800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Premie overlijdensrisicoverzekering dokter

Hoe wordt de premie van een overlijdensrisicoverzekering bepaald

De overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die je hoe dan ook moet overwegen als je je nabestaanden een financiële buffer wilt geven na je overlijden. Met zo’n verzekering bouw je immers een verzekerd bedrag op gedurende je leven, door elke maand een premie te betalen. Deze premie resulteert uiteindelijk in een groot verzekerd bedrag, dat je gezin kan gebruiken als financiële steun.

Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is de hoogte van de premie die je betaalt. Die hangt namelijk van een aantal factoren af.

De belangrijkste premiebepalende factoren bij een overlijdensrisicoverzekering

1. Het verzekerde bedrag

Ten eerste is er het verzekerde bedrag zelf, met andere woorden het bedrag dat je nabestaanden zullen ontvangen na je overlijden. Het spreekt voor zich dat je meer maandelijkse premie betaalt aan je verzekeraar als dit bedrag hoger ligt. Het voordeel is dan natuurlijk wel dat je gezin een extra grote financiële buffer ter beschikking heeft.

2. De looptijd of geldigheidsduur van de verzekering

Ook de geldigheidsduur van de overlijdensrisicoverzekering speelt een rol bij het bepalen van de premie. Over het algemeen brengt een langere verzekering meer financiële risico’s met zich mee voor de verzekeraar, waardoor de maandelijkse kosten in dit geval iets hoger liggen. Als verzekeringnemer heb je in de meeste gevallen wel de vrijheid om de geldigheidsduur zelf te bepalen.

3. De leeftijd van de verzekeringnemer

Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie voor je overlijdensrisicoverzekering. Dat is logisch, aangezien oudere mensen een hoger risico lopen om te overlijden. Als je veel maandelijkse kosten wilt besparen, dan loont het zeker de moeite om zo vroeg mogelijk een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Op die manier betaal je per maand slechts 5 of 6 euro.

4. De gezondheid en het rookgedrag van de verzekerde

Bij elke levensverzekering, waaronder de overlijdensrisicoverzekering, geldt: hoe slechter de gezondheid van de verzekeringnemer, hoe hoger de maandelijkse premie. Dat komt natuurlijk doordat de kans op overlijden groter is bij mensen die aan bepaalde (chronische) aandoeningen of kwaaltjes lijden.

Bij de overlijdensrisicoverzekering weegt het rookgedrag extra zwaar door bij het bepalen van de maandelijkse premie. Rokers lopen immers een veel groter risico om chronische aandoeningen te krijgen en sterven over het algemeen ook vroeger.

5. Het geslacht van de verzekerde

Bij heel wat verzekeraars speelt ook het geslacht van de verzekeringnemer een belangrijke rol bij het vastleggen van de te betalen premie. Dit heeft te maken met het feit dat vrouwen over het algemeen langer leven dan mannen. Het risico op overlijden is kleiner, waardoor vrouwen dan ook wat minder betalen voor de premie van hun overlijdensrisicoverzekering.

6. Het type overlijdensrisicoverzekering

Ten slotte zal de premie die je betaalt voor je overlijdensrisicoverzekering grotendeels bepaald worden door het type overlijdensrisicoverzekering dat je kiest. We kunnen drie vormen onderscheiden:

De gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Bij deze verzekering betaal je als verzekeringnemer elke maand en elk jaar hetzelfde bedrag. Dit is dan ook de beste oplossing voor verzekeringnemers die een stabiele maandelijkse kost willen betalen.

De lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Een lineair dalende verzekering houdt in dat de premie steeds lager wordt, wat natuurlijk financieel interessant is op de korte termijn. Op de lange termijn is het nadeel dan wel dat het uiteindelijke uitgekeerde bedrag lager zal liggen.

De annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Ten slotte is er de annuïtair dalende verzekering, waarbij de premie elk jaar met een bepaald percentage daalt. In dit geval kost de verzekering minder dan de gelijkblijvende verzekering, maar nog altijd iets meer dan de lineair dalende verzekering.

Premie overlijdensrisicoverzekering stethoscoop

Het belang van premies en overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken

Bij de zoektocht naar een overlijdensrisicoverzekering die bij jouw situatie past, is het budget dat je ervoor over hebt erg belangrijk. Bovenstaande factoren helpen je alvast om een goed beeld te krijgen van de premie die je betaalt.

Hoewel een hogere premie op het eerste zicht misschien een nadeel mag lijken, zijn er ook voordelen aan verbonden.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!