Direct online dekking
Direct online dekking
14 dagen bedenktijd
14 dagen bedenktijd
8.1
Beoordeling verzekeringen
bootverzekering

Bootverzekering afsluiten

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

Direct online dekking
Direct online dekking
14 dagen bedenktijd
14 dagen bedenktijd
8.1
Beoordeling verzekeringen

Welke dekking past bij u?

WA
WA + Beperkt casco
WA + Volledig casco
Schade aan anderen
Brand, zelfontbranding, ontploffing en joyvaren
Storm en hagel
Inboedel
Trailer + volgboot
Andere schade van buitenaf

WA

 • Schade aan anderen
 • Brand, zelfontbranding, ontploffing en joyvaren
 • Storm en hagel
 • Inboedel
 • Trailer + volgboot
 • Andere schade van buitenaf

WA + Beperkt casco

 • Schade aan anderen
 • Brand, zelfontbranding, ontploffing en joyvaren
 • Storm en hagel
 • Inboedel
 • Trailer + volgboot
 • Andere schade van buitenaf

WA + Volledig casco

 • Schade aan anderen
 • Brand, zelfontbranding, ontploffing en joyvaren
 • Storm en hagel
 • Inboedel
 • Trailer + volgboot
 • Andere schade van buitenaf

Het bezitten van een eigen boot is voor veel mensen een droom. Het geeft u de vrijheid om op elk moment het water op te gaan en te genieten van de rust en de natuur. Een boot is dan ook een kostbaar bezit. Natuurlijk financieel, maar ook emotioneel. Daarom kunt u overwegen om een bootverzekering af te sluiten. Het afsluiten van een bootverzekering is in Nederland niet verplicht, maar vaak wel verstandig. Op Alpina.nl kunt u geheel vrijblijvend bootverzekeringen vergelijken. Zo krijgt u alvast een idee van de kosten, voordat u een bootverzekering afsluit.

Waarom een bootverzekering afsluiten?

Hoewel het afsluiten van een bootverzekering in Nederland niet verplicht is, is het vaak wel verstandig. Het wordt namelijk steeds drukker op de Nederlandse wateren. Hierdoor wordt de kans op ongelukken ook steeds groter. Daarom is het aan te raden om minimaal een WA bootverzekering af te sluiten. Hiermee is schade die u toebrengt aan anderen gedekt. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en de reparatiekosten van schade aan een boot kunnen al snel flink oplopen. Om nog maar te zijgen over letselschades. Met een bootverzekering weet u zeker dat u niet alle torenhoge kosten zelf hoeft te betalen bij schade. Wilt u uw eigen boot ook meeverzekeren? Dan kunt u een allrisk bootverzekering afsluiten. Zo is uw boot volledig verzekerd. Door uw boot goed te verzekeren kunt u altijd met een gerust hart het water op en komt u nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Wat heeft u nodig voor het afsluiten van een bootverzekering?

Tijdens het afsluiten van een bootverzekering wordt u om een aantal zaken gevraagd. Het gaat voornamelijk om gegevens over uw boot, de motor van de boot, de gewenste dekking en een aantal persoonsgegevens. Als u bootverzekeringen gaat vergelijken en afsluiten moet u de volgende gegevens bij de hand houden:

Over de boot

 • Het type boot (bijvoorbeeld speedboot, rubberboot, open zeilboot of sloop)
 • De bouwaard van de boot
 • Het bouwjaar
 • De lengte van de boot
 • De dagwaarde van de boot

Over de motor

 • Het soort motor (binnen- of buitenboord)
 • Maximale snelheid van de boot
 • Het motorvermogen in PK
 • Brandstofsoort

Over de dekking

 • Het dekkingsgebied (Nederland, Europa of Europese zeeën)
 • De gewenste dekking
 • De ligplaats van de boot

Persoonsgegevens

 • Het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd uit vorige bootverzekeringen
 • Eventueel lidmaatschap bij een watersportvereniging

Veelgestelde vragen over het afsluiten van een bootverzekering

Ben ik verplicht om een bootverzekering af te sluiten?

In Nederland bent u niet verplicht een bootverzekering af te sluiten. Wel is in sommige situaties een WA-verzekering verplicht. Bijvoorbeeld bij wedstrijden, in een jachthaven, een botenstalling of op (een deel van) vaarwater. Met een WA-verzekering bent u verzekerd voor schade die u anderen toebrengt met uw boot. Vaart u buiten Nederlandse wateren? Dan kan het zijn dat een bootverzekering wel wettelijk verplicht is. Dit is bijvoorbeeld vaak in landen rond de Middellandse Zee, zoals Griekenland, Kroatië, Italië en Spanje.

