Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Aanvraag autoverzekering geweigerd, wat nu?

Is de aanvraag voor een autoverzekering bij u geweigerd? Dat is uiteraard heel erg vervelend om medegedeeld te krijgen wanneer u uw (nieuwe) auto goed wilt verzekeren. Er zijn verschillende redenen voor een verzekeraar om uw aanvraag te weigeren. Deze redenen leggen wij u graag uit evenals de punten waar verzekeraars naar kijken en vertellen wij u hoe u alsnog een goede autoverzekering kunt afsluiten.

autoverzekering geweigerd

Waar letten verzekeraars op bij een aanvraag van een autoverzekering?

Verzekeraars letten op een aantal punten. Om te beginnen is dat het verzekeringsverleden van degene die het aanvraagt. Door de databank van Stichting CIS te controleren, kunnen verzekeraars deze gegevens achterhalen. Stichting CIS bewaart namelijk alle belangrijke verzekeringsgegevens in hun databank. Door deze informatie te achterhalen, kan een verzekeraar inschatten hoe groot de kans is dat u een schadeclaim moet indienen of in welke mate u de verzekeringspremies niet betaalt. Ze schatten dus eigenlijk in hoeveel risico ze lopen wanneer ze u verzekeren. Er zijn een aantal factoren waar verzekeraars op letten:

Schadeverleden

Om te kijken hoeveel risico ze mogelijk lopen, bekijken verzekeraars hoeveel schadeclaims u heeft ingediend. Deze gegevens halen ze op in de Roy Data-database. Wanneer u veel schadeclaims hebt ingediend in het verleden, kan dit voor de verzekeraar een reden zijn om uw aanvraag te weigeren. Zij gaan er namelijk vanuit dat wanneer u in het verleden vaker schadeclaims hebt ingediend, dit in de toekomst ook zo zal zijn.

Bereken online de premie voor uw verzekering

Heb jij een strafrechtelijk verleden?

Ook wordt er gekeken naar uw strafrechtelijk verleden. Indien u een strafrechtelijk verleden hebt, zal dit er sneller voor zorgen dat een aanvraag geweigerd wordt door een verzekeraar, zelfs wanneer uw strafblad niks met uw rijgedrag te maken heeft. Iemand met een strafblad vormt voor verzekeraars een te hoog risico, omdat zij ervanuit gaan dat iemand met een strafblad de verkeersregels niet zo belangrijk vindt of het betalen van de premie niet zo nauw neemt. Veel verzekeraars vinden het risico om u te verzekeren hierdoor te hoog.

Heb je een negatief betalingsverleden?

Ik vergeet om de verzekeringspremie te betalen, is dit vaak voor verzekeraars niet gelijk een groot probleem. U krijgt in dat geval ook geen registratie bij Stichting CIS. U krijgt dan eerst een betalingsherinnering vanuit de verzekeraar. Komt het echter vaker voor dat u de premie niet (op tijd) betaalt? Dan is het mogelijk dat de verzekeraar uw autoverzekering stopzet. Daarnaast wordt u hiermee ook geregistreerd bij Stichting CIS. Deze registratie is dan voor altijd voor iedere aangesloten verzekeraar te zien. Hiermee is de kans dus groot dat alle andere reguliere verzekeringsmaatschappijen een aanvraag van u zullen weigeren.

Wat is een rijontzegging?

Een rijontzegging betekent dat u voorlopig geen motorvoertuig meer mag besturen. Een rijontzegging kan u worden opgelegd voor bijvoorbeeld het rijden onder invloed, het doorrijden na een ongeluk, als u meer dan 50 kilometer per uur te hard hebt gereden of voor het rijden zonder geldig rijbewijs of tijdens een opgelegde rijontzegging.

Hoelang de periode van rijontzegging duurt, hangt af van het soort vergrijp en de grootte hiervan. Een rijontzegging kan enkele dagen duren, maar ook een paar weken, maanden en soms zelf enkele jaren.

Wat kunt u doen als u het niet eens bent met de weigering van uw aanvraag door de verzekeringsmaatschappij?

Ten eerste is het goed om te weten wat de reden van de verzekeraar is om de aanvraag te weigeren. Indien u wilt weten welke gegevens er van u bekend zijn in de CIS-databank, kunt een zogenoemd inzageverzoek doen bij Stichting CIS. Vindt u de registratie bij Stichting CIS onterecht? Dan kunt u via Stichting CIS een verzoek tot correctie indienen bij de verzekeraar die u heeft geregistreerd. Op een formulier, wat de vinden is op de website van Stichting CIS, kunt u vervolgens aangeven welke gegevens er volgens u incorrect zijn en de redenen. CIS geef dit verzoek op hun beurt door aan de betrokken verzekeraar. Deze kan dit verzoek accepteren of weigeren.

Indien uw CIS-registratie blijft staan en het u hier alsnog niet mee eens bent, kunt u een klacht indienen bij de verzekeraar. De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben namelijk een klachtencommissie, waar u met uw klachten terecht kunt. daarnaast is er ook de mogelijkheid om uw klacht in te dienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. Tenslotte kunt u ook de klacht voorleggen bij de rechter, echter dient u dan wel rekening te houden met hoge juridische kosten die hier aan verbonden zijn. Indien uw CIS-registratie (uiteindelijk) verwijderd is, zou u in principe weer zonder problemen een autoverzekering moeten kunnen afsluiten bij een verzekeraar.

Is uw aanvraag geweigerd? Sluit dan een autoverzekering af via Alpina!

Wanneer uw aanvraag voor een autoverzekering elders is geweigerd, kunt u via Alpina altijd nog een autoverzekering afsluiten. Het is onze missie om u aan een goede autoverzekering te helpen bij een reguliere verzekeringsmaatschappij. Mislukt dat toch? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om u een verzekering aan te bieden bij De Vereende. De Vereende is een verzekeraar welke speciaal is opgericht voor bijzondere zaken op het gebied van verzekeringen. Indien u besluit een verzekering af te sluiten bij De Vereende, zitten hier wel wat extra kosten aan verbonden. ZO is de premie een stukje hoger dan bij andere verzekeraars, dient u de premie voor de eerste drie maanden vooruit te betalen en betaalt u een waarborgsom. Deze extra kosten zijn ter compensatie voor het hoge risico wat door De Vereende gelopen wordt.

U kunt een indicatie van de kosten voor een autoverzekering bij De Vereende gemakkelijk berekenen door de online rekentool te gebruiken. Daarna kunt u eenvoudig online de verzekering afsluiten. U moet er echter wel rekening mee houden dat de afgesloten autoverzekering pas ingaat als u de eerste drie maanden hebt betaald en als het aanvraagformulier volledig ingevuld en ondertekend opgestuurd is. Het duurt dus nog enkele dagen voordat u gedekt bent en de verzekering ingaat.

 

Bereken online de premie voor uw verzekering

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op