800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Wat is een gezondheidsverklaring bij een overlijdensrisicoverzekering?

De overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die je nabestaanden meer financiële zekerheid geeft na je overlijden. Dat is dan ook meteen de grootste reden waarom steeds meer mensen voor deze verzekering kiezen: het geeft hen gemoedsrust, omdat ze weten dat hun gezin of familie na hun overlijden minder financiële problemen zullen ervaren.

Voor het afsluiten van zo’n overlijdensrisicoverzekering moet men echter met een aantal zaken rekening houden, waaronder de gezondheidstoestand van de verzekeringnemer zelf. Die toestand zal immers een grote invloed hebben op de uiteindelijke premie die je betaalt per maand. De gezondheidstoestand wordt bepaald op basis van een gezondheidsverklaring.

Wat houdt deze verklaring precies in en is die verplicht? Alle antwoorden op vragen in verband met de gezondheidsverklaring bij een overlijdensrisicoverzekering vind je hieronder.

Gezondheidsverklaring bij overlijdensrisicoverzekering gezin

Wat is een gezondheidsverklaring precies?

De gezondheidsverklaring bij een overlijdensrisicoverzekering is een document met daarin allerlei vragen over je gezondheid. Op basis van jouw antwoorden op die vragen zal een medisch adviseur je gezondheidstoestand beoordelen.

Hieruit volgt dan advies aan de verzekeraar in kwestie, om een antwoord de krijgen op de vraag of deze je kan accepteren voor een overlijdensrisicoverzekering. Ook wordt bepaald welke voorwaarden aan die acceptatie vasthangen.
Overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!

Wat is het nut van een gezondheidsverklaring?

Bij een overlijdensrisicoverzekering gaat het om een verzekering op het leven van de verzekeringnemer. Het spreekt voor zich dat de verzekeraar daarom een duidelijk beeld wil hebben van de gezondheidstoestand van die persoon, om het risico op overlijden in te schatten. Dat is de belangrijkste functie van de gezondheidsverklaring.

Op basis van de medische beoordeling, die altijd onafhankelijk is, kan de verzekeraar immers beter inschatten wat de levensverwachting van de verzekeringnemer is. Dat is dan ook waarom er in die verklaring vragen staan in verband met je levensstijl, of je rookt of niet, vroegere of huidige (chronische) ziektes en aandoeningen, enzovoort.

Deze info wordt gebruikt om de maandelijkse premie die je betaalt voor je verzekering vast te leggen. Het resultaat daarvan is dat je gezin of nabestaanden na je overlijden een vast bedrag uitgekeerd krijgen.

Is een gezondheidsverklaring bij een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

In het overgrote deel van de gevallen is het invullen van een gezondheidsverklaring door de verzekeringnemer bij een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Het is immers een essentieel hulpmiddel bij het bepalen van de maandelijkse premie en of je als verzekerde wel geaccepteerd kan worden.

 

Welke vragen stelt de verzekeraar in een gezondheidsverklaring:

Als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, dan wil je natuurlijk meer weten over de inhoud van de gezondheidsverklaring. Zo bereid je je alvast goed voor op het geven van duidelijke antwoorden.

Belangrijk om hierbij te weten is dat je verzekeraar je niet zomaar alles mag vragen in verband met je gezondheid. Er bestaat namelijk een medische vragenlijst, opgesteld door het Verbond van Verzekeraars, waar je verzekeraar zich aan moet houden als je tot 278.004 euro wilt laten verzekeren.

Hieronder een overzicht van enkele vragen die worden gesteld in de gezondheidsverklaring van een overlijdensrisicoverzekering :

  1. Ben je ooit een operatie ondergaan?
  2. Gebruik(te) je (ooit) medicijnen?
  3. Heb je last van bepaalde chronische aandoeningen (bloedarmoede, epilepsie,…)?

Wil je een hoger bedrag wilt laten verzekeren? Dan heeft je medisch adviseur het recht om extra informatie over je gezondheid of zelfs een medische keuring aan te vragen. Weliswaar met jouw toestemming. Zo’n keuring kan bestaan uit:

  • Een extra vragenlijst
  • Een lichamelijk onderzoek
  • Een hartfilm
  • Een urineonderzoek
  • Een longfoto

Bij een verzekerd bedrag van hoger dan 1.000.000 euro is het altijd verplicht om een medisch onderzoek te ondergaan. De kosten die hierbij komen kijken, worden door de verzekeraar zelf betaald, zelfs als je er uiteindelijk voor kiest om de overlijdensrisicoverzekering toch niet af te sluiten.

Wie kan de inhoud van je gezondheidsverklaring zien?

Het invullen van een gezondheidsverklaring is natuurlijk een delicate zaak en dat betekent dat niet iedereen die gegevens kan zien. Alle info en antwoorden die je opgeeft, zijn vertrouwelijk. Dat wil zeggen dat enkel de medische adviseur en de medewerkers van de medische instelling waarop je vertrouwt inzicht hebben in je verklaring.

Ten slotte heb je als verzekeringnemer het recht om als eerste de uitkomst van de verklaring te weten. Dit wordt ook wel het ‘recht op eerste kennisneming genoemd’ en geeft je als verzekeringnemer meer gemoedsrust bij het opstellen van je gezondheidsverklaring.

Meer informatie over de gedragscode vind je hier.