800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat kost een verzuimverzekering?

Hoewel een verzuimverzekering niet wettelijk verplicht is, is het vaak wel verstandig om er een af te sluiten. Stel dat een van uw werknemers ziek wordt. U krijgt dan te maken met een heleboel kosten, zoals het 2 jaar doorbetalen van het loon, kosten voor vervangend personeel, verzuimbegeleiding en re-integratie. Alles bij elkaar kunnen deze kosten flink oplopen. Met een verzuimverzekering bent u hiervoor gedekt. Maar wat kost een verzuimverzekering zelf eigenlijk? Op Alpina.nl zetten we kosten voor een verzuimverzekering voor u op een rijtje.

Vraag direct een offerte aan voor een verzuimverzekering!

Kosten verzuimverzekering mok tissues

Gemiddelde kosten verzuimverzekering

Om de premie te berekenen gebruikt een verzekeraar een premiepercentage. De premie voor een verzuimverzekering kan berekend worden door dit premiepercentage te vermenigvuldigen met de totale loonkosten. De premie ligt gemiddeld tussen de 1,5% en 5,5% van de totale loonkosten. De hoogte van het percentage is afhankelijk van verschillende factoren.

Bij het berekenen van de premie voor een verzuimverzekering kijkt een verzekeraar naar:

  • De samenstelling van uw personeel (leeftijd, aantal parttimers etc.)
  • De sector of branche waarin u werkt
  • De verzuimcijfers van de afgelopen 3 jaar

Vraag direct een offerte aan voor een verzuimverzekering!

Kosten verzuimverzekering per jaar

Elk bedrijf is weer anders. Daarom verschilt de premie voor een verzuimverzekering per organisatie. Elk jaar wordt de premie opnieuw bekeken. Hierbij wordt er gekeken naar of de bedrijfsgegevens zijn veranderd en of er personeelswisselingen zijn geweest, waardoor de leeftijdsopbouw is veranderd. Daarnaast wordt er gekeken naar de verhouding tussen hoeveel er het afgelopen jaar is uitgekeerd en hoeveel premie er betaald is. Hierbij wordt er ook gelet op het verzuim van de afgelopen drie jaar en naar de premie. Bepaalde structurele veranderingen in een sector kunnen soms leiden tot een aanpassing.

Kosten zieke medewerker

Wist u dat de veel organisaties niet goed weten hoeveel een langdurig zieke medewerker kost? Dit is namelijk ander half keer zoveel als de meeste denken. Als uw werknemer ziek is, krijgt u te maken met verschillende kostenposten. De grootste kostenpost is het doorbetalen van het loon. Als werkgever bent u namelijk verplicht om het loon van uw werknemer 2 jaar door te betalen bij ziekte. Dit noemen we ook wel loonbetalingsverplichting. Wettelijk gezien krijgt een werknemer minimaal 70% van het brutoloon. Als uw bedrijf zich heeft aangesloten bij een CAO kan dit nog verschillen. In veel CAO’s is vastgelegd dat de zieke werknemer in het 1e jaar 100% van het brutoloon ontvangt en in het 2e jaar 70%.

Naast de loonbetalingsverplichting krijgt u te maken met een aantal andere kosten, zoals kosten voor verzuimbegeleiding, vervangend personeel, kosten doordat u misschien omzet misloopt en kosten wanneer de werknemer gaat re-integreren. Het Centraal Planbureau heeft een voorbeeld gemaakt van de kostenposten per dag voor een zieke werknemer. Hierbij zijn ze uitgegaan van een gemiddeld jaarinkomen in Nederland van €36.500.

Bron: Centraal Planbureau
Kosten per dag
Doorbetaling van het loon €153
Kosten vervangend personeel €146
Verlies productie €43
Kosten arbodienstverlening €60
Verzuimbegeleiding €7,50
Totale kosten €410

Vraag direct een offerte aan via Alpina

Op Alpina.nl kunt u eenvoudig een offerte aanvragen voor een verzuimverzekering. Hiervoor hebben we alleen een aantal gegevens over uw bedrijf en uw personeel nodig. Komt u er niet uit of heeft u nog vragen? Dan kunt u contact met ons opnemen. U kunt ons telefonisch bereiken via telefoonnummer 088 – 688 37 12. Wij staan u graag te woord.

Vraag direct een offerte aan voor een verzuimverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op