijfels of onduidelijkheden over het afkopen van een overlijdensrisicoverzekering? Onderstaande voordelen en nadelen kunnen je helpen om een keuze te maken:

Voordelen

  1. Je kan je premies (gedeeltelijk) terugkrijgen
  2. Je kan een betere verzekering vinden voor jouw situatie
  3. Je kan geld besparen bij een nieuwe verzekeraar

Nadelen

  1. Afkopen is niet altijd mogelijk
  2. Het terugbetaalde bedrag is lager dan de premies die je hebt betaald
  3. Je nabestaanden zijn niet langer financieel beschermd als je geen nieuwe overlijdensrisicoverzekering afsluit