800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Gebruik lachgas in het verkeer
Home Blog campagne tegen lachgas in het verkeer

Campagne tegen gebruik lachgas in het verkeer

14 aug 2019
3 min leestijd

De afgelopen jaren is het gebruik van lachgas in het verkeer flink toegenomen, aldus Veilig Verkeer Nederland. De organisatie komt binnenkort met een uitgebreide Social Media campagne om de gevaren van lachgas onder de aandacht te brengen.

Lachgas in het verkeer neemt toe

Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal ongelukken als gevolg van het gebruik van lachgas door bestuurders sterk is toegenomen. In 2016 ging het om zestig gevallen. Dit jaar staat de teller al op 960 incidenten. De meeste verkeersincidenten met lachgas vonden plaats in grote steden.  Gemeenten van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn dan ook sterk voorstander om het lachgas op te nemen in de Geneesmiddelenwet.

De ongelukken gebeuren niet alleen door de effecten van het gas zelf. Het is vaak een combinatie van het gebruik van lachgas met andere verdovende middelen zoals alcohol en drugs, waardoor het effect van het lachgas versterkt wordt. Ook ziet de politie dat bestuurders allerlei gevaarlijke manoeuvres uithalen doordat zij een ballon vullen of aan hun mond zetten.

Is lachgas verboden?

Het bezit en gebruik van lachgas is niet verboden in Nederland, maar het rijgedrag van een automobilist wordt er wel ernstig door beïnvloedt. Het zijn veelal jongeren die lachgas gebruiken voordat zij achter het stuur kruipen. Gevaar zien zij er niet direct in. Zo denkt meer dan 47% van de jongeren dat het hun rijgedrag niet beïnvloedt.

Toch is het gebruik van lachgas niet zo onschuldig en kan het zelfs je gezondheid ernstig aantasten. Zo kun je bijvoorbeeld tijdelijk een tekort aan zuurstof krijgen en daarvan misselijk of duizelig worden, hoofdpijn krijgen of zelfs het bewustzijn verliezen. In ziekenhuizen wordt lachgas als narcosemiddel gebruikt bijvoorbeeld. Lachgas gebruiken en een voertuig in het verkeer besturen gaan dus absoluut niet samen. Ook al is de werking van lachgas van korte duur, het is direct van invloed op de rijvaardigheid.

De campagne van VVN richt zich met name op jongeren. Op diverse Social Media kanalen, zoals Instagram, Facebook en Twitter zal er gewaarschuwd worden over de gevaren van lachgas. Verder pleit Veilig Verkeer Nederland voor een verbod op lachgas in het verkeer. Ook het Verbond van Verzekeraars ziet zo’n verbod wel zitten. “Het zal verzekeraars enorm helpen om de schade te verhalen bij mensen die een ongeluk veroorzaken in het verkeer door lachgas” aldus de woordvoerder. Op dit moment is het nog lastig om aan te tonen dat het ongeluk veroorzaakt is door lachgas, omdat er nog weinig wetgeving voor is.

Schade verhalen bij gebruik lachgas

Hoewel lachgas dus nu nog niet verboden is in het verkeer, kan het wel enorme gevolgen hebben voor jou als bestuurder en je autoverzekering. Verzekeraars zullen in het geval van schade kijken naar het risico wat je als bestuurder hebt genomen. De schade zal in eerste instantie uitgekeerd worden aan het slachtoffer. Vervolgens zal de verzekeraar de schade geheel, of gedeeltelijk op de bestuurder gaan verhalen. Als een slachtoffer letselschade heeft geleden, loopt het bedrag al snel op.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op