800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat is het verschil tussen een levensverzekering en een uitvaartverzekering?

Vaak ontstaat er verwarring tussen de zogenaamde levensverzekering en de uitvaartverzekering. Begrijpelijk, want heel wat verschillende soorten verzekering hebben overlappende eigenschappen en zijn daarom vaak moeilijk uit elkaar te houden.

Aan de andere kant zijn die verschillen meestal wel erg belangrijk, zoals dat bij de levensverzekering en de uitvaartverzekering het geval is.

Verschil levensverzekering uitvaartverzekering kaarsen

Wat is het grootste verschil tussen beide?

De levensverzekering is in feite een verzamelnaam voor verschillende soorten verzekeringen die verband houden met het leven en de dood. De uitvaartverzekering is daar één van. Het woord ‘levensverzekering’ heeft dus betrekking op meerdere verzekeringen, waaronder ook:

Uitvaartverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering is, zoals de naam doet vermoeden, een verzekering die je nabestaanden na je overlijden financiële steun geeft bij het financieren van je uitvaart.

De kenmerken van een uitvaartverzekering

Hieronder enkele belangrijke kenmerken van de uitvaartverzekering:

  1. Een uitvaartverzekering betaalt altijd uit

Ten eerste is een uitvaartverzekering een verzekering die altijd uitbetaalt. Er is dus geen op voorhand vastgelegde looptijd of andere tijdsvoorwaarden aan verbonden. Dat betekent dat je nabestaanden het opgebouwde en verzekerde bedrag hoe dan ook uitgekeerd krijgen voor de financiering van de uitvaart.

Hierdoor heb je als verzekeringnemer tijdens je leven minder kopzorgen. Je weet immers dat je nabestaanden na je overlijden alvast geen eigen financiële middelen moeten gebruiken om je een waardige uitvaart te geven.

  1. Een uitvaartverzekering is goedkoper voor jongere mensen

Hoe vroeger je een uitvaartverzekering afsluit, hoe minder je zult betalen aan maandelijkse premie. Dat komt doordat het risico op overlijden bij een jonger persoon veel kleiner is dan bij een oudere.

Als je een uitvaartverzekering afsluit aan 18 jaar, betaal je hierdoor vaak slechts 5 of 6 euro per maand. Hoe vroeger je er dus aan begint, hoe meer financiële marge je jezelf biedt.

  1. Een uitvaartverzekering is enkel voor je uitvaart

Ten slotte kan het verzekerde bedrag dat je nabestaanden krijgen na je overlijden bij een uitvaartverzekering enkel gebruikt worden voor de financiering van je uitvaart.

Dit in tegenstelling tot een overlijdensrisicoverzekering, waarbij men meer vrijheid heeft. Het voordeel daarvan is dan wel weer dat je nabestaanden en jijzelf zeker zijn van een mooie, verzorgde uitvaart.

Wat is een levensverzekering?

De levensverzekering is zoals gezegd een overkoepelende term voor verschillende verzekeringen die met leven en dood te maken hebben, waaronder de uitvaartverzekering.

De kenmerken van een levensverzekering

Hieronder enkele van de belangrijkste kenmerken van deze verzekering:

  1. Een levensverzekering kan verschillende doeleinden hebben

Juist doordat een levensverzekering verschillende soorten verzekeringen omvat, biedt het je als verzekeringnemer heel wat vrijheid bij de zoektocht naar de juiste verzekering.

Zo kan je ervoor kiezen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, waardoor je nabestaanden extra financiële middelen hebben om van te leven. Ook is het mogelijk om met het opgebouwde saldo van de verzekering een pensioen aan te vullen of de uitvaart te regelen.

  1. Bij een levensverzekering is geen notaris nodig

Welke levensverzekering je ook afsluit, je bepaalt altijd helemaal zelf wie je financiële bescherming biedt na je overlijden. Daarbij heb je ook zelf in de hand hoe veel geld je opbouwt gedurende de looptijd van de verzekering, wie het geld uitgekeerd krijgt na je overlijden, enzovoort.

Het voordeel hiervan is dat je niet naar een notaris heeft te gaan om je beslissingen en voorkeuren vast te leggen. Dit betekent in de eerste plaats dat je daar alvast geen geld aan kwijt bent. Een tweede voordeel is dat je verzekeraar je op die manier beter leert kennen, waardoor de zoektocht naar de beste levensverzekering veel gemakkelijker wordt.

  1. Het geld van de levensverzekering is snel beschikbaar

Ten slotte hoef je je bij de meeste levensverzekeringen geen zorgen te maken over een laattijdige uitkering. Het verzekerde bedrag dat je gedurende de looptijd van de verzekering hebt opgebouwd, is immers bijna meteen beschikbaar na je overlijden.

Dit bespaart je nabestaanden niet enkel heel wat administratieve kopzorgen, maar ook ook financiële uitdagingen. Het bedrag kan immers meteen aangewend worden om tijdens de eerste, emotioneel zware periode na je overlijden alvast geldproblemen te voorkomen.