Kan ik een boot verzekeren zonder vaarbewijs?

Bij het afsluiten van een bootverzekering wordt gevraagd of u in het bezit bent van een vaarbewijs. Als u geen vaarbewijs heeft, is dit niet direct een probleem. U heeft namelijk niet voor elke boot een vaarbewijs nodig. Of u een vaarbewijs nodig heeft, is afhankelijk van de maximumsnelheid en de lengte van uw boot.

Wat kost een bootverzekering?

Wat een bootverzekering per maand kost, is afhankelijk van een aantal factoren. Er wordt gekeken naar het type boot dat u heeft, het bouwjaar, de lengte van de boot en de dagwaarde van de boot. Ook wordt er gekeken naar de motor. Lees meer.

In 5 stappen uw bootverzekering afsluiten

Een bootverzekering afsluiten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Uw boot verzekeren kan eenvoudig en snel op Alpina.nl. Bereken eerst online de premie en sluit vervolgens direct de bootverzekering van uw keuze af. Nadat u uw bootverzekering online heeft afgesloten, wordt de aanvraag direct in behandeling genomen.

Stap 1: Vul een aantal gegevens over uzelf en uw boot in

Dit zijn onder andere het type boot dat u heeft, de lengte van de boot, het motorvermogen in PK en de ligplaats van de boot. Ook geeft u aan hoeveel schadevrije jaren u al heeft opgebouwd. Schadevrije jaren zorgen voor korting op de premie.

Stap 2: Kies de gewenste dekking (WA, WA + Beperkt Casco of allrisk)

Vervolgens kiest u de gewenste dekking. U heeft hierbij de keuze uit WA, WA + Beperkt Casco of Allrisk. Belangrijk is om voor uzelf te bepalen welke verzekeringsvorm het beste bij uw boot past. Voor een hele nieuwe of dure boot kunt u het beste kiezen voor een allrisk bootverzekering. Voor een oudere boot met nog maar een geringe waarde is een WA bootverzekering misschien al voldoende.

Stap 3: Vergelijk bootverzekeringen op prijs én inhoud

Vervolgens kunt u de bootverzekeringen vergelijken op prijs en inhoud. Let niet alleen op de prijs, want met de goedkoopste bootverzekering bent u misschien niet zo goed verzekerd als u zou willen. Kijk daarom ook goed naar de dekking en de polisvoorwaarden. Dan weet u precies waar u allemaal wel en niet voor verzekerd bent. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan als u een keer schade heeft of een ongeval krijgt.

Stap 4: Kijk goed naar de belangrijkste polisvoorwaarden

Bij het vergelijken van bootverzekeringen is het belangrijk dat u, naast de verschillen in premie, ook de polisvoorwaarden goed analyseert. Kijk bijvoorbeeld eens naar de bonus/malusladder, zodat u weet hoeveel korting u krijgt bij schadevrije jaren en hoeveel u moet inleveren als u schade claimt. Ook is het goed om eens te kijken naar dekking voor schade door eigen gebrek. Dit kan namelijk flink uiteenlopen.

Stap 5: Uw gekozen bootverzekering afsluiten!

Heeft u na het vergelijken de beste bootverzekering voor uw boot gevonden? Dan kunt u deze direct online afsluiten!

Sluit direct een bootverzekering af via Alpina

Alpina is geen verzekeraar, maar wij vergelijken verzekeringen. Dat betekent dat u bij ons 100% onafhankelijk uw bootverzekering kunt vergelijken en afsluiten. Bij ons worden verzekeringen vergeleken op prijs én kwaliteit.  Wij streven er naar u altijd verzekerd te krijgen tegen de beste premie en voorwaarden. Komt u er niet helemaal uit, of heeft u liever dat er iemand met u meekijkt tijdens het vergelijken? Neem dan vooral contact met ons op! Onze verzekeringsspecialisten zitten van maandag tot en met vrijdag voor u klaar. U kunt ons telefonisch bereiken, tussen 08.00 en 18.00 op 030 – 6883700. U kunt ons natuurlijk ook altijd een bericht sturen via de chat, WhatsApp of Messenger.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.1
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3143 reviews

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 25-03-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op