Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Wat houdt een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering in?

Bij de zoektocht naar de beste overlijdensrisicoverzekering voor jouw situatie, budget en voorkeuren is het onvermijdelijk dat je tussen verschillende types verzekeringen moet kiezen:

  • De gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering
  • De lineair dalende overlijdensrisicoverzekering
  • De annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering
annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering grafiek

De annuïtair dalende of afnemende overlijdensrisicoverzekering is een veel gekozen optie omdat er enkele interessante voordelen aan verbonden zijn. Wat is zo’n verzekering precies en in welke situatie kies je best voor deze optie? Vragen die je hier beantwoord ziet.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!

Wat is annuïtair bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering?

Voor we dieper in kunnen gaan op de voordelen van een annuïtair afnemende overlijdensrisicoverzekering, loont het de moeite om het begrip te analyseren. Bij een dergelijke verzekering is er sprake van een dalende trend als het gaat om de premie die je betaalt.

Annuïtair heeft dan weer betrekking op de tijdspanne waarover die daling zich voordoet, namelijk per jaar. Bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering zal de bijhorende premie dus elk jaar lager worden. Doorgaans gebeurt dit op basis van een zogenaamd annuïteitspercentage.

In die zin vertoont deze verzekeringsvorm een contrast met de lineair dalende overlijdensrisicoverzekering, aangezien men bij deze laatste geen percentage gebruikt om het af te betalen bedrag te doen dalen. Het grootste verschil is er echter met de gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering, waarbij de maandelijkse of jaarlijkse premie logischerwijs altijd even hoog blijft.

Wanneer kun je het beste een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

De betekenis van annuïtair afnemend is duidelijk, maar in welke situaties is het afsluiten van deze verzekering nu een goed idee? Zoals de naam al doet vermoeden, is de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering een slimme zet als je ook een zogenaamde annuïtaire hypotheek hebt afgesloten op je woning.

Bij zo’n hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag over de hele afbetalingsperiode. Een stukje daarvan is rente en met een ander deel betaal je de hypotheek op je woning af. In het begin is dit rentegedeelte in het begin nog groot, aangezien je die rente betaalt over een hoger bedrag.

Het voordeel is echter dat je na verloop van tijd meer van je openstaande hypotheek afbetaalt, waardoor je hypotheekschuld ook kleiner wordt. Een bijkomend gevolg daarvan is dat de te betalen rente steeds kleiner wordt. Aangezien je echter wel elke maand eenzelfde som afbetaalt, wordt het totaal afbetaalde bedrag steeds groter.

Samengevat betekent dit dat de hypotheekschuld aan het begin van de hypotheeklooptijd traag daalt en aan het einde snel. De annuïtaire hypotheek is dus alvast een goede basis om ook een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

De voordelen van een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Wat zijn nu precies de belangrijkste voordelen van de annuïtair afnemende overlijdensrisicoverzekering? Hieronder een duidelijk overzicht:

1. De verzekering sluit goed aan bij een annuïtaire hypotheek

Zoals reeds gezegd is de annuïtair afnemende overlijdensrisicoverzekering een goede aanvulling op de annuïtaire hypotheek. Als verzekeringnemer kan je de overlijdensrisicoverzekering op die manier opstellen dat het percentage dat je elk jaar minder moet betalen aan hypotheekschuld gelijk loopt met het percentage dat je elk jaar minder uitgekeerd krijgt van de overlijdensrisicoverzekering.

2. De premie is redelijk laag

Een tweede belangrijk voordeel van de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering is dat de premie bij deze optie relatief laag ligt. Aan het begin van de looptijd is die nog hoog, maar naarmate de tijd verstrijkt daalt de maandelijkse kostprijs steeds verder. De langetermijnmarge die een dergelijke verzekering biedt, verklaart dan ook meteen de populariteit ervan bij verzekeringnemers die aan de toekomst denken.

Kortom, een annuïtair afnemende overlijdensrisicoverzekering is een optie die je als potentiële verzekeringnemer zeker moet overwegen. Zowel voor je eigen financiële veiligheid tijdens jouw leven, als voor die van je nabestaanden na je overlijden!