800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe werkt het oversluiten van een uitvaartverzekering?

De juiste uitvaartverzekering kiezen is van groot belang als je zeker wilt zijn dat die bij jouw situatie, budget en voorkeuren past. Vaak kiezen mensen ervoor om een uitvaartverzekering over te sluiten, omdat dat enkele interessante voordelen met zich meebrengt. De keerzijde van de medaille is dan weer dat er ook nadelen aan verbonden zijn.

Wat is het oversluiten van een uitvaartverzekering, hoe gaat dit proces in zijn werk en waar let je best op als je deze stap zet? Al deze vragen krijgen hier een antwoord, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Oversluiten uitvaartverzekering puzzelstukjes

Waarom moet je een uitvaartverzekering oversluiten?

Een uitvaartverzekering oversluiten is interessant als de voorwaarden van je huidige verzekeraar of verzekering niet meer passen bij je eigen voorkeuren, budget en situatie. Het oversluiten van een uitvaartverzekering is enkel interessant als er sprake is van een situatie waarin die verzekering naar jouw mening weinig oplevert.

In de meeste gevallen heeft dit te maken met de polisvoorwaarden. Deze kunnen veranderen, waardoor het plots niet meer interessant is om bij je verzekeraar te blijven. Aan de andere kant kan het ook gebeuren dat je persoonlijke situatie of wensen ten opzichte van de uitvaartverzekering en je uitvaart zelf veranderen. In dit geval is oversluiten of overstappen ook een goed idee.

Uitvaartverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!

Hoe werkt het oversluiten van een uitvaartverzekering?

Met het oversluiten van een uitvaartverzekering bedoelen we eigenlijk overstappen. Dat betekent dat het verzekeringscontract bij je huidige verzekeraar opgezegd wordt en je een nieuw contract bij een andere verzekeraar afsluit. In die zin is het een beetje als veranderen van energieleverancier of telecombedrijf.

Voor je je huidige uitvaartverzekering kunt oversluiten, moet je deze echter afkopen. Daarna gaat men de waarde van je vorige verzekering in de nieuwe stoppen van zodra deze actief wordt. Hierbij komen bepaalde overstapkosten kijken, dus houdt daar zeker rekening mee als je ervoor kiest om een uitvaartverzekering over te sluiten.

Een andere mogelijkheid, naast het oversluiten van een uitvaartverzekering, is om gewoon bij te verzekeren. Dit is vooral een oplossing als je denkt dat je huidige verzekering onvoldoende zal zijn om je uitvaart later te financieren. Met een goede bijverzekering dek je extra kosten die daarbij komen kijken.

Wat zijn de voor- en nadelen van een uitvaartverzekering oversluiten?

Wat zijn nu precies de voordelen en nadelen van een uitvaartverzekering oversluiten? Hieronder een duidelijk overzicht:

De voordelen

  1. Je kiest gemakkelijk een verzekeringscontract dat bij je past

Ten eerste geeft het oversluiten van een uitvaartverzekering je natuurlijk de vrijheid om een andere verzekering af te sluiten. Als je bijvoorbeeld altijd al een Kapitaalverzekering hebt gehad, maar plots van gedachten verandert en je nabestaanden ook op praktisch vlak wilt ondersteunen met een diensten- en productenpakket, dan schakel je gemakkelijk over naar een Naturaverzekering.

  1. Je verandert zonder problemen van verzekeraar

Daarbij is het ook mogelijk om je uitvaartverzekering over te sluiten naar een andere verzekeraar. Dit kan interessant zijn als je niet langer tevreden bent over de algemene voorwaarden van de verzekeraar die je hebt of omwille van een andere reden liever een nieuwe verzekeraar wilt.

  1. Je kan een deel van de verzekerde waarde meenemen

Vaak denken mensen dat het oversluiten van een uitvaartverzekering enkel kosten met zich meebrengt, maar dat is niet waar. In de meeste gevallen is het wel degelijk mogelijk om een deel van de verzekerde waarde mee te nemen naar je nieuwe verzekering of verzekeraar.

De nadelen

  1. Je betaalt overstapkosten

Het oversluiten van een uitvaartverzekering brengt hoe dan ook kosten met zich mee, aangezien verzekeraars overstapkosten aanrekenen. Bij de overweging om een andere verzekeraar te kiezen, houd je daar dus best wel rekening mee.

  1. Je betaalt waarschijnlijk een hogere premie

Daarbij zal je bij het oversluiten van een uitvaartverzekering doorgaans ook wat meer premie betalen. Dit is te wijten aan het feit dat de hoogte van die premie gebaseerd is op de leeftijd van de verzekeringnemer.

Hoe ouder je bent, hoe meer je maandelijks betaalt. Als je aan 18 jaar een uitvaartverzekering bij een verzekeraar hebt, maar aan 30 wilt overschakelen, zal je nieuwe verzekeraar je premie bepalen op basis van je huidige leeftijd. Ook dit is een extra kost om in het achterhoofd te houden als je een oversluiting overweegt!