800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Overlijdensrisicoverzekering zonder medische keuring afsluiten?

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is het altijd verplicht om informatie te geven over je gezondheidstoestand. Dit gebeurt door middel van een zogenaamde gezondheidsverklaring met vragen over je algemene gezondheid, eventuele chronische aandoeningen en meer.

Je verzekeraar gebruikt deze vragenlijst om te bepalen of je in aanmerking komt voor een overlijdensrisicoverzekering en om te bepalen hoe hoog je maandelijkse premie ligt. In veel gevallen is het vereist dat je als verzekeringnemer een bijkomende medische keuring laat doen voor je overlijdensrisicoverzekering .

Misschien vraag je je als verzekeringnemer af of het mogelijk is om zo’n overlijdensrisicoverzekering zonder medische keuring af te sluiten? Bij de meeste verzekeraars kan dat, maar er zijn doorgaans wel voorwaarden aan verbonden. Zo kan het zijn dat je maximaal een bepaalde leeftijd mag hebben of slechts tot een bepaald bedrag kunt laten verzekeren.

Houd er rekening mee dat de medische voorwaarden voor een overlijdensrisicoverzekering verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Je doet daar dan ook best onderzoek naar, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!

Wat houdt een medische keuring of medische acceptatie bij een overlijdensrisicoverzekering precies in?

Een medische keuring bij een overlijdensrisicoverzekering gaat iets verder dan een gezondheidsverklaring en houdt in feite in dat je verzekeraar extra informatie nodig heeft over je gezondheid. Hiervoor werkt deze samen met een medisch adviseur, zoals een arts, die grondiger onderzoek doet naar je gezondheid en eventuele problemen.

De reden waarom zo’n medische keuring vaak verplicht is, is eenvoudig: op basis van je gezondheid kan de verzekeraar in kwestie bepalen hoe groot je kans op overlijden is. Dit heeft immers een grote invloed op de premie die je betaalt. Daarbij kan een verzekeraar ook een overlijdensrisicoverzekering weigeren als hij van oordeel is dat je kans op overlijden te groot is.

Als je verzekeraar van mening is dat een extra medische keuring nodig is om je situatie te beoordelen, dan word je hierover geïnformeerd. Dit medische onderzoek omvat verschillende zaken:

1. Een vragenlijst

Op basis van een vragenlijst beoordeelt de arts of je een hoger risico loopt op bepaalde chronische aandoeningen of al een aandoening hebt. Het is erg belangrijk om deze vragenlijst zo eerlijk mogelijk te beantwoorden.

2. Een lichamelijk onderzoek

Een lichamelijk onderzoek geeft meer informatie over bepaalde symptomen van chronische aandoeningen of ziektes. Denk maar aan kanker, een probleem met je lymfeklieren, organen, enzovoort.

3. Een urineonderzoek

Een urineonderzoek geeft dan weer extra duidelijkheid over eventuele problemen met nieren of bijnieren. Een slechte werking van deze organen verhoogt immers de kans op (vroegtijdig) overlijden.

4. Een cardiogram

Tot het medisch onderzoek behoort ook een cardiogram, zowel in rust als tijdens fysieke inspanning. Op die manier meet men je hartslag, de gezondheid van je hartkleppen, bloedtoevoer, bloeddruk en meer om eventuele problemen of het risico op toekomstige problemen te identificeren.

5. Een longfoto

Soms wordt er ook een longfoto gemaakt tijdens een medische keuring. Dit is vooral zo als je rookt of hebt gerookt, aangezien de kans op longschade en vroegtijdig overlijden in dat geval hoger is.

Wat is het resultaat van een medische keuring bij een Overlijdensrisicoverzekering?

Zodra je een medische keuring hebt afgelegd, zijn er drie mogelijke uitkomsten bij je verzekeraar:

1. Je wordt aanvaard voor de verzekering

In dit geval ontvang je het verzekeringsbewijs of polisblad bij je verzekeraar en wordt je overlijdensrisicoverzekering aanvaard zoals je deze zelf hebt opgesteld.

2. Je moet aan extra voorwaarden voldoen

Het kan gebeuren dat je aanvaard wordt voor een overlijdensrisicoverzekering , maar dat je wel een hoger medisch risico loopt. Hierdoor moet je misschien een hogere maandelijkse premie betalen of instemmen met een kortere looptijd van de overlijdensrisicoverzekering .

3. Je wordt niet aanvaard

Als je medische toestand niet voldoet aan de minimumvoorwaarden heeft de verzekeraar het recht om je overlijdensrisicoverzekering af te keuren, tot je gezondheidssituatie eventueel verbetert. Het is in dat geval echter ook mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering aan te vragen bij een andere verzekeraar, die je misschien wel aanvaardt.